Julebrød med porter

Det beste julebrødet lager du selv

Julebakst lukter liflig. La kraftige krydder, malt, tørket frukt og nøtter sette en spennende smak på julens brød.

Foto: Foto: Ove Lindfors
Sist oppdatert

Ingredienser

2 brød

25 g gjær

1 ss salt

1 dl malt av korn eller mørk sirup

33 cl porter eller mørkt juleøl (clausthaler går fint)

2 dl kaldt vann

2 dl rapsolje

2 ts revet appelsinskall

1 ss støtte fennikelfrø

1/2 ts malt nellik

1 ts malt ingefær

1 liter siktet rugmel

4–6 dl hvetemel

2 dl rosiner

 

Pynt:

rosiner

kald kaffe

Denne oppskriften er på Kaldhevet brød med spennende smak av porter, malt, appelsin og julekrydder.
Passer nydelig til juleskinke eller ost.

 

1. Smuldre gjæren i en bolle. Hell på salt og malt. Tilsett porter eller annet mørkt juleøl. La det står i 5 minutter.

Tilsett vann, olje, appelsinskall, krydder og siktet rugmel. Avslutt med hvetemel og rosiner til du har en fin og glatt deig. Bruk kjøkkenmaskin.

2. Smør en bolle med

rapsolje innvendig og legg deigen oppi. Dekk bollen med plastfolie og la den heve minst 12 timer i kjøleskapet – gjerne over natten.

3. Kna deigen godt og form to runde brød. La det være igjen litt deig til pynt, cirka 150 g per brød. Legg brødene på en stekeplate dekket med bakepapir.

4. Del hver pyntebit i 6 deler. Form 5 av dem til lengder og rull dem til lussekattefasong og en bit til stjerne, bruke pepperkakeform. Trykk dem forsiktig rundt på brødene og plasser stjernen i midten.

5. Etterheves tildekket i cirka 50 minutter. Trykk en rosin midt på lengdene samt i midten, samt i midten av stjernen. Pensle brødet med kaffe.

6. Stek brødene nederst i ovnen i cirka 35 minutter. Pakk de varme brødene i håndklær og la dem avkjøles på rist.

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også