Svømmeren Alexander Dale Oen

Dette er Dale Oen

Alexander Dale Oen vant OL-sølv mandag, men hvem er han egentlig?

HISTORISK: Alexander Dale Oen vant Norges aller første OL-medalje i svømming.
HISTORISK: Alexander Dale Oen vant Norges aller første OL-medalje i svømming. Foto: Foto: Scanpix
Sist oppdatert
FORNØYD: Alexander er tydelig fornøyd med resultatet så lang i OL.
FORNØYD: Alexander er tydelig fornøyd med resultatet så lang i OL. Foto: Foto: Scanpix

Mandag tok han sølv på favorittdistansen 100 meter bryst. Men før EM i Nederland i mars var det ikke mange som visste hvem Alexander Dale Oen (23) var.

Under EM i mars svømte han seg inn i nordmenns hjerter da han tok gull med tiden 59,16. Dermed skrev han også svømmehistorie. Ingen norsk mann har klart å svømme seg inn til første plass i et EM tidligere.

- Det var fantastisk å se på resultattavlen, og oppdage at jeg kom under minuttet og at jeg satte ny europeisk rekord, fortalte Alexander til Bergensavisen.

Før dette mesterskapet var det nok ikke så mange som visste hvem den unge svømmeren var, men i dag er han et kjent navn for mange nordmenn.

Den spede begynnelse

Alexander kommer fra den lille øye Rogn i Øygarden i Hardanger, og det var på kulturhuset her han tok sine aller første svømmetak. Han var bare fire år da eventyret begynte. Som 16-åring flyttet han til Laksevåg hvor han kunne kombinere svømmingen med videregående.

Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2005. Da endte han opp på sjuende plass på 100 meter bryst under langbane-VM i Canada.

Til sammen har han seks pallplasseringer i EM og VM sammenheng siden gjennombruddet for bare fire år siden. Han har også satt nordisk rekord på 50 meter bryst, europeisk rekord i 100 meter bryst, og nordisk rekord i 200 meter bryst.

OL i Beijing

OL-REKORD: Alexsander satte nye olympisk rekord under semifinalen i 100 meter bryst i helgen. Foto: Foto: Scanpix

Alexander er kvalifisert for 100 meter og 200 meter bryst i sommel-OL i Beijing. Under forsøksheatet i helgen svømte han inn til ny olympisk rekord på 100 meter med tiden 59,41 - bare 3 hundredelssekunder fra verdensrekorden.

I finalen endte han på andre plass med tiden 59,20, og tok dermed sølvmedalje og Norges første OL-medalje i svømming. Han ble bare slått av japanske Kosuke Kitajima, som satte ny verdensrekord med tiden 58,91.

- Jeg er veldig fornøyd, og det har ikke sunket inn ennå. Jeg kom hit med en 21. plass fra forrige OL, og det er ikke så lenge siden jeg brøt ett-minutts-grensa. 59.20 er et veldig stort steg for meg, sier Alexander til Dagbladet.

Han har dermed også blitt et kjent navn for svømmeinteresserte amerikanere, australiere og japanere. Når lille Norge slår svømmestormakter som USA og Australia, som til slutt endte opp på fjerde og femte plass, vekker det oppsikt.

Den unge svømmeren har kommet langt siden sist OL. I Athen i 2004 endte han opp på 21. plass på 100 meter bryst.

Allerede i morgen begynner forsøksheatene til 200 meter bryst. Finalen skjer kl. 04.00 norsk tid fredag.

VINNERNE: Alexander endte opp på 2. plass under finalen i 100 meter bryst. her sammen med vinneren, japanske Kosuke Kitajima, og amerikanske Brendan Hansen som endte opp på fjerde plass. Foto: Foto: Scanpix

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.