20 FRISTELSER: La deg inspirere av vårt gjærbakstbilag i uke 37. Her er noe for enhver smak!. © Svein Brimi

(Ca. 12 sto­re bol­ler)

100 g smør 

3½ dl melk 

50 g gjær

75 g suk­ker

ca. 600 g hve­te­mel

Til pens­ling:

1 sam­men­vis­pet egg

Fyll:

1 va­nil­je­stang el­ler

litt va­nil­je­suk­ker

4 dl melk

6 eg­ge­plom­mer

½ dl suk­ker

1 ss mai­sen­na

Gla­sur:

1 eg­ge­hvi­te

ca. 2 dl me­lis

2 dl ko­kos­mas­se

Smelt smør og hell det i mel­ken og varm til fin­ger­varmt. Rør gjæ­ren ut i den lunk­ne væs­ken. Bland i suk­ker og det mes­te av me­let og elt til dei­gen blir jevn. La dei­gen heve til dob­bel stør­rel­se, ca. 30 mi­n.

Trill dei­gen til en pøl­se og skjær i 12–16 bi­ter. Trill hver bit til run­de bol­ler. Et­ter­hev i ca. 20 mi­n.

Skrap ut va­nil­je­frø­ene og ha dem i en kje­le sam­men med melk, eg­ge­plom­mer, suk­ker og mai­sen­na. Varm opp un­der om­rø­ring til kre­men be­gyn­ner å tyk­ne. Pass på så den ikke ko­ker. Av­kjøl i kaldt vann, rør av og til.

Lag en for­dyp­ning i mid­ten av hver bol­le og fyll i va­nil­je­krem. Pens­le med egg og stek sko­le­brø­de­ne på 225° i 12–15 min. Av­kjøl på rist.

Lag me­lis­gla­sur ved å røre sam­men me­lis og eg­ge­hvi­te til tykk gla­sur. Til­pass meng­den me­lis et­ter stør­rel­sen på eg­ge­hvi­ten. Der­som du sy­nes den blir for tykk, sper du på med en li­ten meng­de kaldt vann. Smør de av­kjøl­te sko­le­brø­de­ne med me­lis­gla­sur og dypp dem i ko­kos.

Tips: Dekk alltid deigen med plast og et kjøkkenhåndkle når du setter til heving. Deigen liker seg best lunt og mørkt.

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. © Foto: Astrid Valler

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Ha en fin uke med Hjemmet!

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!