1 brød

 

400 g hvetemel

85 g sukker

½ pk. tørrgjær

1 ts vaniljesukker

50 g smør

¾ dl melk

½ dl vann

2 egg

SITRONFYLL:

2 store sitroner, skall

150 g sukker

2 ss smeltet smør

en neve blåbær

Faksimile fra boken "Fristelser" av Ida Gran Olsen, utgitt på Gyldendal.

Les også:

Herlig godbit til kaffen

Hjemmet-lesernes beste festkake

Rask pai med karamelliserte epler

Sitronkake

Havremuffins

Samleside: Flere kakeoppskrifter fra Hjemmet

Ha mel, sukker, gjær og vaniljesukker i en food processor. Bland alt godt sammen. Smelt smøret og tilsett melk og vann. Visp eggene inn i melkeblandingen. Hell den lunkne melkeblandingen (37 grader) i food processoren med melblandingen og elt i 5 min. på lav hastighet. Øk hastigheten til middels og elt i 2 min. til.

Ha deigen over i en smurt bolle og dekk med plastfolie.

La heve i 1 time. Mens deigen hever, lager du fyllet.

Finriv sitronskallet. Bland skallet sammen med sukkeret og smøret og sett til side.

Hvelv ut deigen på en melet kjøkkenbenk og kjevle ut et stort rektangel. Del rektangelet i 5 striper. Fordel 2 ss sitronfyll over hver stripe og legg stripene oppå hverandre. Du skal altså stable alle stripene på hverandre og ha sitronfyllet imellom lagene. Kutt stabelen i 6 like store deler.

Smør en brødform og legg de 6 delene ved siden av hverandre med kuttsiden opp. Fyll blåbær mellom skivene og legg noen på toppen. Dekk med plast og etter-

hev i 40 min. Stekes i ovn ved 175° på nest nederste rille i 35–40 min.

Avkjøl før du hvelver kaken forsiktig ut av formen.

Dryss gjerne litt melis på toppen.

(Se også under bildet.)

Elisabeth Lund-Andersen, redaktør i Norges største ukeblad. © Foto: Astrid Valler

HJEMMET - best på mat!

Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.

Ha en fin uke med Hjemmet!

Mvh. Elisabeth Lund-Andersen

redaktør

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!