11. juni smeller det fra loft til kjeller på Amalienborg Slott. Dronning Margrethes (74) prins-gemal Henrik fyller 80 år og blir feiret på behørig vis.

Men allerede har danskene startet hyllesten - og den går rett i matveien.

Vanligvis når prins Henrik og dronning Margrethe setter seg til middagsbordet om kvelden, er det Henrik, som i samarbeid med kongehusets kjøkkensjef Jesper Vollmer, som har satt sammen menyen.

«Hofretter»

Nå har Danmarks Radio fulgt den franskfødte prinsen mens han har kokkelert bak grytene, og resultatet er tre programmer som de har kalt «Hofretter».

- Mange vil nok bli overrasket over hvor stor gastronomisk innsikt prinsgemalen har. Han er eksperimenterende og arbeider mye med å sette sammen smaker på nye og utradisjonelle måter, forteller TV-produsent Jacob Snedevig til DR.

Friske råvarer

TV-seerne får følge prins Henrik på slottskjøkkenet på Fredensborg slott, hvor han finner friske råvarer i slottets 5000 kvadratmeter store kjøkkenhage.

Han lager også flotte menyer i regentparets eget vinslott Château de Cayx i Sør-Frankrike, og i sommerboligen Gråsten Slott lager han festmåltid til sin elskede «Daisy». Henrik har nok for lengst skjønt at veien til hjertet går gjennom magen!

Les hele saken
Les alt om: