Fransk fristelse

Vannbakkels med salt karamell

La deg friste av en lekker og fristende vannbakkels, eller éclair som det heter i Frankrike, med eggekrem og ekstra god karamellsaus!

NYDELIG DESSERT: Søtt og salt kombineres perfekt i denne oppskriften!
NYDELIG DESSERT: Søtt og salt kombineres perfekt i denne oppskriften! Foto: Mari Svenningsen
Sist oppdatert
TID FOR KOS: Gled deg til deilig hvetekransoppskrift i Hjemmet uke 36!
TID FOR KOS: Gled deg til deilig hvetekransoppskrift i Hjemmet uke 36!

Tips fra leser

Bytt ut vann med lettmelk. Sett deigen/røren som stenger og du har Russiske Wienerbrød. De kan fryses, men er best nybakte.

 

(Ca. 20 stk.)

2½ dl vann

125 g smør

125 g hve­te­mel

4 egg

EG­GE­KREM:

6 dl melk

9 eg­ge­plom­mer

1 dl suk­ker

2 ss mai­sen­na

5 pl. ge­la­tin

2 dl krem­flø­te

KA­RA­MELL­GLA­SUR:

80 g suk­ker

65 g krem­flø­te

75 g kaldt smør

i ter­nin­ger

3 g flak­salt

•Lag ka­ra­mell­gla­sur først. Smelt suk­ker i en kje­le på mid­dels var­me. Rør med en tre­sleiv innimellom slik at du får en ka­ra­mell med jevn far­ge. Se til at den ikke bren­ner seg. Varm opp flø­te i en li­ten kje­le. Trekk kje­len med ka­ra­mell av pla­ten og hell den var­me flø­ten for­sik­tig over ka­ra­mel­len. Rør godt.

Av­kjøl blan­din­gen noe og pisk inn små ter­nin­ger av kaldt smør. Ha ka­ra­mell­gla­su­ren over i en bol­le og av­kjøl på kjøk­ken­ben­ken i 2–3 ti­mer. Når gla­su­ren er helt kald, rø­rer du inn salt.

Ha melk, eg­ge­plom­mer, suk­ker og mai­sen­na i en kje­le. Klipp opp ge­la­tin­pla­ter og ha dem i kje­len. Varm opp un­der om­rø­ring til kre­men tyk­ner. Når kon­sis­ten­sen på kre­men er som en tykk va­nil­je­saus, ta den av pla­ten og hell den over i en bol­le. Av­kjøl.

For­varm ste­ke­ov­nen til 200°c. Lag vann­bak­kels­deig. Kok opp vann og smør i en mid­dels stor kje­le.

Til­sett mel og rør kraf­tig med en tre­sleiv slik at mas­sen sam­ler seg om slei­ven. Av­kjøl mas­sen litt og rør inn ett sam­men­vis­pet egg om gan­gen. Rør godt mellom hvert egg. Dei­gen skal være så tykk at den hol­der for­men.

Sprøyt rø­ren i tom­mel­tyk­ke stri­per, ca. 10 cm, på et par ba­ke­pa­pir­kled­de ste­ke­brett. Stek vann­bak­kel­sen ved 200° i ca. 25 min. til de er gyl­ne og sprø. Åpne ikke ovns­dø­ren underveis. Av­kjøl ka­ke­ne på rist.

Del vann­bak­kel­se­ne

i to på langs. Pisk krem­flø­te stiv og vend den i eg­ge­kre­men. Sprøyt krem­blan­din­gen på vann­bak­kels­bun­ne­ne og legg på lok­ke­ne. Ha ka­ra­mell­top­ping over og pynt even­tu­elt med litt flak­salt.

Les også:

Flettet jordbærlengde

Gulrotkake med biter av mørk og lys sjokolade

Fargerik og frisk ostekake

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad.
Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. Foto: Gry Traaen

Ha en fin uke med Hjemmet!

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Denne saken ble første gang publisert 28/08 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også