Fersk hvetebakst til kaffen
Søtt brød, prinsessekake og kesamsnurrer
La deg friste av disse deilige oppskriftene på myk gjærbakst.
Kesamsnurrer med vanilje
(Ca. 30 stk.)
50 g gjær
50 g smør
5 dl melk
3 dl Kesam
1½ dl sukker
½ ts salt
17 dl hvetemel
1 pk. vaniljekrem
1 egg til pensling
melis til pynt
Smuldre gjær i en bakebolle.
Smelt smør. Tilsett melk, og la det bli lunkent.
Rør ut gjær i den lunkne væsken. Tilsett romtemperert Kesam, sukker, salt og mesteparten av melet. Arbeid deigen til den blir smidig og ikke klisser.
La den heve på lunt sted i ca. 30 min.
Ha deigen på et bakebord og elt den godt. Kjevl ut til en avlang leiv. Fordel et tynt lag vaniljekrem over leiven. Rull sammen og skjær ca. 2 cm tykke skiver. Legg snurrene på en bakepapirkledd stekebrett og etterhev i ca. 20 min. Pensle snurrene med egg.
Stek midt i ovnen ved 225° i ca. 10 min.
Pynt med melisglasur og krokanstrø eller mandler/kokos.
Tips! Til de som ikke tåler melk — bytt ut melken med soya- eller rismelk og erstatt smør med margarin uten melk.
Prinsessekake
(To runde former, 20–22 cm i diameter)
100 g smør
3½ dl melk
50 g gjær
½ ts malt kardemomme
75 g sukker
ca. 600 g hvetemel
Fyll:
3 dl vaniljekrem
1 dl bringebærsyltetøy
Til pensling:
1 egg
melisglasur
2 dl melis
1 eggehvite
Smelt smør i en liten kjele og hell i melken. Varm til fingervarmt.
Smuldre gjær i en bakebolle. Hell på lunken væske og rør ut gjæren. Tilsett kardemomme og sukker. Elt inn mel til du får en smidig og glatt deig.
Sett deigen til heving under plast på et lunt sted i ca. 45 min.
Ta deigen på bakebordet og del i to. Kjevle hver deigbit ut til en avlang, rektangulær leiv. Fordel vaniljekrem og syltetøy over leivene.
Rull sammen fra langsiden. Smør to kakeformer på ca. 20–22 cm diameter.
Skjær «pølsene» opp i ca. 3–4 cm tykke biter og legg dem med kuttsiden ned med litt avstand mellom hver bit i kakeformen.
Sett prinsessekakene til etterheving i ca. 30 min. Pensle med egg.
Stek kakene hver sin gang på nederste rille i ovnen på 200° i ca. 30 min. Avkjøl på rist.
Rør sammen melis og eggehvite til du får en glatt og fin glasur. Smør glasuren på den avkjølte kaken like før servering. Hvis du ønsker å fryse kaken, bør den fryses uten melisglasur.
Tips! Prinsessekaken passer fint til å fryses.
Søtt brød
(En brødform, 1½ liter)
400 g hvetemel
100 g sukker
1 pk. tørrgjær
1 ts vaniljesukker
50 g smør
1½ dl melk
1 egg
50 g blåbær
100 g mykt smør
½ dl sukker
a mel, sukker, gjær og vaniljesukker i en bakebolle. Bland alt godt sammen. Smelt smør og tilsett melk. Visp eggene inn i melkeblandingen. Hell den lunkne melkeblandingen i melblandingen og elt til smidig fin deig. sett til heving i ca. 1 time.
Hvelv ut deigen på et melet bakebord og kjevle ut et stort rektangel.
Del rektangelet i 5 like store striper. Fordel 2 ss smør blandet med sukker over hver stripe og legg stripene oppå hverandre til en stabel. Kutt stabelen i 6 like store deler. Smør en brødform og legg de 6 delene etter hverandre i formen med kuttsiden opp.
Ha blåbær mellom bitene og legg noen på toppen. Etterhev på et lunt sted i ca. 40 min.
Stek nederst i ovnen ved 200° i 35–40 min. Avkjøl før du hvelver kaken forsiktig ut av formen.
Dryss gjerne litt melis på toppen.
Les også:
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.
Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør
Denne saken ble første gang publisert 18/09 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.