CHAMPAGNE

Bobler i glasset

Bryllup er fest, og hva passer vel ikke bedre da enn et festglass. Glasset må friste, glede, underholde, stimulere, forfriske og sprudle, ...eller ikke sprudle? Det kan være den sprudlende klassikeren champagne, eller en fristende cocktail uten bobler. Eller hva med å slå til med begge deler; en champagnecocktail? Velger du en boblende drink til gjestene dine, kan dette være det lille ekstra som får bryllup ditt til å sprudle!

CHAMPAGNE: Vi skåler for brudparet!
CHAMPAGNE: Vi skåler for brudparet!
Sist oppdatert

OPPSKRIFTER

Klassisk champagne:

Flûte glass
Temperatur 8-10 grader

Champagne cocktail:

1 sukkerbit
To dasher Angostura Bitter
Tørr champagne
(25 ml. Brandy)

Den klassiske champagne:

Champagne er en fransk eksklusivitet som produseres i "champagnedistriktet", 90 km nordøst for Paris. Siden dens opprinnelse i middelalderen har den lyst opp livene våre med sin stil og storslagenhet. Fra begynnelsen var vinene fra Champagne lette og friske, men "stille", og det var fra begynnelsen av 1600-tallet Champagne ble musserende. De nye glassflaskene gjorde lagringen av boblene mulig, og det er disse boblene som har gjort champagnen til den ubestridte "Kongen av viner" i fester og selskaper.

Alle champagner er ulike. For å observere dette behøver du bare å løfte glasset å se etter. Fargene kan variere fra lyse eller halmfargede gule nyanser, gyllengule, reflekser av grønt eller grått, roséviner som er svakt rosa eller laksefargede.

Dens aromaer kan inndeles i fem kategorier som minner om blomster, frukter, grønsaker, tørket frukt og delikatesser som ferskt smør, ristet brød, honning og krydder.

Til og med boblende kan variere. De kan være livlige, mange og ytterst små, eller store som knappenålshoder. Boblene kan legge seg som diskret perler på overflaten, eller være intensivt bevegelige og langvarige.

Hvordan servere champagne:

Det er champagnens friskhet som frister og forfører oss, men vi nyter også synet, og dens viskende lyd fra boblene som stiger til toppen i den gylne, rosa eller krystallklare vinen. For å understreke champagnens egenskaper finnes det noen enkle tips du kan benytte deg av:

Ved servering av champagne er valget av glass viktig, for skal champagne kunne nytes til fulle må den få det glass den fortjener.

Dersom ikke champagnen i glasset ditt bobler, tro ikke nødvendigvis det er vinen det er noe feil med. Bytt til et garantert rent glass for å se forskjellen. Glasset må ha tilstrekelig volum og høyde for å gi boblene rom å stige til overflaten, samtidig som det holder temperaturen så konstant som mulig. Den ideelle formen ligner en utdratt tulipan og kalles flûte. Glassets tykkelse har og sin betydning, spesielt mot leppene der et tynt kvalitetsglass vil forhøye smaksopplevelsen.

Champagnen skal drikkes avkjølt, men ikke iskald. Den perfekte serveringstemperaturen ligger mellom 8-10 grader, noe som kan oppnås ved å sette flasken i kjøleskapsdøren i noen timer, eller i beholder med is ca. 15-30 minutter. Du skal aldri bruke fryseren.

Flasken åpnes med at du tar bort kapselen og løsner tråden på korken uten å ta den av. Ta et godt grep om korken og vri så selve flasken ved å holde den fast i bunnen. Vri forsiktig om slik at korken popper ut stille, og uten noe smell.

CHAMPAGNEFLASKEN: Korken skal vris, ikke sprette!
CHAMPAGNEFLASKEN: Korken skal vris, ikke sprette!

Hvordan smake på champagne:

Ved servering av champagne er valget av glass viktig, for skal champagne kunne nytes til fulle må den få det glass den fortjener.

Hell champagnen i glasset slik at det bare blir halvfullt. Glem ikke å se på fargen, beundre de ulike nyansene av gull eller rosa. Se hvordan boblene danser - lett, livlig, lokkende...

Dra så inn duften, langsomt og lenge, minst to ganger.

Til slutt, smak på vinen. Hold den i munnen noen sekunder. Gjør det en gang til. Du kommer nå ikke bare til å finne de aromaer du allerede har identifisert med nesen, men også oppleve champagnens sanne natur: Ung og delikat, frisk, myk eller kraftig, moden og kompleks. Vi skåler nå for brudeparet!

Champagne cocktail:

Champagne har alltid vært sett på som en spesiell drink for spesielle begivenheter. Som en ingrediens i en cocktail virker det som om den utstråler enda mer festlige kvaliteter.

Det er vanskelig å bestemme akkurat hvor lenge Champagne Cocktailen har eksistert som drink. Den var første gang på trykk i Professor Jerry Thomas bok "How To Mix Drinks" ("Hvordan mikse drinker", red.anm), som er den eldste kjente bok med cocktail oppskrifter. Dette er også mest sannsynlig den eneste cocktailoppskriften du finner igjen i moderne bøker i dag som har beholdt det opprinnelige navnet.

Med én basis ingrediens (Champagne), noe søtt (sukker) og en liten del eller to med bitter, viser oppskriften for Champagne cocktail virkelig det essensielle og nødvendige av ingredienser for drinker i cocktail kategorien.

Champagne cocktailen er muligens den enkleste cocktailen å forberede, med nærmest ingen forberedelse eller ekstra utstyr og redskaper.

Start med å fukte sukkerbiten med Agnostura Bitter, og legg denne i bunnen av et champagne glass. Fyll så på med tørr champagne. Som pynt kan du bruke en fancy spiral av sitronskall.

Synes du champagne er en for ekstravagent ingrediens i en cocktail, er det alltid et alternativ å bruke musserende vin i stedet. Med den rette blandingen, og kanskje litt brandy som tilleggsingrediens, er det ikke mange som kan kjenne forskjell fra "the real thing". Husk å holde champagnen godt avkjølt, og ha alltid champagne sist i blandingen for å beholde sprudlingen, gjør du dette kan ingenting slå feil!

Og en siste lille ting: Champagne-cocktail i mikseren? ...det regner jeg med at du bare gjør for å være morsom!

Ditt Bryllup anbefaler!

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også