10 porsjoner:

175 g mel

55 g melis

25 g kakao

100 g smør

100 g smør

2 eggeplommer

1 ts kaldt vann

 

Hasselnøttkaramell:

150 g smør

400 g sukker

120 ml vann

80 ml kremfløte

150 g ristede hasselnøtter uten skall

1 ts maldonsalt

høvlet sjokolade

 

Glasur:

200 g mørk sjokolade

80 ml kremfløte

 

1. Sett ovnen på 180 grader. Smør en springform, 24 cm i diameter.

2. Sikt mel, melis og kakao i en bolle. Bland i smør i terninger slik at massen blir smulete (nesten som brødsmuler).

3. Tilsett eggeplommer og vann og rør til du har en myk deig. Ha den over på en melete bakeflate og kna den lett. Pakk den inn i plastfolie og sett den kaldt i 30 minutter.

4. Kjevle ut deigen mellom to lag av bakepapir til du får en sirkel som er 26 cm i diameter. Ha den over i paiformen og skjær til kanten. Stek bunnen først med bakepapir og keramiske bakebønner (eller annet som legger vekt på bunnen) i 20 minutter, ta så bort bakepapir og stek i ytterligere 15 minutter. (Du kan sløyfe det første og bare steke bunnen i 35 minutter. Avkjøl bunnen på rist.

5. Ha sukker og vann i en kjele. Rør rundt på lav varme til sukkeret har løst seg opp. Skru opp varmen. Kok uten å røre rundt i 6–8 minutter, til du får en lys karamell. Ta kjelen av varmen og tilsett kremfløte (pass opp, det vil boble), før du pisker inn smør til du har en blank og glatt karamell. Tilsett hasselnøttene og salt og ha blandingen over bunnen.

Avkjøl i 15 minutter.

6. Smelt sjokoladen over vannband og tilsett fløte som du har pisket litt. Rør rundt i 3–4 minutter. Hell glasuren over karamellen, men ikke helt ut i kanten. La kaken avkjøles i en time før du høvler over sjokolade rett før servering.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!