Forebyggende helse
Ut på tur – aldri sur!
Opplevelser i skog og mark er noe av det beste du kan gi barna. Og dere trenger ikke å dra så langt. Kanskje bare like i nærheten av der dere bor?
- Lær barna å bli glad i naturen. Det har de glede av også senere i livet, sier Kristin Oftedal Vinje, fagsjef for Barnas turlag i Den norske turistforening.
Hun råder oss til å komme oss ut jevnlig.
- Ta gjerne med barna ut på tur ukentlig. Kanskje dere kan innføre en fast helgetur?
Med gode turvaner, går det som en lek. Her er noen av Vinjes beste tips.
- Få en god start. Pakk gjerne sekken dagen før, og finn frem sitteunderlag, termos og utstyr som skal med. Legg frem klær etter vær.
- Egen tursekk til barna. Noen synes det er stor stas å bære sitt eget utstyr. Kanskje en liten kosebamse, en spikkekniv, forstørrelsesglass for å utforske små insekter, og sin egen drikkeflaske.
- Ta barna med på planleggingen. Snakk om hvor dere skal, og om dere har et mål for turen. Kanskje nå en liten topp, plukke bær og sopp, gå til et vann eller en bekk?
- Veien er målet. Det er viktig at turen blir på barnas premisser og tilpasset det de orker. Det er ikke lengden som teller.
- Vær til stede med barna. Nyt opplevelsen! Det er fint å undre seg sammen, snakke om hva dere ser, synge en sang mens dere går. Ha en positiv innstilling, og ta pause ved behov.
- Gøy med flere på tur. La barnet få med seg en venn, eller inviter med en familie dere kjenner.
- Ekstra utstyr etter sesong. Utover høsten kan det være nyttig å ha med myggmiddel, og kanskje en liten pakke for å stelle små sår.
- Deilig niste er viktig - og gjør opplevelsen ekstra hyggelig.
Her er noen av turistforeningens favoritter:
Fiskeburger
1 hamburgerbrød
1 fiskekake
tomat
salat
agurk
løk
dressing
Stek fiskekaken over bålet på rist eller bruk vanlig grillpinne. Er dere ikke så mange, kan dere også buke primus og stekepanne. La barna selv plukke det de vil ha på av salat og tilbehør.
Potetegg
1 stor potet
1 egg
salt
Kapp toppen av poteten. Hul ut poteten og hell egget oppi hullet. Sett på toppen igjen og fest den med et par tannpirkere, eller pakk poteten inn i folie. Sett den i glørne i 10-15 minutter. Da er poteten ferdig bakt og egget kokt. Strø litt salt over. Spises med skje.
Appelsinkake
1 appelsin per barn
Sjokoladekakerøre - lages ferdig på forhånd og has den med i en tett plastboks
Skjær av toppen av appelsinen, omtrent som du kapper et egg. Skjær ut innholdet i appelsinen, men la det være litt kjøtt igjen så det ikke blir appelsinskallsmak på kaka! Fyll sjokoladekakerøre i appelsinen slik at den er omtrent halvfull. Legg på «lokket» igjen og pakk den inn i folie slik at lokket holder seg på plass. La den stå i glørne på bålet i cirka 20 minutter. Spises med skje.
Mens dere venter på maten, kan dere kose dere i naturen, eller finne på en morsom lek.
Kims lek - en utevariant
Alle må finne forskjellige gjenstander fra naturen. Når jaktrunden er over legges de ulike tingene på bakken på et oversiktlig underlag. Alle får se på gjenstandene en kort stund, og skal forsøke å huske hva som ligger der. Tingene dekkes til med for eksempel en jakke, og barna skal si hva de så. Man kan fjerne en gjenstand og deretter gjenta leken, og da skal barna finne ut hva som mangler. Som en variasjon kan barna få se på tingene først, og selv prøve å finne tingene de husker. Om å gjøre å finne flest ting. Lykke til!
Tips!
Ta med ting som motiverer barna til å bli med på tur - for eksempel en lupe, kikkert, tennisball eller et engangskamera. Gjerne naturbøker også, der barna kan lære om blomster og insekter.
Bli med ut!
Barnas turlag er et tilbud for familier med barn i alderen 0-12 år. Hensikten med tilbudet er å legge grunnlag for spennende aktiviteter, gode opplevelser og et langt og godt friluftsliv. Turene er åpne for alle. Finn ut hvilket av Turistforeningens lokallag som er nærmest dere og meld dere inn i Barnas turlag. Da får dere tilsendt program for deres område. Se www.turistforeningen.no.
Øvrige kilder: Norges speiderforbund og «Mat i det fri» (Selja Forlag)
Denne saken ble første gang publisert 21/03 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.