7 SLAG: I Hjemmet uke 49 får du oppskrifter på julens beste brød, som denne deilige fletteloffen. © Svein Brimi

(2 stk.)

125 g smør

5 dl H-melk

50 g gjær

125 g sukker

1 ts malt kardemomme

ca. 700 g hvetemel

150 g rosiner

1 egg til pensling

 

Smelt smør og ha i melk. Rør gjær ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 min.

Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten.  Da sprekker ikke kakene så lett. Du kan også forme til et brød og legge i en godt smurt brødform som rommer 2 liter. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted i 30–40 min.

Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen ved 175° til de er gjennomstekte, ca. 30–40 min. Avkjøl på rist.

Server gjerne med smør og brunost på.

Tips: Super vertinnegave! Kanskje du er invitert bort – gjør som meg, og pakk et nybakt brød inn i et nytt kjøkkenhåndkle. Det er supert å gi som vertinnegave. Hilsen Anita

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. © Foto: Astrid Valler

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Ha en fin uke med Hjemmet!

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!