Tomten er 710 m2 med et hus på ca 100m2 i grunnflate. Hjørnetomten har vei på to kanter, og ingen garasje.

Husets nåværende eiere - en familie på fem - ønsket å bedre utearealet i tillegg til å få drømmen om eget basseng oppfylt.

De bestemte seg for å gjøre om innkjørselen til gangvei og lage ny innkjørsel nordøst på tomten.

Der ville de sette opp en garasje. I huseierenes første møte med kommunen fikk de vite at dette lot seg gjøre.

Utgraving av basseng

Utgraving av basseng er en voldsom affære. 2,5 x 5 x 13 m jord gir ca 20 lastebillass med løsmasser. © Foto: Privat

Hva skulle vært gjort annerledes:

Fra landskapsarkitekt:

"Oppmåling av tomta er selv på en tilsynelatende flat tomt nødvendig ved store arbeider. Hadde vi tatt den kostnaden i begynnelsen av prosjektet kunne hageeierne sluppet de ekstra kvadratmeterne med granittmur sånn i siste uke før ferdigstillelse! Da hadde det blitt betongmur mot nabo til halve prisen."

Fra hageeier:

"Man må følge med entreprenør for å sikre at detaljene blir slik du har sett det for deg. Vi hadde daglige samtaler med byggelederen under hele byggeperioden. Det dukket bl. a. stadig opp nye ting som måtte tas stilling til.

I alle byggeprosjekt bør man ta høyde for en sprekk - uforutsette utgifter - på min 10%. Husk å si ifra til landskapsarkitekten detaljer som f.eks. hvilken farge rosene skal ha - det er viktig å formidle hvilke planter/farger man liker - ellers blir plantevalg ihht arkitektens smak. Belysning i basseng ser vi i ettertid nok er mer til pynt enn nytte da sommerkveldene her til lands er lange og lyse."

"Etter å ha gjennomgått, og delt tanker og betraktninger rundt byggearbeidene dette siste året, er vi begge svært fornøyde med resultatet", avslutter eieren av den flotte hagen. "Ett par ting som f.eks. noe større biloppstillingsplass hadde vært ønskelig - men tomten var for liten og vårt ønske om stor plass rundt bassenget ble foretrukket".

Overraskende skisser

Våren 2005 gikk med til møter med landskapsarkitekt, blant annet på tomten. Våren er den verste tiden å ta kontakt med landskapsarkitekt eller anleggsgartner - høysesong!

Første befaring og skisse ga noen overraskelser.

Overraskende skisser

Garasjen ble til carport - tre flotte, majestetiske edelgraner ble foreslått fjernet, og bassenget flyttet til østsiden av huset.

Mange lange diskusjoner eierne imellom, med og uten landskapsarkitekt, fire skisser og mange telefoner senere lå hovedplanen klar:

  • Innkjørselen ble som planlagt flyttet nord/øst i hagen
  • Carporten ble festet til husets nordside for å ta mindre plass
  • Bassenget med platting ble lagt sørøst - slik at inngangspartiet ble koblet mot plenarealet i sør for bedre utnyttelse av lekearealene i den perioden bassenget ikke er i bruk (hvilket jo faktisk er det meste av året).

Ting tok tid

Prosessen tok rundt ett år, fra eierne kontaktet kommunen til bassenget sto klart til bruk.

- Den kommunale saksgangen tok mer tid enn vi trodde da det viste seg at jeg ikke hadde fått med alle nødvendige opplysninger, sier landskapsarkitekten.

- I ettertid ser vi at vi skulle ha tatt et møte med kommunen for å få vite hva de ønsket av opplysninger om de endringene vi ønsket å gjøre. Slik ville vi vært mer beredt på alle vedlegg, godkjenninger, underskrifter og tegninger som var nødvendige."

Les også:

Verdens største svømmebasseng

Basseng i hagen

Slik blir barnet venn med vannet

Verdens kuleste barer

Slik velger du basseng

Verdens sprøeste bygninger

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!