Roald Øyen har funnet suksess-oppskriften

Skyter blink med påskenøttene

– Jeg koser meg med nøttene mine hele året, jeg, smiler Roald Øyen.

SUKSESS-TREFF: Roald Øyen er inne i sin 27. sesong med påske- og julenøtter. Det blir ingen ordentlig påske uten, mener mange.
SUKSESS-TREFF: Roald Øyen er inne i sin 27. sesong med påske- og julenøtter. Det blir ingen ordentlig påske uten, mener mange. Foto: Foto: Frode Thingstad
Sist oppdatert

NRK-veteran Roald Øyen er inne i sin 27. sesong med sine populære påske- og julenøtter.

- Det virker heldigvis som om at de mange TV-seerne forventer at jeg dukker opp med nye nøtter når vi kommer til jul og påske. De første påskenøttene presenterte jeg påsken 1983, og det er fortsatt like moro å lage nye oppgaver, sier han.

Altmuligmannen

- Vi har modernisert oss en del, og jeg tror vi har funnet resepten til suksess etter alle disse årene, sier Roald Øyen (68) til Her og Nå.

Vi treffer den populære TV-kjendisen mens han er travelt opptatt med å gjøre opptak til årets påskenøtter i Riga. Den spreke programlederen flyr både høyt og lavt med kamera og mikrofon på de forskjelligste opptaksstedene:

- Du gjør absolutt alt selv når du er ute på opptak?

- Tidligere var vi et helt TV-team som jobbet sammen, men nå gjør jeg alt selv. Jeg er ikke bare programleder - i tillegg er jeg også min egen produsent, fotograf, lydmann og sjåfør. Heldigvis får jeg svært god hjelp til å redigere alle innslagene jeg kommer hjem med, smiler Roald.

Saken fortsetter under bildet

MUTTERS ALENE: Roald Øyen er NRKs utsendte enmannsband. Han er sin egen reporter, lydmann, kameramann og sjåfør.
MUTTERS ALENE: Roald Øyen er NRKs utsendte enmannsband. Han er sin egen reporter, lydmann, kameramann og sjåfør. Foto: Foto: Frode Thingstad

Håndskrevne brev

- Jeg har god kontakt med seerne mine, og det setter jeg selvfølgelig svært stor pris på. Jeg mottar fortsatt mange hyggelige og håndskrevne brev. Mens andre ringer meg etter programmene og spør om jeg kan hjelpe dem med oppgavene. Det skjer faktisk hver eneste kveld!

- Hvilke oppgaver kan seerne forvente her fra Riga?

- Det kan jeg dessverre ikke røpe på forhånd, men jeg kan si så pass mye som at flere av påskenøttene kommer herfra. Jeg har også produsert noen av årets julenøtter under dette oppholdet.

Saken fortsetter under bildet

Råsterk medisin

HÅNDSKRIFT: Roald Øyen mottar  mange hyggelige og håndskrevne brev fra nøtteknekkerne blant TV-seerne. Her får han selv testet skriveferdigheten på middelaldervis.
HÅNDSKRIFT: Roald Øyen mottar mange hyggelige og håndskrevne brev fra nøtteknekkerne blant TV-seerne. Her får han selv testet skriveferdigheten på middelaldervis. Foto: Foto: Frode Thingstad

- Når jeg nå først er i Riga, er det selvfølgelig et «must» å besøke fabrikken hvor de produserer Rigas store drikk - den verdensberømte Rigabalsamen.

- Hvordan de produserer denne drikken, som påstås å ha medisinsk virkning, er topp hemmelig. Derfor tar de vanligvis heller ikke mot besøkende inne på fabrikken.

- Jeg fikk Rigabalsam allerede som liten guttunge. Jeg minnes den som en meget sterk hostesaft som gjorde meg frisk hver gang min mor ga meg en skje. Men jeg kjente at øyenbrynene mine fòr opp da direktøren ved fabrikken røpet at denne «hostesaften» inneholder hele 45 prosent alkohol! ler den matglade TV-underholderen.

Saken fortsetter under bildet

Oppdratt av kona

- Jeg elsker å kokkelere. For jeg er blitt godt oppdratt av min kone, Nina Bugge Øyen (64), som virkelig kan mat. I en årrekke jobbet hun som reporter og matskribent i VG. Hun lærte meg tidlig at grønnsakene ikke skal kokes i hjel, og at fisken heller ikke skal kokes - men bare trekkes. Med årene har jeg blitt en absolutt brukbar hobbykokk, om jeg må si det selv!

STERKE SAKER:  Jeg fikk Rigabalsam allerede som liten guttunge, betror Roald Øyen Her og Nås lesere. Hostesaften er sterkere enn whiskey.
STERKE SAKER: Jeg fikk Rigabalsam allerede som liten guttunge, betror Roald Øyen Her og Nås lesere. Hostesaften er sterkere enn whiskey. Foto: Foto: Frode Thingstad

Roald lot seg derfor ikke be to ganger da sjefkokken ved eksklusive Europa Royale Riga Hotel inviterte sin norske gjest med på et eget kokkekurs. Sammen skulle de tilberede en treretters lunsj.

Allerede tidlig om morgenen dro de ut til de imponerende torghallene i Riga - som sammen med matmarkedet i Istanbul - går for å være Europas største. Der sikret de seg de aller beste råvarene og laget en meget lekker og smakfull lunsj til terningkast seks!

Saken fortsetter under bildet

Våren på Malmøya

- Hva spiser dere påskeaften?

- Da pleier jeg å tilberede lammestek med masse godt smør og hvitløk til - akkurat slik jeg lærte det da jeg oppholdt meg i Roma for noen år siden.

KOKKE-WANNABE: Roald Øyen er en kapabel amatørkokk. Her får han prøvd seg på kjøkkenet til Europa Royale Riga Hotel.
KOKKE-WANNABE: Roald Øyen er en kapabel amatørkokk. Her får han prøvd seg på kjøkkenet til Europa Royale Riga Hotel. Foto: Foto: Frode Thingstad

- Hvor feirer familien påsken?

- Tidligere pleide vi å tilbringe påskeferien sammen med gode venner på Oppdal, men de siste årene har vi heller valgt å kose oss hjemme på Malmøya i indre Oslofjord. For det er også der vi trives aller best. Spesielt nå som det er vår, og det spirer og gror rundt oss som bor helt nede ved sjøkanten.

Saken fortsetter under bildet

Røper ikke landet

- Vi er i Riga nå, men i hvilket land er denne byen hovedstad?

- Det kan jeg ikke røpe. For det er et av løsningsordene i årets påskenøtter! For å hjelpe leserne på vei, kan jeg komme med noen tilleggsopplysninger: Det er interessant å lese historien ut fra bebyggelsen i Riga.

- Her finner man trehusbebyggelse helt fra Napoleonstiden og til dagens mer moderne byggverk. Det tidligere KGB-hovedkvarteret i dette landet ligger her i Riga - i tillegg til mange andre institusjoner fra Sovjet-tiden. Vi skal altså fram til et land, og løsningsordet er på seks bokstaver, smiler globetrotteren Roald Øyen lurt.

ØL-NØTT: Besøk på et av Rigas bryggerier hører til.
ØL-NØTT: Besøk på et av Rigas bryggerier hører til. Foto: Foto: Frode Thingstad

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også