Zelda fjernet fra Nordlys

Ble for grov for de stakkars nordlendingene....

Publisert Oppdatert

“…just because someone is offended it doesn't mean they're right.” Ricky Gervais


Etter at en storm av minst tre lesere skrev anonyme leserinnlegg hvor de krevde Zelda fjernet, tok redaksjonen i Nordlys affære og fjernet serien. Klagene gikk på at serien var for grov og at barna måtte vernes for slik umoral. Vi trodde vi ble ferdige med slike debatter i 1968, og har egentlig litt vanskelig for å ta dette alvorlig, men ok:


Kunsten å ignorere
Man kan like eller mislike Zelda akkurat som det passer en og det er selvfølgelig ingen som tvinger noen til å lese eller kjøpe serien. Men hvis man skulle bli utsatt for tegneserier, nyheter, bilder, TV-programmer eller artikler som man misliker, så finnes det en veldig enkel kur mot dette: Skift kanal eller bla videre til neste side.


Moralens rambukker
Argumentet som gikk igjen hos flere av seriens kritikere var at man ikke lenger kunne la avisen ligge fremme så barn kunne se den. Men det kunne man altså trygt gjøre så lenge det bare sto om folkemord på side 4, overfallsvoldtekter på side 8 og GHB-overdoser på side 12? Folk må gjerne mislike serier og gi uttrykk for det, men å bruke hensynet til de stakkars barna som argument i en sånn sammenheng, er en av de laveste former for argumentasjon som finnes. Vi er overrasket over at noen lar seg påvirke av slikt.


Hvem skal bestemme?
Alle tegneserier mottar kritikk, som varierer fra treffende, utviklende og morsom, til totalt psykotisk, til alt midt i mellom. Kritikk er i utgangspunktet bare positivt, og er både lærerikt og givende, men det er ofte også noe man må ta med en klype salt. Det er faktisk ikke en menneskerett å ikke bli fornærmet, men i en del sammenhenger er det en menneskerett å fornærme. Etter vår mening er vi på ville veier når det er de som har tynnest hud, som roper høyest og mest indignert, som skal få bestemme hva som er akseptabelt og ikke.


Inkonsekvensen lenge leve
Dessuten kan vi ikke fri oss fra tanken om hvor inkonsekvent dette er. Rocky har tatt for seg one night stands i hopetall, flatfyll, vold, utroskap, kjønnsvorter, narkotikabruk og en del annen grovskap vi ikke kommer på i farten. I Pondus er innholdet også såpass voksent at vi ikke løfter et øyenbryn når en tyzk mannedverg i pavekostyme ztraffer en svært ulydig nonne. (Forklar den til barna deres...) Men med en gang det lages humor av en kvinnelig hovedpersons sexliv, så står ikke verden til påske? Vi beklager at vi må spille kjønnskortet, men hva er ellers forskjellen på Zelda, Rocky, Tommy, Rippo, Jokke, Eddy og Günther, annet enn at førstnevnte antakelig ikke er fullt så grov?


Enhvers rett
Enhver avis har selvfølgelig rett til å kjøpe og trykke det de selv ønsker av materiale, og det er i utgangspunktet uproblematisk at de velger bort en serie. Det som derimot ikke er uproblematisk, er argumentasjonen de bruker for å fjerne denne serien. Vi håper derfor dette er siste gang en serietegner blir vurdert utifra seriens "moralske kvaliteter" og oppfordrer alle til å huske at selv Disney-karakterer kan tegnes uten bukser.


PS Dette er nettredaksjonens syn på saken. Skaperen av serien, Lina Neidestam, hadde dette å si:

"Det är väldigt tråkigt förstås. Det hade varit bättre att inte publicera det snuskigaste materialet istället för att ta bort hela serien från sidan. Som serietecknare bör man inte censurera sig, men som redaktör för en tidning har man full rätt att välja bort några strippar som inte passar. Så det är tråkigt att Nordlys gav efter för några upprörda reaktioner om sex, Zelda handlar ju om andra saker också, som jämställdhet till exempel."

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning