Smaksverksted

Mat kan mer enn å mette. Ved å sette ord på smakene kan det også brukes til å utvikle barnas språk.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Språkutvikling er en viktig del av et pedagogisk arbeid i barnehagen, og man kan faktisk bruke måltidet og matlagingen til å utvikle språket gjennom et smaksverksted.

Her beskriver barna hvordan maten smaker.

Bruk tilberedelse av fisk og fiskepålegg, frukt, grønt og grove kornprodukter og fokuser på smak, form, farge osv.

Søk bevisst nye ord for å beskrive mat. Uttrykk som stygt, vondt og ekkelt er ikke lov!

  • Beskriv hva du ser: størrelse, farge, form, lengde, tykkelse.
  • Beskriv hva det smaker: søtt, salt, surt, bittert, sterkt, svakt, røkt?
  • Beskriv hva det lukter: rart, sterkt, som frukt, som boller eller kanskje sjø?
  • Beskriv hvordan det føles å ta på: hardt, mykt, seigt, lett, tungt, sleipt, tørt, ruglete, glatt, deilig?
  • Beskriv hvordan det høres når vi tygger det: høy lyd, lav lyd, ingen lyd, knasende?
  • Beskriv hvordan det føles å tygge: lett, må tygge mye, seigt?

Kilde: Fiskesprells veiledningshefte for barnehageansatte

Les også:

Mat for hjernen

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også