Tomatsalsa

En tomatsalsa smaker godt til fiskeburgerne. Bland sammen ½ dl rød vineddik, 1 ts tomatketchup, 1 ss tomatpure, 1 liten boks grovhakkede, hermetiske tomater, 1 finhakket hvitløkbåt og 1 finhakket liten løk. Rør sammen ingrediensene og spe med 1 dl god olivenolje. Så enkelt!

Krister Ottesen

Alt om Fiskes storfiskkart

Her finner du storfiskkartet vårt, som er et nyttig hjelpemiddel for deg som planlegger en fisketur.

Jeg fornemmer følelsen som var det i går: Som femåring fikk jeg et langt og sylspisst bein fra en hastverkrenset koketorsk på tvers i halsen. Der satt det lenge. Om jeg til slutt fikk harket det opp eller svelget det ned med brødskorpe eller eggehvitte, som var samtidas kjeringråd, husker jeg ikke lenger, bare at opplevelsen satte spor i en sart barnesjel. Jeg begynte å hate fisk. Eller rettere sagt fiskebein.

- Men du må spise fisk, sa moren min, ellers får du struma!

Og jeg skjønte at struma også hadde noe med halsen å gjøre, og at det var minst like ille som et kvasst fiskebein på tvers. Motvillig, og kanskje ikke så lite bortskjemt, lot jeg meg bespise med finmalt fiskemat; fløtepudding med rosa rand, fiskeboller og ditto kaker. Redningen ble faktisk blokkfrosset filet fra Frionor. På tampen av 50-tallet da frysebokser langtfra var allemannseie og nærmest et symbol på framskritt på lik linje med røyk fra fabrikkpiper, lanserte frossenfiskfirmaet en slags garanti for beinfrie fileter. Fant du ett eneste bein i Frionor-fisken, kunne du sende det inn og få 1 krone i retur. Det var ingen sum å kimse av den gangen det var hull i kronestykket. I alle fall gjorde Frionors finnerlønn meg gradvis til fiskespiser. I dag viker jeg ikke engang unna for hákarl, gjæret islandsk haikjøtt - som ikke helt smaker som det lukter...

Så til saken

Moralen i overstående må være: Et sted skal man begynne for god fiskespiser å bli. Jeg reddet meg inn på fordums fiskekaker, men i filologisk forstand er det lite appell i det ordet. I dag bør det hete burger for barn. Dagens rett er altså en fiskekake forkledd som burger, men til forskjell fra fastfood fra McDonald's og Burger King er dette slowfood med sesongens beste råvarer - som du fisker selv. Smaken kan du gjøre så voksen som du bare vil.

Før du begynner, sørger du for å kjøle ned alle ingrediensene. De skal simpelthen være iskalde. La gjerne melken stå i fryseren litt før bruk. Skjær fisken i biter og ha dem i en foodprocessor sammen med saltet. La maskinen gå til farsen er fast og seig. Tilsett væsken i porsjoner og rør godt mellom hver gang. Væskemengden kan variere med blandingen av fisk. Så tilsetter du potetmel, revet muskat, mengder av finhakket gressløk og løk. En knivosodd cayenne gir sting!

Når farsen er ferdig, former du burgerne og steker dem gylne i en blanding av olje og margarin.

Så kommer serverings-clouet: Glem potetene. Server fiskeburgerne dine som seg hør og bør i hamburgerbrød med salat eller råkost og litt rømme - helt ekte uten E-stoffer.

Du trenger:

  • 500 g fiskefilet (kolje, lyr, torsk eller en blanding)
  • 2 ts salt
  • 1 ss potetmel
  • 3-4 dl melk
  • 1/4 ts muskatblomme
  • 1 liten løk
  • 1 ss gressløk
  • 1 knivsodd cayenne kan heller ikke skade

Tilbehør:

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!