Lise Finckenhagen gir råd til alle som er lei av tradisjonelle julekaker

Bak noe du liker, da vel!

At julekakene aldri blir spist opp, er ingen unnskyldning for ikke å bake, mener kjendiskokk Lise Finckenhagen. Sjekk hennes og flere andre kjendisers beste juleoppskrifter!

ELSKER Å BAKE: - Alt blir bedre om man dypper det i sjokolade, det er min leveregel, sier Lise Finckenhagen og dypper kokosmakronene.
ELSKER Å BAKE: - Alt blir bedre om man dypper det i sjokolade, det er min leveregel, sier Lise Finckenhagen og dypper kokosmakronene. Foto: Foto: Tom Hansen
Sist oppdatert

Hjemme hos Lise Finckenhagen (36) er det ikke først og fremst tradisjoner som avgjør hva som bakes til jul. I stedet lager hun de kakesortene hun selv liker aller best.

- Man trenger ikke å lage syv tørre slag som ingen liker. Det er ofte argumentet for hvorfor man ikke baker til jul - at det ikke er noen som spiser kakene likevel. Men lag noe du liker, da vel! sier Lise til Her og Nå.

Den eneste sorten som har fast plass på Lises kakebord i julen, er farmors Mor Monsen.

- Jeg lager alltid bare det jeg liker best. Mammaen min er russisk, så vi har ikke så mange faste tradisjoner som henger igjen. Det eneste er farmors Mor Monsen, den må være med. Det er egentlig ikke en jule-

kake, men farmoren min pleide alltid å ha en sånn til jul, forteller Lise.

Førjulstiden er travel for de fleste, og mange dropper kanskje bakingen fordi de føler at tiden ikke strekker til. Det synes Lise er synd.

- Jeg synes det er en viktig tradisjon. Jeg elsker å bake kaker, og barna synes også at det er kjekt. Men man må jo sette av tid til det. I dag var det kalendergave at vi skulle bake etter skoletid, sier Lise, som er mamma til Herman og Lukas.

Lise Finckenhagen:

Kokosmakroner
Kokosmakroner Foto: Foto: Tom Hansen

Kokosmakroner

5 eggehviter fra middels store egg

250 g kokos

250 g sukker

1 ss potetmel

Slik gjør du: Bland alt unntatt potetmel i en tykkbunnet kasserolle. Varm opp under stadig omrøring. Massen skal bli seig og varm (konsistens som tykk risengrynsgrøt), men må ikke koke. Trekk kasserollen til side og rør inn potetmelet. Bruk to teskjeer og lag fine topper på et stekebrett med bakepapir. Stek kokosmakronene ved 180 grader i ca. 15 minutter. La de stå og avkjøle seg litt på brettet før du løfter dem over på rist. Har du lyst på noe litt ekstra, kan du dyppe kokosmakronene halvveis i smeltet mørk sjokolade.

Lise Finckenhagen:

Myk sjokoladekake med frukt og nøtter

Myk sjokoladekake med frukt og nøtter
Myk sjokoladekake med frukt og nøtter Foto: Foto: Tom Hansen

250 g sjokolade

250 g smør

5 egg

5 dl sukker

3 dl mel

2 ts bakepulver

4 dl hakket tørket frukt og nøtter etter ønske, jeg har brukt pistasjkjerner, pekannøtter, tørket aprikos og cocktailbær

Slik gjør du: Smelt smøret i en kasserolle, trekk kasserollen til side og rør inn finhakket sjokolade. Visp sammen egg og sukker. Tilsett sjokoladeblandingen og bland godt. Rør inn siktet bakepulver og mel, bland til slutt inn frukt skåret i små biter og grovhakkede nøtter. Hell røren over i en liten langpanne (ca. 25x30 cm) kledd med bakepapir. Stek kaken ved 165 grader i ca. 45 minutter. Avkjøl og la gjerne kaken stå natten over i kjøleskapet (godt innpakket i plastfilm).

Lise Finckenhagen:

Farmors Mor Monsen

250 g smør, romtemperert

Farmors Mor Monsen
Farmors Mor Monsen Foto: Foto: Tom Hansen

250 g sukker

5 store egg

250 g hvetemel

Revet skall av 1 sitron

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

50 g hakkede eller skivede mandler

50 g korinter

Perlesukker

Slik gjør du: Rør smør og sukker lyst. Rør i eggene, ett om gangen, og rør godt mellom hvert egg. Tilsett revet sitronskall og hvetemelet blandet med vaniljesukker og bakepulver. Fyll røren i en liten langpanne, ca.20x30 cm, som er kledd med bakepapir. Dryss over perlesukker, mandler og korinter. Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader til den er lysebrun, ca. 25 minutter. Den må ikke stekes for lenge. Avkjøl kaken på rist og skjær den opp i snipper.

Arne Brimi:

Jernbakkels

2-3 egg

2 dl melk

1,5 ss sukker

80 g hvetemel

¼ ts vaniljesukker

Slik gjør du: Visp sammen alle ingrediensene. Jernbakkels skal kokes i smult. Jernet skal dyppes i røren og så rett i smultgryta. Smultet skal være veldig varmt. Det er passe når røra slipper jernet omtrent med én gang. Kok kakene lysegule. La dem renne av seg på et fettsugende papir. NB: Smult er svært brannfarlig!

Caroline Berg «Fotballfruen» Eriksen:

Lavkarbokakemenn

100 g smør

1 dl helmelk

1,5 dl kremfløte

Lavkarbokakemenn
Lavkarbokakemenn Foto: Foto: Caroline Berg Eriksen

4 dl sukrin

1 ts hornsalt

5 dl mandelmel

1 ts bakepulver

Slik gjør du: Smelt smøret og bland inn melken. Bland sammen de tørre ingrediensene, og tilsett litt og litt til væsken mens du rører. Jobb deigen kjapt sammen, og la den hvile i ca. 30 minutter. Jobb godt med deigen før du presser den ut på arbeidsbenken din. Press den godt ned i platen med håndbaken først, før du forsiktig kan bruke et kjevle. Bruk kakemennformer, og press ut figurer. Stekes midt i ovnen på 180 grader, i ca. 10-15 minutter, avhengig av hvor sprø du ønsker dem. De er myke når de tas ut, så la dem avkjøles tilstrekkelig før du rører dem, gjerne i en times tid.

Charlotte Mohn:

Strull

2,5 dl seterrømme

2,5 dl kremfløte

160 g sukker

200 g hvetemel

Strull
Strull Foto: Foto: Dreyer/Hensley

Slik gjør du: Pisk rømme, fløte og sukker stivt. Ha i hvetemel. Deigen bør stå kjølig natten over. Røres før steking. Stekes gylne i krumkakejern og rulles sammen til en fet sigar. Oppbevares i fryseren i en tett kakeboks lagvis mellom bakepapir.

Tom Victor Gausdal:

Napoleonshatter

200 g smør

100 g sukker

1 stk. egg

300 g hvetemel

Mandelfyll:

Napoleonshatter
Napoleonshatter Foto: Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter

120 g mandler

2 stk. eggehvite

120 g melis

Slik gjør du: Rør smør og sukker luftig og hvitt, og rør inn egg og mel til en ganske fast deig. Melmengden avhenger av størrelsen på egget. Sett deigen kaldt ca. 1 time. Kjevle deigen tynt og stikk ut runde kaker på 6-7 cm i diameter. Skåld mandlene, legg dem til tørk og mal dem når de er tørre. Visp eggehvitene stive med melis. Ha i de malte mandlene. Legg en kule mandelmasse midt på deigen og brett opp til en tresnutet hatt. Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 grader i ca. 12 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevar kakene i en tett boks.

Wenche Andersen:

Krumkake

Vei 2 egg med skall, og vei så opp samme mengde smør, sukker og hvetemel.

Slik gjør du: Smelt smøret. Visp egg og sukker til eggedosis og vend inn siktet hvetemel og avkjølt smeltet smør med hjelp av en slikkepott. Rør inn 4-5 ss kaldt vann. (Vannet gjør at krumkakene blir tynne og sprø.) Legg ca. 1 ss røre i krumkakejernet og stek gylne kaker. Form kakene mens de er helt nystekte og varme. Form dem med et «krumkakehorn» eller rull dem rundt skaftet på en tresleiv eller legg den over bunnen av et glass slik at de blir formet som en kopp. Oppbevar i tett boks. Krumkaker kan ikke fryses. Server til kaffen eller som tilbehør til dessert som for eksempel riskrem eller multekrem.

Multepiker: Visp kremfløte til krem, smak til med multelikør eller brunt sukker. Rør sammen multer og brunt sukker, eventuelt litt vaniljesukker. Legg krem og multer lagvis i høye glass og server med krumkaker.

Tone Oraini Selfors:

Vaniljejuletre-cupcakes

150 g romtemperert smør

2 dl sukker

3 egg

4 dl hvetemel

4 ss bakekakao

1 ss vaniljesukker

2 ts bakepulver

Vaniljejuletre-cupcakes
Vaniljejuletre-cupcakes Foto: Foto: Juritzen forlag

2 ss vaniljekesam

1 plate kokesjokolade

4 dl melk

Frosting:

3 plater hvit kokesjokolade

150 g Soft margarin

2 dl H-melk

6-7 dl melis

Skall av 1 sitron

Saft av 1 sitron

Grønn Wilton pastafarge

Spiselig gullglitter

Hvit fondant til stjerner

Glitterstrøsselstjerner

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader eller 190 grader hvis du bruker varmluft. Pisk smøret mykt. Tilsett sukkeret og pisk i ca. 3 minutter til du får en meget luftig smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. Sikt sammen vaniljesukker, mel, kakao og bakepulver. Bland dette inn i smørkremen vekselvis med melken. Ha i kesam.

Smelt sjokolade i en bolle over vannbad på svak varme. Avkjøl sjokoladen til den er romtemperert, og vend den inn i deigen. Bruk mikser, men ikke pisk lenger enn at deigen er godt blandet. Bruk skinnende blanke gullformer, og fyll dem 2/3 fulle med deig. Stek cupcakene midt i ovnen i ca. 20 minutter eller i ca. 13 minutter om du bruker varmluft. Avkjøl cupcakene helt på en rist.

Smelt sjokolade i en bolle over vannbad eller i mikro ved lav effekt. Avkjøl sjokoladen til den er romtemperert. Pisk margarin, 1 dl melk og 2 dl melis om gangen til en luftig krem. Pisk inn sjokolade, sitronskall og -saft. Pisk godt sammen. Pisk inn litt grønn konditorfarge til slutt til frostingen er juletrefarget. Sprøyt frostingen på cupcakene, pynt toppen av treet med stjerne skåret ut av hvit fondant, og dryss litt gullglitter og glitterstjerner på treet.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også