For mange blir julen bokstavelig talt en tung tid der kiloene fort baller seg på med mye mat og søtsaker.

Treningsekspert Yngvar Andersen (38), mest kjent fra NRKs «Puls», elsker julemat, marsipan og sjokolade. Han er overbevist om at det å si konsekvent «nei takk» ikke er den beste måten å holde vekten på. Hans råd er å sverge til måtehold - og han snakker av erfaring.

- Jeg pleide ofte å legge på meg 10 kilo i løpet av julefeiringen da jeg var rundt 20 år. Da tok jeg veldig mye av alt jeg ble tilbudt, innrømmer Yngvar til Her og Nå.

- Spiser alt

Nå har han lagt om til en annen strategi, som gjør vekten stabil og romjulstiden hyggeligere.

- Jeg spiser fortsatt alt, og det tenker jeg at man skal gjøre. Når folk har stått på og gjort sitt beste for å lage god mat, bør man smake på den. Men man gjør jo ingen en tjeneste ved å spise på spreng slik at man får ubehag. Det går an å smake på så å si alt uten å spise hinsides masse av hver ting.

Yngvars aller beste råd er likevel å holde seg i aktivitet.

- Bevegelse og trening er sentralt, spesielt i julehelgen, for da trenger man ikke å være så påpasselig. Man trenger ikke å være så engstelig, og man kan spise mer. Dess mer man beveger seg, dess mer kan man spise og dess mer kan man nyte, sier han.

Anbefaler aking

Å tilbringe timevis på treningssenteret er vel ingen romjulsdrøm for noen, men alternativene er mange.

- Jeg har ennå til gode å høre noen som har angret på å gå en tur. Enten det er med hele familien, hele selskapet eller på egen hånd, kan man være helt sikker på at man er fornøyd med det valget etterpå, mener han.

- Når det gjelder familieaktiviteter, er jo for eksempel aking noe unger synes er stas og noe det kan være utrolig moro å være med på. Selv om man ikke aker selv, er det å dra et akebrett med en unge eller to opp en langbakke 10-12 ganger en kjempeøkt, sier Yngvar.

Les hele saken
Les alt om: