Helsesøster Veslemøy Ruud i BAM svarer på spørsmål fra leserne

Ang. mat og gulping

Hvor lang tid tar det før det jeg spiser "går over i"/påvirker melka jeg produserer? Jeg syns det er vanskelig å finne ut hva jenta mi reagerer på.

Sist oppdatert

Spørsmål til helsesøster:

Hvor lang tid tar det før det jeg spiser "går over i"/påvirker melka jeg produserer? Jeg syns det er vanskelig å finne ut hva jenta mi reagerer på. Hun er 2 mnd nå. Hun har vært veldig dårlig til å rape, så det har blitt endel gulping. Dette har riktignok blitt bedre, men noen dager (som idag) tar det helt av! Da gulper og raper hun til magen er helt tom, hun skriker og viser tydelige tegn på vondt i magen. Da er det ikke annet å gjøre enn å la det gå over av seg selv, og prøve å dempe smertene så godt det lar seg gjøre (med byssing og noen små milliliter m sukkervann). Etter dette er hun naturlig nok sliten og sovner etter påfyll av mat, og da virker alt til å være greit. Og: er det noen matvarer jeg spiser som helt klart vil framkalle gulping?

SVAR:


Hei! Det kan virke som din datter sluker mye luft til enkelte måltider. Sukkervann kan hjelpe noe, men Minifom kan også prøves ut. Minifom er et medikament som løser opp gassblærer i tarmen. Kjøpes på apotek. Kroppskontakt og babymassasje kan også være noe å prøve ut, for å få ut luft. Gulpingen kan komme av at lukkemuskelen ned til magesekken fortsatt ikke er helt moden. Derfor ligger maten og glir litt opp og ned. Trykket i mage i magesekken gjør at barnet raper og gulper samtidig. Matvarer som mor har spist, kan gi luft hos barnet. Eksempler er: Frukt; druer, plommer og sure epler. Grønnsaker; kål, erter og løk. Andre ting kan være; melk, strekt krydder, nøtter, sjokolade, skalldyr, lakris, kaffe, kullsyreholdige drikke,alkohol og tobakk. NB! Ikke alle reagerer på alle disse tingene, så prøv deg frem. Mengden av overnevnte matvarer spiller også en viss rolle. Hvor fort maten går over i morsmelken, kan variere. Fra 2 timer til 6 timer etter inntak har jeg erfart. Lykke til.
 

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2010, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også