Seikaker med sting

Trenger du litt ekstra piff i vinterkulda? Da anbefaler vi seikaker med asiatisk smak og fin puré av mandelpotet – for chili gjør susen selv i seikaker...

VIET-NAM-NAM: Dagens rett er seikaker med asiatisk smak servert med god potetpuré og råkostsalat.
VIET-NAM-NAM: Dagens rett er seikaker med asiatisk smak servert med god potetpuré og råkostsalat. Foto: FOTO: Bengt Wilson/Eksportrådet for fisk
Sist oppdatert

Etter en dag på sjøen, starter du kjøkkenarbeidet med å skjære fileter av en fin fangst av kolje og sei. Deretter lar du filetene gå gjennom en kjøttkvern - og setter fiskemassen til avkjøling. Det er tommelfingel nummer én når det gjelder fiskekaker: Alt går bedre når ingrediensene er kjøleskapkalde!

I mellomtida lager du potetpuré. Kok mandelpotetene uten salt med skall til de er møre. Når potetene er ferdige, skreller du dem og presser dem gjennom en sikt. Tilsett varm melk til den passerte poteten, rør det hele sammen og ha i resten av ingrediensene.

Når fiskemassen er kald, har du den over i en foodprosessor og kjører den sammen med saltet. La blandingen kjøre til massen blir fast og kan formes til en ball. Nå er tida inne for å tilsette stivelse og ikke minst smak. Ha i potetmel, ingefær, chili, koriander og eggehviter og kjør godt sammen, før du sper med melken. Farsen skal ikke være for fast, men heller ikke for løs. Smak til med salt, pepper og limejuice. Rull fiskekaker og stek dem i panne i en brunet blanding av margarin og rapsolje. Legg potetmosen først på tallerkenen og fiskekakene oppå. Server gjerne en råkostsalat til.

Fiskekaker:

(10 porsjoner)

  • 1 kg fiskefilet, gjerne blanding av hyse og sei
  • 50 g potetmel
  • 10 g salt
  • 2 eggehviter
  • 8 dl h-melk
  • salt og pepper
  • 25 g finkuttet ingefær
  • 25 g finkuttet chili - eller mer?
  • 10 g koriander
  • Saften fra én lime

Potetpuré:

  • 1,3 kg mandelpoteter
  • 9 dl h-melk
  • crème fraîche til konsistensen er passe
  • salt og pepper

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også