SPØRSMÅL:

Kan jeg gi røkelaks til en baby på 6 måneder? Og hva kan jeg starte med som pålegg på brødskiva? Er det noe spesielt man må holde seg unna?

Mvh. mor 92

SVAR:

Hei! Når barnet er seks måneder gammelt, kan det begynne med små smaksprøver av de fleste typer matvarer, men start med en mattype av gangen. Kjøtt og fisk er bl.a. viktig for jerntilførselen og disse bør inkluderes i kosten i annet levehalvår, altså fra ca. 6 måneder. Du spør om røkelaks. Den er litt salt, så gi ikke for mye på en gang. Alle fiskeslag kan bruke. Fete fiskeslag som laks, ørret og makrell inneholder mest av de viktige omega-3-fettsyrene. Brødmåltidene er viktige i kostholdet. Velg myk plantemargarin fremfor smør eller hard margarin. Det er greit å begynne med pålegg som sitter fast til brødet. Eksempler kan være smøreoster, kaviar, leverpostei eller jern beriket prim. Barnet kan spise pålegg som inneholder salt, men bruk relativt tynt lag. La barnet få øve seg på å ta etter bitene og putte i munnen selv. Det er forskjellig hvordan barna ønsker konsistensen på maten sin. Magert kjøtt av kalv, storfe, lam og kylling, helst uten skinn, kalkun og svin er gode alternativer i spedbarns mat. Kjøtt til spedbarn bør kokes fremfor å stekes. Pass ekstra på at kjøttet er gjennomkokt. Bønner og linser er middags alternativer til kjøtt og fisk. Lykke til med måltidene. Husk at god stemning og god tid ved måltidene gir barnet positiv opplevelser og er viktig for matlysten og spising.

Hilsen

helsesøster i BAM

Ønsker du å spørre vår helsesøster om noe?

Send inn ditt spørsmål her!

Ønsker du å lese hva andre har spurt om og hvilke råd helsesøster gir?

Ta en titt i arkivet vårt!

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!