Samtidig som Eyvind Hellstrøm (64) er å se på TV-skjermen med «MasterChef», holder han på med innspilling av nye episoder med «Hellstrøm rydder opp - hjemme». Med en bekymret mine legger ikke den tidligere Bagatelle-sjefen skjul på at han opplever mye elendighet på besøkene Norge rundt.

Manglende kunnskaper

- Jeg har møtt mange familier og mennesker hvor det ofte står så dårlig til med manglende kunnskaper og uforstand - at de rett og slett ikke vet hvordan de skal lage mat.

- Jeg tenker at mat ofte er et problem, ikke minst på grunn av tidsklemma. Mat kan føre til konflikt - ja, det er angst og et stort problem. Man rasker noe industrielt med seg hjem og blander ut. Det smaker forferdelig og gir ingen gleder, men tristhet, mener han.

Styrer unna

Selv om kokkekolleger lar navnetrekket brukes i forbindelse med kamper for kolonialkjeder, og matprodukter, styrer Eyvind Hellstrøm unna dette.

- Jeg personlig kunne ikke stilt opp som talsmann for en kjedes matvarer. Det er ikke min verden. Jeg skal aldri la mitt navn assosieres med matindustri på den måten som er i dag.

Men Hellstrøm rekker ut et lite «håp» likevel.

- Hvis jeg kommer i en situasjon der jeg på en eller annen måte kan påvirke at industriens produkter blir mye sunnere, mer smakfulle og bedre, så er det for meg helt uproblematisk å stille opp for dem. For jeg vil at folk skal ha det bedre i hjemmene.

Profesjonelle produkter

- Hva med produktene du selv reklamerer for allerede?

- Jeg fronter produkter som kniver, panner, glass og kokekar osv. som jeg vet er profesjonelle produkter. Dette er ting som folk ikke opp til nå har kunnet ha glede av. Derfor har jeg gjort et lite utvalgt fra mitt ståsted som profesjonell, jeg ønsker at folk skal ha det bedre hjemme på kjøkkenet med riktig redskap og utstyr. Da blir gleden så mye større når man lykkes, mener Hellstrøm

Gjennom et langt liv i restaurantbransjen på Bagatelle frem til desember 2008 gledet han ikke bare «vanlige folk», men også kongelige og superstjerner, uten at han fikk prestasjonsangst av titler og status.

På tå hev

- Var det ingen som fikk deg på tå hev?

- Vel - jeg kan ikke trekke frem én enkeltperson som har inspirert meg som gjest, absolutt ikke. Min grunntanke som restaurantmann er at alle gjester er like viktige. Alle betaler det samme, og skal ha det like bra og forvente høy service. Man velger ikke ut blant konger og presidenter eller stortingsfolk. Skjønt, det har ikke vært mye stortingsfolk på Bagatelle i den tiden jeg var der, humrer han.

Les hele saken