Fast føde og avføring

Sist oppdatert

Spørsmål til helsesøster:

Hei Hei, Jeg lurte veldig på dette med introduksjon av fast føde og avføring. Gutten vår er nå 6 og en halv måned gammel og vi har nettopp begynt å gi han litt fast føde. Vi begynte for en uke siden å gi han 4-5 teskjeer med gullerot og pasternikk purre som man får kjøpt på butikken. Jeg minnes å ha snakket med den lokale helsesøsteren før vi gav han fast føde om at han skulle ha avføring hver dag og i allefall annen hver dag når vi begynte med fast føde. Nå er det gått 8 dager å fortsatt ingenting så jeg avbrøt introduksjonen av fast føde intil videre. Gutten vår har før dette brukt å ha avføring ca hver 14 dag, men dette kunne visst være normalt når de fullammes sa helsesøster. Vi gav gullerot purreen i tre dager så gikk vi over til å gi ham sviske purre i et parr dager for å se om det DA ville kåmme noe men ikke da heller.. så den 6 dagen gav jeg ham ingenting å avbrøt det hele og så den 7 dagen gav jeg ham en go porsjon me malt for dette har jeg hørt skulle være bra :) Men sålangt har ingenting hjulpet magen hans. Hva annet kan jeg gjøre? Jeg har tilomed prøvd å ta tempen førr dette skulle visst også fungere ifølge råd fra andre småbarnsmøde men det funket ikke det heller.

SVAR:


Hei! Ja, dette hørtes slitsomt ut for dere, og ikke minst for gutten. Normalt sett blir avføringen fastere ved innføring av annen mat enn morsmelk. I morsmelk er det ikke samme stivelse, derfor lettere å suge opp og løsere avføring. Greit er det å bruke malt i maten til barnet, for å få mykere avføring. De fleste bruker for lite av gangen av malt. Prøv deg frem med mengden til hvert måltid, f.eks. i grøten og drikke. Dette er med på å hindre oppblåst- og hard mage. Observer også om det kommer luft/promp eller rap etter måltid. Fiber i kosten er viktig å gi til alle måltider, pluss rikelig med væske. Men den viktigste observasjonen dere gjør er nok barnets trivsel. Ta gjerne kontakt igjen.

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også