Birkebeinerne brukte ikke sykkel!

Denne månedens LUNCH: Kjell deltar i den kollektive midtlivsskrisen, Birken

Publisert Oppdatert

Birken, dette årlige kramperittet, der mellomledersjiktet i norsk næringsliv ydmyker seg selv med bleiebukser og glattbarberte legger, går av stabelen denne helga. Det er temaet for denne utgaven av Lunch.

Og i den forbindelse gir vi dere lederen i dette bladet; redaktør Tonje Tornes' lettsinnede  raljering om temaet. Take it away, Tornes:

Birkebeinerne brukte ikke sykkel!

De slet også litt med valg av staver.

De slet også litt med valg av staver.

 

Det er to ting med Birkens sykkelrenn jeg ikke forstår.

1. Birkebeinerne var en opprørsflokk i borgerkrigstiden i Norge. Denne krigen varte fra 1130 til 1240. Sykkelen ble oppfunnet på 1800-tallet. Sånn cirkus 600 år etterpå.

Kan jeg si det tydeligere? Ja. Birkebeinerne sto på ski. Ikke om sommeren, da tok de beina fatt, eller de satte seg på datidens hurtigste fremkomstmiddel: Hesteryggen.

Men er det 13000 hester på startstreken i Rena i slutten av august? Neida, det er sykler. Karbonbaserte doninger birkebeinerne ville trodd stammet fra jævelen selv hadde de sett dem.

Det er like logisk som at et maraton * skulle foregå som et bilrace.

Den andre tingen jeg ikke forstår med dette sykkelrittet er at de ivrigste syklistene trener 15 til 20 timer i uken like før startskuddet for det 92 km lange «Birkebeinerrittet». De ivrigste av dem deltar i det 120 km lange «Ultrabirken sykkel».

Har ikke næringslivsledere her til lands nok å gjøre? Vet de at bivirkningene er åreknuter, impotens, gigalår og skilsmisser? Har de erstattet walk and talk med bike and bitch?

Okei, okei. Den eneste som bitcher her er meg. Alle bransjer har sin interne kultus som kan virke en smule absurd for de uinnvidde. Jeg har selv vært i det private næringsliv i ni år. Det er på tide å forstå. Det er på tide å bli innvidd. Det er på tide å ta turen til Birken.

Sammen med Børge Lund og resten av LUNCH-redaksjonen finner dere meg på KjellTech-standen i Rena på fredagen og i Lillehammer på lørdagen. Er jeg ikke der finner dere meg på «Barnebirken sykkel» (3 km), sjanglende av gårde sammen med kidsa. Det er greit å konkurrere med folk på samme nivå.

Ses vi på Birken?

* Legenden sier at i år 490 f.Kr. løp soldaten Pheidippides de 42 km fra byen Marathon i Hellas til Athen for å forkynne at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved Marathon .

Utgave nr 6 av LUNCH er tilgjengelig i din nærmeste bladkiosk, og på din nærmeste iPad nå!

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning