SPØRSMÅL:

Hei! Jeg er mamma til to barn ei på snart 5 og en på snart 1år. Vi bor i Frankrike hvor kostholdet kanskje er litt forskjellig fra hva jeg er vant til fra min barndom i Norge. Til min eldste som jeg ammet til hun var 6 md ga vi først MME (morsmelkerstatning) og så ku melk fra ca 1 års alderen. Da jeg spurte barnelegen om jeg kunne begynne med kumelk til min yngste på snart ett år får jeg til svar at barn skal ha MME i flytende form solgt som "lait de croissance" i Frankrike (vekstmelk) frem til 3 års alderen. Man er bekymret for at barnet ikke skal få i seg nok jern og dermed hemme utviklingen av hjernen og intellektet.

Hvordan er det i Norge? Jeg lager all barnemat selv unntatt barnegrøt som jeg tar med fra Norge, og ønsker ikke å gi unødvendig "kunstig" mat til mitt barn.

Hilsen mor i Frankrike

SVAR:

Takk for henvendelsen din. I Norge anbefaler vi melk fra 1 år. Via grøten og maten du gir, skal barnet ditt på 1. år få nok jern og andre vitaminer, som barnet trenger. Fra ett års alder anbefales lett-, ekstra lett- eller skummet melk hvis barnet har normal vekst utvikling. Melk og melkeprodukter er i norsk kosthold en viktig kilde til energi, protein, kalsium og andre næringsstoffer. De magre melketypene anbefales fremfor helmelk for å redusere inntaket av mettet fett og for tidlig å innarbeide sunne matvarer. Flott at du lager barnemat selv.

Jeg håper dette var svar som kan hjelpe deg/dere med måltidene.

Med vennlig hilsen helsesøster Veslemøy i BAM.

Ønsker du å spørre vår helsesøster om noe?

Send inn ditt spørsmål her!

Ønsker du å lese hva andre har spurt om og hvilke råd helsesøster gir?

Ta en titt i arkivet vårt!

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!