Urter i potte fra matbutikken

Hvorfor smaker det ingenting av urter kjøpt i butikken?

SKJÆR TILBAKE: Kutt stilken på basilikum rett over et bladfeste, og nye blader vokser frem. Slik har du planten lenger.
SKJÆR TILBAKE: Kutt stilken på basilikum rett over et bladfeste, og nye blader vokser frem. Slik har du planten lenger. Foto: Foto: Iril Kolle
Sist oppdatert

Hei, jeg har ett spørsmål angående kvaliteten på urtene man får kjøpt i de store matvarekjedene. Hvordan blir de egentlig dyrket? Hvorfor virker de tammere enn urter av samme art man finner i naturen? Takk for svar.

Vennlig hilsen R. L.

Urter du kjøper i matbutikken (som persille, basilikum osv.) er gjerne dyrket i drivhus med fokus på å få slagsklar vare så raskt som mulig.

Det betyr at det gis maksimalt med vann og næring og temperatur-forhold så de skal vokse så fort som mulig, og bli høye/store fort. At en plante vokser (for) raskt er ikke positivt for smaksutviklingen.

Langsom vekst

Når vi dyrker urter selv, enten i potte ute eller på friland (i jorda) får plantene helt andre forhold. De blir mer eksponert for vær og vind, får masse sol og varme (om sommeren) på naturlig vis, og vokser ikke for tett. Planten vokser mer på sine egne premisser, og vokser langsommere - men blir kraftigere og får en mer riktig utvikling - vi får dermed mer smak også. Sammenlikn gjerne smaken på egendyrkede og butikkjøpte tomater!

Samtidig er det slik at hvis du sammenlikner en potte med f.eks Basilikum kjøpt i butikk med en selvsådd plante på friland, er den på friland dyrket frem fra ETT frø, mens den lille potten du kjøper i matbutikken er massevis av frø (altså mange planter) som står tett i tett. Disse plantene (eller "planteklyngen") vil aldri utvikle seg optimalt, og er ment å brukes og kastes.

Redd butikkurtene

Det du derimot kan gjøre, er å dele en slik potte i mange deler og plante hver del i hver sin nye potte med frisk jord: Klipp mange av stilkene ned (rett over et bladfeste), tynne ut litt mellom stilkene og pott om. Dermed har du mange nye basilikumplanter som vil utvile seg bedre, hvis du kan gi dem nok lys og varme. Det siste er ofte litt vrient å få til inne vinterstid, men fungerer bedre om sommeren. Det beste er selvsagt å så urtene selv - tålmodighet betaler seg i form av bedre smak og resultat!

Husk også at det er mange forskjellige kultivarer av urter (f.eks Basilikum) noen har mer/bedre smak enn andre!

[ publisert på hushjemhage.no ]

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2008, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også