Tidenes 10 beste spillsoundtracks!

Ulvedals musikalske favoritter fra spillhyllen!

Publisert Oppdatert

Enkelte folk påstår at TV- og dataspill bare er fjas og aldri fortjener å sammenlignes med andre kunstformer. De har neppe brukt mye tid med kontrollere i sine svette hender!

Det er en stor utfordring å komponere det komplette spill, siden både lyd, bilde og brukervennlighet skal fungere sammen. Man kan bruke årevis på ting som å animere hvert lille skjeggstrå, eller femti forskjellige animasjoner for en karakter å klø seg i kløften, men spillet blir ingenting uten et passende soundtrack. Man kan liksom ikke bare klaske på en lunken synthversjon av 'La Det Swinge' over en episk kamp mot drager og bergtroll, eller spille sirkusmusikk i en følelsesladet scene. Alt må stemme overens.

Disse eksepsjonelle komponistene får altfor lite oppmerksomhet i forhold til popskrullene og gangstersnakkerne som regjerer i musikkindustrien; folk som har omtrent like mye musikalsk talent som en drøvtygget hubba bubba. Dermed vil jeg gjerne få presentere et knippe av mine personlige favoritter fra spillsamlingen (uten noen spesiell rekkefølge)!

.

Halo: Combat Evolved (2001)

Komponist(er): Martin O'Donnell, Michael Salvatori

Hver gang noen nevner Halo, vedder jeg på du hører ekkoet av den gregorianske messingen bakerst i hjernen. Eller er det bare meg? Musikken tilføyde langt mer til spillet enn det normale FPSer hadde på denne tiden. Det var klart og tydelig når noe krevde hastverk, når du måtte gjøre deg klar for kamp, og når det var like før du fikk livskiten skremt ut av deg. Musikken ble riktignok mindre syntetisk i oppfølgerne, så det er kanskje av rent nostalgisk grunnlag at jeg valgte dette framfor noen av de andre.

.

Machinarium (2009)