Morten Øverbye er udannet kokk og jobber som matskribent og journalist. © Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Emma Th. Hansen

Dette skjer med barna år for år

Se alt som skjer fra 1-åringen tar sine første skritt til 5-åringen stiller eksistensielle spørsmål.

Hverdagsmiddag. Bare ordet kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste. Utfordringen kan synes å bli i meste laget, selv for den mest iherdige hobbykokk. For å komme opp med en ny middagsidé hver dag, hele uka, er vanskelig i lengden. I hvert fall når maten skal være både fristende og sunn.

Øvelse gjør mester

Middagene trenger ikke være så vanskelige. Vi foreldre trenger ikke streve så hardt etter å være perfekte, heller. En god strategi når det gjelder egen selvfølelse er å se på regnestykket i slutten av uka. Ta en liten gjennomgang av hva som har blitt spist. Kanskje det ikke gjorde noe at brokkolien til middag på tirsdag ikke ble spist, de oppkuttende grønnsakene til barne-tv en time senere veier kanskje opp. Og den manglende matlysten fredag morgen var kanskje et resultat av en stor kveldsmat på torsdag. Dessuten var hele matpakken borte fredag ettermiddag. Så da er det kanskje greit?

Det krever øvelse ikke å analysere hvert eneste måltid barnet spiser. Vi foreldre kaster bort mange timer på å mase om mat, riktig kosthold og skremselspropaganda om hva som skjer om all spisskålen ikke tvinges ned. Resultatet er som regel det motsatte av det vi ønsker. Stemningen rundt bordet blir elendig, måltidet ødelegges og dere får et litt mer anstrengt forhold. Det er ikke sånn at om man tvinges til å spise lungemos, så blir det en favorittrett. Det husker du kanskje fra egen barndom?

Familieoppskrifter

Målet er positive middager og gode holdninger. Prøv å si «nei vel» neste gang det rynkes på nesa av gulrøtter. Men ikke gi deg, server den samme maten igjen om en uke eller to. For plutselig har vinden snudd, og da er det paprika som er på nei-listen. Det er rett og slett sånn mat virker på folk flest. Lysten går i bølger.

Foreldre som spiser variert og har sunne vaner, har større sjanse for å få et barn som liker det samme. Kanskje ikke i dag, ikke i morgen, men om en stund. Da gjelder det å velge gode middager som gir det man trenger av næring. Sammensatte måltider som spises av hele familien, er selvfølgelig målet, og kanskje ikke så vanskelig som vi skal ha det til. Se etter inspirasjon over alt, for den er der. I blader, bøker, på nettet, i aviser, ja, over alt finner du en oppskrift å prøve ut. La også barna komme med innspill, det kan godt hende de har annet å komme med enn pølser og pizza. Middagsrester er også topp nistemat.

Her kommer forslag til fem middager du kan prøve. Juster oppskriftene etter familien. Et kjøttslag kan som regel byttes ut med et annet, det samme med fisk. Sammen kan dere komme fram til egne familieoppskrifter der alle er fornøyd.

=

Seiform Foto: Morten Øverbye.

Seiform

Du trenger:

600 gram seifilét, ev. torsk

1 liten løk

1 1/2 dl fiskekraft, ev. grønnsakskraft

1 dl crème fraîche

1/2 gram safran

3 gulrøtter

75 gram sukkererter

1/3 purre

gressløk

smør/olje til steking

Stek fiskebitene lett i smør/olje i stekepannen, ca. ett minutt på hver side. Ta bitene opp fra stekepannen og legg dem til side.

Stek videre finhakket løk til den er gyllen. Ha i safran og bland godt sammen.

Tilsett kraft og crème fraîche og la det putre i noen minutter.

Ha i fisken sammen med gulrøtter i terninger, sukkererter i biter og hakket purre.

La alt trekke i noen minutter og smak til med salt og pepper. Dryss litt hakket persille over før servering.

Serveres med kokte poteter eller ris - gjerne naturris.

Tips

Safran er kostbart. 1/2 gram koster kanskje 30-40 kroner. Har du ikke safran, kan du erstatte det med gurkemeie og karri. Smaken blir annerledes, men fargen den samme. Dessuten blir retten fortsatt god, og antagelig en liten suksess blant barna.

NB!

Sei er først og fremst en god proteinkilde, men inneholder også vitamin B12 og selen. Dessuten har den en smak som de fleste barn liker.

=

Pasta med kremet saus. Foto: Morten Øverbye

Slik gjør du:

Kok pasta som anvist på pakken. Sil av vannet.

Bland crème fraîche sammen med pastaen når den er varm. Da vil du få et kremet og tykk saus som blander seg perfekt sammen på pastaen. Ha over finrevet parmesan og bland godt sammen. Press litt sitronsaft over.

Kutt kjøtt i strimler og ha over pastaen.

Smak til med salt og pepper og dryss over litt finhakket oregano.

Pasta med kremet saus

500 gram pasta

3 dl crème fraîche

1 dl finrevet parmesan

serranoskinke/spekeskinke/westfalerskinke eller lignende

saften av 1 sitronbåt

oregano

Tips!

  • Kok alltid pastaen et minutt eller to kortere enn det står på pakken. Etter at du har slått av vannet vil pastaen fortsette å mykne. Det tar gjerne en liten stund før maten står på bordet, da er pastaen al dente og perfekt kokt når den havner på tallerkenen.
  • Fullkornsvarianter av pasta gir et litt sunnere bidrag ved middagsbordet. Smaken kan bli litt «grovere», men for de aller fleste vil dette knapt merkes. Matvarer med fullkorn metter litt bedre, stabiliserer blodsukkeret og reduserer søtbehovet. Dessuten er fullkornet rikt på fiber, vitaminer, og mineraler.

Utallige muligheter

Kremete sauser kan tilpasses slik at dere får akkurat den smaken dere vil. Det kan for eksempel bety stor suksess hvis dere bytter ut kjøttet i denne oppskriften med 150 gram røkelaks.

Liker barna blåmuggost? 100 gram for eksempel Blue Royal blandet sammen med crème fraîche gir også et godt resultat. Den litt skarpe muggostsmaken forsvinner, men gir samtidig pastaretten et hint av blåmugg, og de passer perfekt sammen.

Vil dere holde det enkelt, bland en eggeplomme med en liten skvett fløte, som så vendes inn sammen med pastaen. Det gir retten en mer nøytral kremet smak. Da kan retten serveres sammen med stekt kjøtt eller fisk som ikke nødvendigvis trenger å blandes sammen med resten av retten.

=

Nyttig å vite! Blomkål er rik på fiber og vitaminer. © Morten Øverbye.

Slik lager du

Hvit saus:

2 ss smør

2 ss hvetemel

5 dl melk

250 gram revet ost

salt og pepper

Gratinert blomkål

2 blomkålhoder

250 gram bacon eller skinke

Muskatnøtt

Rens og skyll blomkålhodene. La hodene koke i lettsaltet vann til de er møre, ca. 10 minutter.

Lag hvit saus: Smelt smør i en kjele og tilsett mel. Ha i melken gradvis mens du rører kraftig. Målet nå er å lage en klumpfri saus som ikke er brent. Tilsett litt revet muskatnøtt helt til slutt.

Tilsett 200 gram av osten og rør til den har smeltet inn i sausen. Smak til med salt og pepper.

Legg blomkålhodene i en ildfast form og hell over den hvite sausen. Ha over stekt bacon i strimler og/eller skinke, samt resten av osten på toppen.

Gratiner det hele i forvarmet stekeovn på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Middagen er ferdig når osten er gylden og i ferd med å boble seg.

Tips!

Velg om du vil bruke bacon, skinke eller en blanding av begge deler. Bacon gir mer smak, mens kokt skinke er et sunnere alternativ.

Rester igjen?

Del opp blomkålen i biter, ha i litt fiskekraft og kjør det sammen med stavmikseren. Etter en rask oppvarming kan dere smake den til med litt fløte, og vips har dere en deilig blomkålsuppe!

=

Hjemmebakt landbrød smaker godt som tilbehør til middagen. Foto: Morten Øverbye

Landbrød

8 dl vann

1,1 kg hvetemel + mel til utbaking

3/4 dl olivenolje

1 ts sukker

1 ts salt

25 gram tørrgjær

Bland alle ingrediensene og elt det sammen i minst ti minutter, gjerne 15.

La deigen heve på et lunt sted i én time før du slår den sammen. La den heves nok en gang, like lenge.

Del deigen i to emner og form de til brød. Ha på litt mel over brødene og la de heve i enda en time under et klede.

Stek brødet først på forvarmet ovn på 250 grader i 10 minutter. Deretter senker du temperaturen til 180 grader, og lar de steke ferdig på denne temperaturen.

Ha gjerne litt vann i en form under brødet. Dette er ikke avgjørende for at brødet blir godt, det blir bare enda litt bedre. Brødene er ferdige etter ca. 1 time, helt avhengig av ovnen.

=

Hamburgermenyen: Serveres med coleslaw, hele sylteagurker, aioli og guacamole. © Morten Øverbye

Smakfullt tilbehør

Aioli

2 dl crème fraîche

2 hvitløksfedd

1 dl majones

1 sitronbåt, saften

salt og pepper

Press hvitløksfeddene i en press og bland sammen med crème fraîche og majones.

Ha sitronsaften over, og smak til med salt og pepper

Guacamole

1 avokado

2 fedd hvitløk

saften av 1 sitronbåt

salt og pepper

Ha avokadokjøttet i en bolle sammen med et presset hvitløksfedd og sitronsaft.

Bruk en stavmikser til å mose alt sammen. Smak til med salt og pepper.

Hamburgere

4 stk.

500 gram kjøttdeig

1 stk liten rødløk, finhakket

1/2 dl vann

1/2 ts salt

pepper

1 ss smør til steking

Bland sammen kjøttdeig, salt, pepper og vann.

Form hamburgere etter ønsket form og størrelse.

Smelt smør i stekepanna, og stek hamburgerne på begge sider, ca. 3 minutter på hver side.

Serveres i hamburgerbrød sammen med coleslaw, hele sylteagurker, aioli og guacamole.

Tips

Litt tacokrydder i deigen forandrer smaken totalt. Kanskje greit å prøve noe nytt innimellom?

Hamburgerbrød

300 gram havregryn

400 gram hvetemel

1/2 liter melk

1 ts salt

75 gram smør

50 gram tørrgjær

1 ss sirup

Bland sammen alt det tørre.

Smelt smør og sirup sammen og ha i melken.

Bland væsken sammen med det tørre. Jobb deigen godt sammen til den slipper bollen.

Dekk til med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.

Trill ut boller og klem de deretter flate. La brødene heve på platen i en halvtime.

Stek hamburgerbrødene midt i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter.

Coleslaw

1/4 hodekål

3 gulrøtter

2 ss sukker

4 ss eddik

3 dl aioli

Salt og pepper

Finsnitt/riv hodekål og gulrøtter. Hodekålen kan gjerne snittes med en ostehøvel.

Bland sammen sukker og eddik, vend sammen med grønnsakene.

Bland enten inn enten aioli du har laget selv (se oppskrift), eller majones og et presset hvitløksfedd.

Smak til med salt og pepper.

=

Tomatisert fiskesuppe

600 gram blandet fisk, for eksempel sei, laks, torsk

1 boks hermetiske tomater

2 ss olivenolje

1 finhakket løk

2 hvitløksfedd, finhakket

1 ts sukker

10 dl kraft, bruk gjerne fiskekraft

2 gulrøtter, i fine strimler

1 persillerot, i fine strimler

salt og pepper

kruspersille

Fres løk og hvitløk i olje. Ha i hermetiske tomater og sukker. La det koke i et par minutter. Tilsett kraften og la det koke i ca. 20 minutter. Kutt fisk i terninger og tilsett i suppa de siste 3-4 minuttene. Gulrøtter og persillerot i fine strimler tilsettes det siste minuttet før servering. Disse skal være litt sprø og veldig al dente på tallerkenen.

Smak til med salt og pepper og dryss over finhakket persille.

=

Tips

Dersom barnet er av det tøffe slaget, vil denne suppa smake enda bedre med litt chili, ev. kajennepepper. Uansett vil du trolig oppleve at barnet liker suppa, det er noe med kombinasjonen tomater og fisk som pirrer de små.

Tomater er rike på A- og C-vitaminer, pluss mineraler. De inneholder også mye lykopen, en kraftig aktioksidant.

Sunnere kos

Når fredagen kommer, er det ofte pizza eller taco som havner på middagsbordet. Husk at det går fint an å velge en litt sunnere vei selv om det er helg.

*Pizzabunner er som oftest bakt kun på hvetemel. Om du lager bunnen selv, kan du erstatte noe av melet med sammalt hvete. Det betyr mer fiber og lik smak.

*Tacoskjell inneholder en del ugunstig fett. Tacolefser, gjerne fullkorn, er et sunnere alternativ.

*Friske grønnsaker gjør seg både til taco og pizza. Smaken av fredagskveld er den samme uansett, så sørg for at utvalget av salater og grønnsaker er stort. Om det ikke er all verden som blir spist akkurat nå, har det likevel en holdningsskapende effekt i det lange løp.

*Prøv pitabrød av fullkorn og fyll det med den enkeltes favoritt, enten det er kylling, biff eller laks.

Følg oss på Facebook - trykk liker!

Les også:

Turmaten barna elsker

Frokosten barna ikke kan motstå

Disse fem soppene er dødelige

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!