Villmarksmåltid

Mat smaker aller best på tur. Og med et stormkjøkken eller bål er det nesten ikke grenser for hva dere kan kose dere med i det fri. Her er tips som frister.

Å lage bål er mest aktuelt om høsten og i vinterhalvåret, da det som hovedregel er forbudt å gjøre opp ild i skog og mark fra 15. april til 15. september. Kanskje er det en tilgjengelig bålgrue i nærheten som dere kan bruke? Foto: Peder Songedal, melk.no

Å lage bål er mest aktuelt om høsten og i vinterhalvåret, da det som hovedregel er forbudt å gjøre opp ild i skog og mark fra 15. april til 15. september. Kanskje er det en tilgjengelig bålgrue i nærheten som dere kan bruke? Foto: Peder Songedal, melk.no

Publisert Oppdatert

Det er super motivasjon for turen å vite at det venter et ekstra godt måltid når man er klar for en pust i bakken. Og hvis dere gjør noen forberedelser før dere drar, kan dere lage mye godt uten mye arbeid.

- Men hva bør man helst ha av utstyr?

- Det er ikke så mye utstyr som skal til for å lage god mat på tur. Mye kan gjøres ferdig hjemme, forteller Marianne Hayes Antonsen, kokk og matfaglig konsulent i melk.no.

Hun anbefaler stekepanne som kan brukes på bål (helst med teflon, da svir ikke maten seg så lett), stekespade, sleiv og kniv. Skjærebrett, turtallerkener, bestikk og kopp med desilitermål, kan også være kjekt å ha.

- Ta med utstyr som veier lite og er enkelt å holde rent. Er dere ofte på tur - kan dere ha stor glede av å investere i et stormkjøkken. Men det er likevel mest stemningsfullt å tenne opp bål - en hyggelig måte å tilberede maten på, sier Antonsen, som gjerne deler noen gode turoppskrifter med oss.

Tortilla på bålet

Tips! Ta gjerne med litt tørkerull, det kan bli varmt å holde i maten for små barnehender. Foto: Bård Ek, melk.no

Tips! Ta gjerne med litt tørkerull, det kan bli varmt å holde i maten for små barnehender. Foto: Bård Ek, melk.no

Denne kan dere lage ferdig hjemme og bare varme på bålet. 4 porsjoner:

4 store tortillalefser, gjerne med fullkorn

2 dl matyoghurt

2 dl hermetiske maiskorn

4 ss vårløk i strimler

4 dl revet ost

200 g salatkjøtt av kylling

8 stk soltørkede tomater

1 pose boil-in-bag ris, ferdig kokt

Smør matyoghurt på tortillalefsene. Bland de øvrige ingrediensene og fordel dette på lefsene. Rull dem sammen og pakk dem i aluminiumsfolie. Ta de med på tur og legg på bålet ca. 2 minutter på hver side. Ypperlig alternativ til pølser. De kan spises som de er.

Tykke pannekaker

Foto: Peder Songedal, melk.no

Foto: Peder Songedal, melk.no

Her kan for eksempel røren lages hjemme, og helles over på en plastflaske.

Tips!

Pannekaker kan serveres både med salt og søtt.

Søtt: friske bær, moste bananer, syltetøy eller honning.

Salt: Spekeskinke og revet ost, ost og skinke, bacon eller røkt laks.

4 porsjoner:

2 dl hvetemel

4 ss havregryn

2 ts bakepulver

½ ts salt

2 dl melk

2 stk egg

4 ss smeltet smør + smør til steking medbringes

Dette kan dere gjøre før turen: Ha mel, havregryn, sukker og salt i en bolle (ikke bakepulver). Visp sammen egg, melk og bland det gradvis inn i melblandingen til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet smør.

Hell røren i en plastflaske med kork eller i en beholder med lokk. Ikke fyll beholderen helt full da røren sveller noe.

Dette kan dere gjøre på turen: Rør inn bakepulver i den ferdige røren. Varm en teflonpanne på bålet eller benytt et stormkjøkken. Hell i røre slik at det dekker bunnen. Snu pannekaken med stekespade når det dannes bobler på overflaten. Pannekaken skal være gulbrun på begge sider.

Laksepakke i folie

Små bokser med ferdig kuttede ingredienser gjør jobben lettere når maten skal tilberedes. Til 4 porsjoner:

320 g laks, ca. ett stykke til hver person

Foto: Peder Songedal, melk.no

Foto: Peder Songedal, melk.no

½ rød paprika

½ oransje paprika

½ gul paprika

200 g stangselleri

2 dl matfløte

4 ss sitronsaft

salt og pepper

Bruk aluminiumsfolie som dere bretter dobbelt. Lag en bunn i folien og legg i laks og grønnsaker skåret i biter. Ha på salt og pepper. Hell over matfløte og sitronsaft. Pakk folien godt rundt slik at det blir en liten pose. La den ligge i glørne i ca. 5 minutter. Sjekk om den er gjennomvarm og fisken har blitt rosa, hvis ikke, la den ligge noen minutter til. Server med rømme eller tzatziki, og godt brød.

Pinnebrød

500 g mel (gjerne grovt)

2 ts bakepulver

1 ts sukker

Foto: Bård Ek, matprat.no

Foto: Bård Ek, matprat.no

1 ts salt

1 dl matolje

ca. 2 dl lunket vann

Bland det tørre. Spe med vann og olje. Deigen skal være litt seig. Form litt deig til en pølse og tvinn den rundt en pinne som en spiral. Stek brødet over glørne. Det er gjennomstekt når det løsner lett fra pinnen. Du kan også tvinne deigen rundt en grillpølse på spidd, og lage «pølse i slåbrok». Stekes over glørne til den er lysebrun.

Tips!

Det beste spiddet lager du av en grein av friskt tre. Spikk av barken på den øverste delen hvor maten skal sitte.

Smakfull niste

Skal turen være kort og oppakningen liten, foreslår vi en god suppe på termos og matmuffins som tilbehør. Fin turmat som kan tilberedes på forhånd.

Muffins med ost og grønnsaker

6 porsjoner:

1 rødløk

Foto: Astrid Hals, matprat.no

Foto: Astrid Hals, matprat.no

1 rød paprika

½ purre

2 ss smør

4 egg

1 beger kesam original, 8 %

3 dl hvetemel

3 dl sammalt hvete, grov

2 ts bakepulver

100 g salami, finhakket

150 g revet ost

Skrell og grovhakk løken. Skjær paprika og purre i biter. Fres grønnsakene myke i smør i en panne. Visp sammen egg og kesam. Bland i mel og bakepulver.

Rør deretter i grønnsakene, salamien og osten. Legg røren i en smurt muffinsform eller store papirformer. Stekes midt i stekeovn ved 200 grader i 20-25 minutter. Avkjøles på rist hvis de skal fryses.

Dessert

Er turen lang, er det gjerne rom for dessert også.

Himmelske epler

Beregn ett eple per person. Ta ut litt av eplekjernen, men la det være igjen et par centimeter i bunnen. Fyll deretter på med knust digestive-kjeks, litt smør, sukker og kanel samt rosiner om dere liker det. Ha folie penslet med smør rundt og stek det i glørne i 5-10 minutter, til smøret har smeltet og eplet er blitt mykt. En liten klatt vaniljekesam er velsmakende tilbehør.

Sjokoladebanan

Husk at flammer gir brent og sotet mat. Pass derfor på at bålet er blitt til glør før dere går i gang med matlagingen. En haug med kongler på bålet gir gode glør. Foto: Peder Songedal, melk.no

Husk at flammer gir brent og sotet mat. Pass derfor på at bålet er blitt til glør før dere går i gang med matlagingen. En haug med kongler på bålet gir gode glør. Foto: Peder Songedal, melk.no

Beregn én banan per person. Lag et snitt i bananen på oversiden av bøyen, vipp litt av skallet til side og skjær vekk et lite stykke banan på innsiden der dere stikker inn biter med kokesjokolade. Vipp skallet tilbake igjen og press det over. Pakk bananen i aluminiumfolie og legg den i glørne. Stekes i rundt 10 minutter, til sjokoladen er smeltet. Nam ¿ mykt, varmt og søtt på en gang!

Bakt pære

Beregn én frukt per person. Del pærene i to og ta ut kjernehusene. Fyll med tørket frukt og smør. Strø på litt ingefærkrydder eller kanel. Pakk pærene inn i dobbel aluminiumfolie. Bakes i glørne i cirka en halv time. Avkjøl pærene litt før servering.

Tips!

Turskjeer kan være smart å ta med til desserten.

Øvrige kilder: matprat.no og melk.no

FØLG GLADE BARN PÅ FACEBOOK

Les mer:

Turmaten barna elsker

Alt om turmat

Tips til matlaging på tur

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag