Fersk hvetebakst til kaffen
Saftige skoleboller
Fikk du vann i munnen av å se disse fristende bollene? Bare vent til du får satt tennene i dem!
(Ca. 12 store boller)
100 g smør
3½ dl melk
50 g gjær
75 g sukker
ca. 600 g hvetemel
Til pensling:
1 sammenvispet egg
Fyll:
1 vaniljestang eller
litt vaniljesukker
4 dl melk
6 eggeplommer
½ dl sukker
1 ss maisenna
Glasur:
1 eggehvite
ca. 2 dl melis
2 dl kokosmasse
Smelt smør og hell det i melken og varm til fingervarmt. Rør gjæren ut i den lunkne væsken. Bland i sukker og det meste av melet og elt til deigen blir jevn. La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 min.
Trill deigen til en pølse og skjær i 12–16 biter. Trill hver bit til runde boller. Etterhev i ca. 20 min.
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til.
Lag en fordypning i midten av hver bolle og fyll i vaniljekrem. Pensle med egg og stek skolebrødene på 225° i 12–15 min. Avkjøl på rist.
Lag melisglasur ved å røre sammen melis og eggehvite til tykk glasur. Tilpass mengden melis etter størrelsen på eggehviten. Dersom du synes den blir for tykk, sper du på med en liten mengde kaldt vann. Smør de avkjølte skolebrødene med melisglasur og dypp dem i kokos.
Tips: Dekk alltid deigen med plast og et kjøkkenhåndkle når du setter til heving. Deigen liker seg best lunt og mørkt.
Les også:
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.
Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør
Denne saken ble første gang publisert 11/09 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.