KOSTHOLD I SVANGERSKAPET:

Spise for to?

Maten du spiser nå bør være ferskest mulig, godt gjennomstekt og -kokt, behandlet med god hygiene og variert.

NORMALE MÅLTIDER: Det er en myte at en gravid kvinne må spise dobbelt så mye som vanlig. Det viktigste er ikke at du spiser dobbelt så mye, men at du spiser dobbelt så riktig.
NORMALE MÅLTIDER: Det er en myte at en gravid kvinne må spise dobbelt så mye som vanlig. Det viktigste er ikke at du spiser dobbelt så mye, men at du spiser dobbelt så riktig. Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Var det mye å passe på? Kanskje føles det slik, men i det daglige skulle ikke dette by på problemer.

Det er sunne og regelmessige måltider i hverdagen som betyr mest for din og barnets helse. Og de samme generelle kostholdsrådene gjelder nå, som før du ble gravid.

Forskjellen er at kroppen din har mer behov for visse næringsstoffer enn ellers, og at noen få matvarer inneholder stoffer som ikke er bra for barnet ditt.

Spise for to?

Selv om et lite barn vokser i magen din, trenger du ikke følge det gamle rådet "om å spise for to". Det bekreftes av ernæringsfysiolog, foredragsholder og forfatter Gunn Helene Arsky.

- Det er først i siste del av svangerskapet at barnet begynner å bli så stort at det "monner" i så måte, sier hun.

I gjennomsnitt krever en graviditet kun et tillegg av en skive brød med skinke og et glass ekstra lett melk hver dag i de ni månedene. Ikke mer.

- Men spis så sunt som du kan. Ikke dobbelt så mye, men dobbelt så sunt! Og spis lite sukker. Det reduserer fettlagringen og sliter ikke på bukspyttkjertelen, råder Arsky.

Dermed forebygger du også svangerskapsdiabetes, som kommer av høyt blodsukker. Det er med andre ord ikke det samme som vanlig diabetes, for svangerskapsdiabetes går for de fleste over etter fødselen. Ernæringsfysiologen peker på at det er flere faktorer i tillegg til genene som har betydning her.

- Mors alder ser ut til å spille inn. Eldre mødre får det gjerne lettere enn yngre. Overvekt før graviditet ser også ut til å disponere, så om du planlegger graviditet, er det smart å normalisere vekten, i den grad det går, før graviditeten.

- Er det andre måter man kan forebygge svangerskapsdiabetes på?

- Ja, det er forebyggende å ikke legge på seg for mye underveis. Av mat er det spesielt sukker og mettet fett du bør passe på, og det betyr å være varsom med kaker, iskrem, sjokolade, godteri, sukkerholdig brus, pølser, smør, medisterkaker, salami, servelat og lignende. Er du fysisk aktiv, vil det også hjelpe på. Et godt inntak av kostfiber fra frukt, grønnsaker og grove fullkornsprodukter er smart.

Vektøkning

Som en rettesnor kan man si at kvinner med normal BMI før graviditet (20-25) pleier å legge på seg 10-13 kilo. Har du høyere BMI, kan det hende at 9-11 kilo er nok. Og har du lavere BMI, kan det hende at du bør legge på deg ca 14 kilo eller mer for å sikre at ikke barnet tærer for mye på deg - og at barnet får det det trenger.

- Det er nemlig ikke sant at barnet 'tar det som det trenger, uansett mors kosthold'. Dårlig kost går ut over dere begge, sier Gunn Helene Arsky, som også minner om betydningen av å være fysisk aktiv.

Mange gravide føler seg sultne "hele tiden", og merker at det hjelper å småspise for blant annet å holde kvalmen på avstand. Særlig i begynnelsen av svangerskapet. Ernæringsekspertens råd i slike perioder er å velge næringsrike, sunne, fiberrike matvarer som holder blodsukkeret stabilt, og som på sikt er med og regulere appetitt- og metthetsfølelsen.

- Småspis rå gulrøtter, grovt knekkebrød, epler, nøtter og lignende mellom måltidene, men ikke så mye at du ikke orker måltidene, heller. Appetitten varierer ofte i svangerskapet, så småspis om du må, men velg sunt, konkluderer hun.

- Hva med økologisk mat?

- Du kan gjerne velge økologisk mat, spesielt med tanke på miljøet, dyrevelferd og garanti mot plantevernmiddelrester. Men det er ikke noe som myndighetene pålegger gravide. Og det er heller ikke slik at det er mye mer vitaminer og mineraler i økologisk mat.

Nei til alkohol

-Vi vet ikke hvor grensen går for hvilke mengder alkohol som skader barnet. Vi vet bare at alkohol er svært uheldig, sier Gunn Helene Arsky, som derfor sier det er best å være totalavholdende gjennom hele svangerskapet.

Hun legger til at dersom du har drukket noe alkohol før du ble klar over at du var gravid, så skal du ikke ha skyldfølelse for det!

Når det gjelder kosttilskudd, anbefaler Arsky alle som planlegger graviditet, eller er gravide, om å ta tilskudd av 400 mikrogram folat hver dag.

- Spiser du lite fet fisk og er påpasselig med å ikke sole deg for mye, bør du nok ta tilskudd av vitamin D i tillegg. Dette sørger for at nok kalsium blir tatt opp fra tarmen, noe som igjen er viktig for barnets skjelett. Ta jerntilskudd dersom legen anbefaler det. Fordi jerntilskudd kan gi deg forstoppelse, kan det være lurt å forebygge ved å spise en skive grovt brød med leverpostei hver dag, og å velge karbonadedeig/rent, rødt kjøtt fremfor kjøttdeig/lyst kjøtt, i hvert fall til en middag i uken. Grove kornvarer er også fine jernkilder, samt Litago prim og brunost. Det er bare disse brunostvariantene som er beriket med jern! Sammen med mye vitamin C fra kiwi, paprika, appelsin, jordbær og lignende blir jernopptaket bra.

Les også:

Dette trenger du - og dette bør du unngå

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også