Ovnsbakt sei – i en fei

Man tager fin filét av sei i skjønn forening med tomat, paprika og rød løk – og vips har du en smakfull fiskerett!

SMAKFULLT OG LEKKERT: Ovnsbakt sei er like enkel som den er imponerende, og du lager den i fei med selvfisket sei.
SMAKFULLT OG LEKKERT: Ovnsbakt sei er like enkel som den er imponerende, og du lager den i fei med selvfisket sei. Foto: Alf Börjesson/Eksportrådet for fisk
Sist oppdatert

Til denne retten trenger du en snau kilo skinn- og beinfri sei for å mette en kjernefamilie. Om du henter den i form av frossen blokk i kjøpesenterets frysedisk, noenlunde fersk hos fiskehandleren eller blodfersk fra havet, får være opp til deg. Jeg vet hva jeg ville gjort - for selvfanget er velfanget!

Etter hvert som sjøtemperaturen stiger utover våren, er det nemlig lettere å komme på talefot med Pollachius virens - seien. Den lar seg villig be på sluk, jigg, pilk og agn! Seien er en rask jeger som i første rekke spiser småfisk i de åpne vannmassene i skikkelig, salt sjøvann. Derfor er en sildesluk ofte det sikreste, og knyter du på en opphenger foran sluken, øker du sjansene for fast fisk. Med et slik takkel kan du avfiske mye vann effektivt - og selvfanget sei til middag bør være innen rekkevidde på en fridag¿

Slik gjør du

Når du etter dagens dont har båret fangsten i hus, og den palestore seien (opptil 3-4 kg) er fint filetert, setter du stekeovnen på 200 grader, drysser salt og pepper på fisken og forbereder familien på noe riktig godt - ovnsbakt sei med tomat, paprika og rød løk!

Så tar du fram steikepanna, varmer om lag 1/2 dl olivenolje, har i løken og surrer til den er myk. Så følger du på med paprika og lar løk og paprika frese forsiktig videre. Etter ytterligere fem minutter har du i hvitløk og tomater, og lar grønnsaksblandingen surre videre under lokk i fem minutter til. Til slutt rører du inn persille og basilikum og smaker til med salt og pepper. En knivsodd kajenne skader heller ikke - hvis du liker sting!

Fisken har du i mellomtida penslet med olje og lagt på bakepapir i en ildfast form. I ovnen, som altså er forvarmet til 200 grader, er den ferdig på omtrent ti minutter. For å sette kronen på verket, anretter du fisken på grønnsakssausen og presser sitronsaft over. Poteter? Gjerne for meg¿ men mest for å stille sulten.

Enda enklere

Vi du ha det enda enklere, gjør du slik: Smør en ildfast form, og legg fisken på en seng av grønnsakene. Istedenfor å skrelle tomatene, kan du gjerne bruke en boks med knuste tomater. Olivenoljen kan du erstatte med en fløteskvett! Dekk til med folie og sett inn i ovnen. På grunn av folien må du forlenge steketida. Prøv med en halv time!

Fire porsjoner

  • 800 g skinn og beinfri seifilet
  • 1 dl olivenolje
  • To rødløk i centimetertykke skiver
  • En rød paprika i skiver på langs
  • En gul paprika i skiver på langs
  • En finhakket hvitløksbåt
  • Seks tomater i centimetertykke skiver - helst uten skinn og kjerner
  • 3 ss hakket, frisk bladpersille
  • Saften av en sitron
  • 3 ss finstrimlet, frisk basilikum
  • Salt og pepper

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også