SÅNN GJØR DU: Eyvind Hellstrøm er en av de tre dommerne i «Masterchef». Her ser vi han gi Sigmund kyndig veiledning. Arendalsmannen hadde for øvrig praksisplass på Bent Stiansens Statholdergaarden i Oslo under innspillingen.

SÅNN GJØR DU: Eyvind Hellstrøm er en av de tre dommerne i «Masterchef». Her ser vi han gi Sigmund kyndig veiledning. Arendalsmannen hadde for øvrig praksisplass på Bent Stiansens Statholdergaarden i Oslo under innspillingen. © Foto: TV3

FISKER SELV: Jeg tilbereder alt jeg fisker. Ingenting kastes. Når sesongen for hummer starter, så legger jeg teiner, sier Sigmund, som også driver med jakt. I tillegg dyrker han frukt og grønnsaker hjemme i hagen!

FISKER SELV: Jeg tilbereder alt jeg fisker. Ingenting kastes. Når sesongen for hummer starter, så legger jeg teiner, sier Sigmund, som også driver med jakt. I tillegg dyrker han frukt og grønnsaker hjemme i hagen! © Foto: Tom Hansen

STOR MAT PÅ LITE KJØKKEN: Hjemme på kjøkkenet i huset som bestefaren bygde, er alt som det var i 1943.

STOR MAT PÅ LITE KJØKKEN: Hjemme på kjøkkenet i huset som bestefaren bygde, er alt som det var i 1943. © Foto: Tom Hansen

MATAUK-MANN: Masterchefdeltaker Sigmund Rose lager mat hjemme, av fisk og sjømat han henter i havet.

MATAUK-MANN: Masterchefdeltaker Sigmund Rose lager mat hjemme, av fisk og sjømat han henter i havet. © Foto: Tom Hansen

IDYLLISK: Her i sitt koselige hjem i Arendal tryller Sigmund Rose frem de herligste retter.

IDYLLISK: Her i sitt koselige hjem i Arendal tryller Sigmund Rose frem de herligste retter. © Foto: Tom Hansen

MESTERMAT: Tidligere i vår inviterte Sigmund åtte venner hjem til middag. Det var ikke småtterier han kunne by dem fra sitt utekjøkken. Sjekk menyen!

MESTERMAT: Tidligere i vår inviterte Sigmund åtte venner hjem til middag. Det var ikke småtterier han kunne by dem fra sitt utekjøkken. Sjekk menyen!

Gjennom dyktige evner som amatørkokk kvalifiserte Sigmund Rose (38) seg til finalen i «Masterchef» på TV 3 sammen med ni andre.

Japan-inspirert

Sine første aha-opplevelser med mat fikk tobarnsfaren fra Arendal da han som liten gutt var på rundtur i Japan sammen med foreldrene.

- Vi spiste på mange forskjellige restauranter. Måltidene var så planlagt fra start til slutt, at jeg rett og slett ble imponert. Disse opplevelsene var nok det som tente min interesse for kokkekunst, forteller Sigmund til Her og Nå.

Stille liv på sjøen

Det er likevel ikke blitt yrkeskokk av ham - foreløpig. Maritim utdannelse førte ham til sjøs - og det førte også vekten hans opp. På det meste veide han over 225 kilo.

- Jeg var sjømann i over tolv år, og på slutten av tiden var jeg styrmann. Det medførte mye sitting til rors, og kombinert med mye god mat, endte det med at vekta eksploderte.

Utrolige smerter

Kort tid etter at Sigmund avsluttet sjømannslivet og ble landkrabbe, besluttet han derfor å gjennomføre en slankeoperasjon. For tre år siden ble magesekken halvert og galleblæren fjernet på Tønsberg sykehus.

- Det var helt utrolige smerter etter operasjonen. De vil jeg aldri oppleve igjen. Jeg mistet håret og neglene falt av. Jeg hadde generelt dårlig livskvalitet i tiden etter inngrepet.

- Men vekta raste?

- Ja, i løpet av ett år mistet jeg 110 kilo! Det eneste aberet er at jeg mangler galleblæren, så jeg tåler ikke fett og smør. Jeg kan smake, men ikke spise så mye.

Mat som livsstil

I dag jobber Sigmund som selvstendig næringsdrivende - snekrer innredninger og kjøkken til restauranter og puber. Likevel opptar kokkekunsten store deler av hverdagen hans.

Å lage mat er en livsstil for mannen som faktisk har bygd eget utekjøkken i hagen hjemme i Arendal, der han jevnlig trakterer venner og familie.

- Jeg blir dessuten ofte hyret til å lage mat til bryllup, sommerfester og bursdager her i distriktet. Alt fra 40 til 120 gjester.

- Lage mat til 120, alene?

- Å ja, det går fint, dét! Handler bare om å være forberedt og planlegge nøye. Ha et skjema i bakhodet, smiler Sigmund.

Når han selv er ute og spise er det enkelte ting kan han ganske enkelt styre seg for!

- Er ikke så imponert over fancy mat fraktet langveisfra. Franske mandelpoteter, for eksempel - det synes jeg er veldig teit. Hva i alle dager skal vi med det når vi har norske poteter som er enda bedre? Kortreist mat er best, slår Sigmund fast.

Spennende!

Med deltagelsen i «Masterchef» har Sigmund overrasket mange i lokalsamfunnet. Han innrømmer at det er mange som ikke vet han er så glad i å lage mat.

- Men nå vet de det, smiler han entusiastisk.

- Hva har «Masterchef» gitt deg?

- Det har vært veldig spennende å komme til finalen, hvor jeg har møtt hyggelige mennesker med ekstremt mye kunnskaper om mat. Vennskap som jeg tar med meg videre.

Femstjerners hjemme

«Masterchef»-dommerne Jan Vardøen, Tom Victor Gausdal og Eyvind Hellstrøm har vært til stor inspirasjon for Sigmund.

- Det er veldig givende å lage mat til slike mennesker som har årevis med erfaring på veldig høyt nivå. De kan dette med restaurantmat!

- Hva med deg, har du restaurantambisjoner?

- Altså, jeg har drevet nattklubb og pub i flere år - og samtidig har jeg som nevnt laget innredninger og kjøkken til restauranter. Så hvis de rette lokalene dukker opp og tiden er inne, så skal man ikke se bort ifra at jeg kan starte opp med restaurantdrift.

Foreløpig gjør Sigmund det helt enkelt, han lager femstjerners restaurant hjemme hos folk. Oppskriften er veldig lett: Du ringer og bestiller, og «Masterchef»-deltageren tryller frem gourmetmat til ditt selskap. Enklere blir det ikke!

TV-AKTUELL: TV3 tirsdag og torsdag kl. 20.30

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!