Christer Tornell fikk sjokkbeskjed av legene
Trodde jeg hadde kreft
Avmagret og i elendig forfatning ble Christer Tornell innlagt på sykehus i Oslo. Der fikk han sjokkbeskjeden: – Vi tror at du har kreft og hiv.
Heldigvis var legene helt på jordet. Det som holdt på å ta livet av den tidligere «Skal vi danse»-dommeren Christer Tornell (52) var hvetemel.
I dag er den svenskfødte danseren, koreografen og TV-kjendisen i bedre form enn noensinne. Han har lært seg å leve med glutenintoleransen og har et sunt og variert kosthold.
– Denne magelidelsen er jo ingenting sammenlignet med den første diagnosen jeg fikk. Hadde jeg vært en svakere person, hadde jeg brutt helt sammen. Jeg opplevde det som et lynnedslag som kom helt ut av det blå, forteller Christer til Her og Nå.
Kald og ufølsom
Christer blir fremdeles opprørt når han tenker tilbake på sykehussjokket i 1999 og behandlingen han fikk.
– Det var veldig tøft å få en så alvorlig diagnose slengt i ansiktet. De mistenkte at det var en sjelden form for tarmkreft og sa at siden jeg er homofil, var den høyst sannsynlig relatert til hiv-viruset. Dette fikk jeg servert på en kald og ufølsom måte, helt uten omsorg og empati. I ettertid viste jo prøvene at jeg slett ikke hadde hiv, forteller Tornell.
Da han ble innlagt, hadde den slanke danseren gått ned 14 kilo på seks uker. Han klarte ikke å holde på maten og lå og skrek av magesmerter. Han var underernært og avkreftet. Da han ble satt på en glutenfri diett, forsvant symptomene og smertene umiddelbart.
– Det var helt fantastisk å bli friskmeldt, og jeg svevde på rosa skyer. Men to måneder etter fikk jeg en psykisk reaksjon. Jeg fikk dødsangst, pustevansker og klarte ikke å sove. Konsekvensene av den første diagnosen gikk opp for meg i all sin gru.
Mer energi
Etter 16 år med glutenallergi, har Christer Tornell lært seg å skille klinten fra hveten.
– I begynnelsen er det komplisert, for du må begynne å orientere deg på nytt. Du må finne alternative råvarer som nøtter, frukt, grønt, sesammel, maisenna og ris. Å holde seg unna rent hvetemel er enkelt. Problemet er at gluten finnes i så mange produkter, som kjeks, kaker, godterier, pizza, pasta, saus, supper og frityrstekt mat. Heldigvis finnes det mange flere glutenfrie matvarer i butikkene nå enn før.
Selv om det er mer komplisert å handle og lage mat, og selv om han alltid må spørre på hotell og restaurant om maten inneholder gluten, er ikke Christer Tornell den som synes synd på seg selv.
– Jeg føler ikke at sykdommen er noe stort handikap for meg i dag. Et liv uten mel og gluten har faktisk gjort meg gladere og mer energisk. Kroppen er mer i balanse og lettere å leve med. Jeg er mer skjerpet og har bedre konsentrasjon enn før.
Lytter til kroppen
Den atletiske 52-åringen mener at glutenintoleransen har åpnet øynene hans, og gjort ham mer oppmerksom på helse og sunn mat.
– Jeg er blitt mye flinkere til å lytte til kroppens behov og har et veldig allsidig kosthold. Før kunne jeg leve på ferdigpizza og pasta, men nå har jeg rett og slett ikke lyst på den maten som kroppen min ikke tåler. Jeg har vært nødt til å bli kreativ i matveien, og nå synes jeg det er morsomt å lage nye retter med andre ingredienser. Jeg elsker å lage mat, forteller TV-kjendisen, som er med i høstens sesong av «MasterChef» på TV3.
Den spreke danseren har mange jern i ilden. I Bærum Kulturhus har han regi og koreografi på musikalen «The Mystery of Edwin Drood», som har premiere i oktober. I januar er det klart for musikalen «Cats» i Ullensaker kulturhus på Jessheim, hvor han også har både regi og koreografi.
– «Cats» er en kjempeoppsetning med 28 dansere, kor og orkester. Et stort og heftig prosjekt, og veldig spennende! Det er så viktig å støtte det lokale kulturlivet utenfor Oslo og vise frem kommende stjerner, sier kattesjefen.
Denne saken ble første gang publisert 30/09 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.