Ølkrise og julemirakel

Glem smøret, det begynner å bli tomt for juleøl!

Publisert Oppdatert

I går skulle det handles inn til en skikkelig juleøltest. En liste over potensielle testkandidater var skrevet på forhånd og forventningene var skyhøye.

Da jeg kom på polet meldte det seg et akutt julestress som ellers bare er å finne på en tåkete flyplass på julaften: Lista mi var fin den, men det hjalp lite så lenge vareutvalget ikke var like fint.


Buskmirakel
Likevel oppsto det et lite mirakel i går, og det oppsto mens jeg lå i buskene og ventet på at politiet skulle lete et annet sted. Først må jeg selvsagt beklage! Det var kanskje litt overilt å strippe i protest mot at det var utsolgt for Haandbryggeriet, og jeg ser i ettertid at dette i alle tilfeller neppe var BR Leker sin skyld.
Uansett, mens jeg lå vikla inn i en tornebusk, innsmurt i iskald, råtten gjørme for å skjule menneskelukten fra politihundene, slo det meg at jula ikke handler om perfeksjon: Den handler om å ha det trivelig med familie og venner. Selv om polet eller butikken ikke har alt, har de garantert flere typer som er gode nok til at jula blir hyggelig i år også.


Polet:
Det er ikke godt å si hva de har på ditt pol, men snubler du over noen av disse variantene er jula i utgangspunktet redda. Liker du dem mot formodning ikke, kan de sikkert selges på finn.no med profitt.

Nissemor og Nissefar
Haandbryggeriets juleøl har vunnet en rekke tester og er godt hvert år. For mange er dette for sterkt til julemat og noe man ikke trenger i kassevis, men et enkelt glass kan få deg til å glemme at julegavene var åtte par sokker og Jan Werner på kasett.

Nøgne Ø
Jeg drakk selv God Jul i går, den gjorde at jeg så Timmy Gresshoppe synge julesanger inne i tornebusken. De har også Underlig Jul som er for spesielt interesserte, men det skader ikke å ha en flaske eller to i kjøleskapet.


Ringnes Julebokk
Dette er et av de rareste ølene jeg har drukket. Det er søtt, veldig søtt, med 9% alkoholstyrke og en smak man ikke blir klok på. I små mengder er det godt på en sær måte, kjøper du en kasse har du øl til 2025.

Av de mer standardiserte variantene: Mack god jul, Aass Juleøl og Berentsens julefnugg, er alle tradisjonell god julesterkøl. Har du en av disse tre i hus, kan ribbesvoren bli så slapp den bare vil.Butikken:
Dette er egentlig det viktigste ølet i jula, siden det er dette man kombinerer med mat og Aquavit. ( Det kan bli en tidlig julekveld om man kombinerer sterkøl og dram) Her er et lite knippe mulige varianter:

Atna øl til julemat
Testvinner på denne sida i fjor. Like godt i år. Ikke veldig lett å få tak i og et øl for ølhunder.

Union Juleøl (Mack Bryggerier)
Dette ølet scorer jevnt høyt på flere tester. Virker dermed som en trygg variant som tilfredsstiller de fleste ganer.

Aass Juleøl
Her spriker andres anmeldelser fra terningkast 5 til 2. Vi har selv prøvd det og faller mye nærmere fem enn to: Det er en utmerket tørstedrikk etter å ha vadet Akerselva for å riste av seg sporhundene, og det ølet jeg selv kommer til å kjøpe.Grans Julebrygg
Dette er en av de mest omdiskuterte variantene. Den virker å ha fått alle terningkast som finnes, inkludert en sekser. Kjøp en flaske og prøv den før du eventuelt hamstrer.

Styr unna: Frydenlund juleøl og de fleste typer boksøl. Vi lever i et fritt land og enhver står fritt til å gjøre som en vil, men kjøper du Frydenlund på boks kan du i hvert fall ikke si at du ikke ble advart.

God jul!

PS Husk at det er aldersgrense for kjøp av øl og at jula handler om veldig mye mer enn alkohol: Det er nemlig like digg å ha fri fra jobben edru!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning