Hva er sport?

I disse sjakktider, er det nok mange som spør seg selv akkurat dette, og med god grunn!

Publisert Oppdatert

Jeg hadde aldri trodd at mysing på trebrikker kunne regnes som sport, og har ærlig talt fremdeles litt vanskelig for å godta det. Noen argumenterer for at sportsgrener av den stillestående/-sittende sorten tar igjen på intelligens, men det de ofte ikke tenker på, er at "dumme" sporter også egentlig er ganske smarte. Fotball, rugby og andre ting som normalt sett utøves av prehistoriske apemenn, innebærer tross alt en god del strategi og evnen til å forutse situasjoner. Akkurat som i sjakk! Anand kan ta seg nok en bolle!

Om dere noensinne har sett på Eurosport en natt til onsdag, så vet dere at til og med dart, bowling og biljard regnes som sponsorverdige sportsgrener. Selv om "fysisk trening" er et fullstendig ukjent konsept for de fleste av disse deltakerne, så kan vi i det minste gi dem det at det trengs strategi og presisjon for å nå til topps. Men, hvis vi kutter ut kriteriene styrke og utholdenhet, hva er det egentlig da som setter grenser for hva som kan kalles sport?


Bowling er en sport for eliten!

Ordboken forteller oss at sport kan være både idrett, kroppsøving og fritidsbekjeftigelse, ofte regelstyrt og i sammenheng med konkurranser (For dem som ikke gikk på skolen rundt samme tid som Ibsen, betyr "fritidsbeskjeftigelse" hobby...). Det tolker vi som at absolutt alle aktiviteter kan anses som sport, så lenge man har konkurranseinnstinkt og kan dikte opp noen regler i farten. Personlig, er jeg ubestridt verdensmester i ryggtømming.

Selv om ordboken gjør begrepet vidåpent for kreativ tolkning, så går det virkelig en grense mellom sport og tullesport! Pondus er ganske klar på at den grensen kalles "offside". Langt over på den andre siden finner vi golf og orienteringsløp, i godt selskap med osterulling og gressklipperracing. Ting som krever knapt et ork og en halv døyt av deltakerne. Hvis alt dette skal kunne kalles sport, hvorfor ikke gå helt agurk og kalle country og danseband for "musikk" i samme slengen?! Kanskje vi i fremtiden kan se hele kanaler dedikert til VM i filatelisme, og puslespill, åpen klasse? En holografisk Arne Scheie kommenterer entusiastisk innspurten av myntkast, mens medaljeseremonien for lommetennis pågår i bakgrunnen...

Nei, om vi skal kunne godta ordbokens litt vel generøse beskrivelse av sport, krever vi i det minste at "fotballidioter" blir oppgradert til "sportsconnoisseurer", all lekesport tatt i betraktning...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning