En av tradisjonene vi - av en eller annen mystisk grunn - har hatt her på siden, er en oppsummering av årets største fesjå for volleyball-entusiaster. I år er intet unntak.

I år har beklageligvis sjefspaljettøren måtte melde avbud på grunn av skrapesyke. Dermed har vi fått ropet fra villmarken, OlavRS til å ta en for laget. Ta det til broen, daddy'o!

I det herrens år 2011 skjedde det noe som ville fått mang en geografilærer til å sette sin cordfløyelsjakke med albuelapper i halsen; Eurovisjonens bestemte nemlig å dumpe søpla i Baku i Azerbajdsjan. Det er ikke bare det at de dumpet shitloads med psykisk terror i et tulleland (også) ledet av en mann med bart, men at Europabegrepet nå er utvidet såpass at du ikke skal se bort fra at både Nord-Korea og Mongolia stiller i 2014.

I år som i fjor; her kommer innlandets vurderinger av Grand Prix 2012.
Av forebyggende tiltak i forkant kan nevnes solid inntak av rødt kjøtt, pils, og tysk industrirock.

Scene-show, koreografi, og andre ting uten nevneverdig betydning:
Er du på Rammstein-konsert er det bankers; høy lyd og dugelig med pyro, er du på Laibach-konsert er det grimme saker, og er du på Smokie-konsert på Årnes bør du reise hjem, ta deg en kopp te, og tenke over livet.

Hva kan så Baku by på ? Veldig kort oppsummert; noe trommegreier, noen menn i bukser så trange at bjellene hang utenfor, dette sammen med et flash-show som tydeligvis legitimerer mange suspekte regimers argumenter for å leke med atomreaktorer grunnet overbelastning av strømnettet.

 

1. Storbritannia
Hvem har dødd? Har Johnny Cash stått opp fra de døde? Eller forsøker våre venner seg på å erobre Asia nok en gang, denne gangen musikalske våpen? En feiende sløv ballade, akkompagnert med strykesolo, daft pyroshow og taktfast vals setter liksom standarden for kvelden.

2. (P)Ungarn

Och nu, lite bög-pop. Compact Disco serverer noen skumle karer i lakk og lær, men de kan jaggu spille; Synes nemlig det mest imponerende er hvor lite du faktisk hører gitaren de omtrent radbrekker gjennom hele låta.

3. Albania

Det som under Enver Hoxa ble omtalt som «sosialismens fyrtårn i Europa» leverer sangen «Soos»...mistenkelig likt «zzzzzzzz». Fremført av en hybrid mellom en grekisk dødsgudinne, og Lena fra «Døden på Oslo S.»


4. Litauen

«Love is blind»...Putin er sugen på å gjenerobre landet ditt. Ta av deg det SM-bindet for øya, gå av scenen, ta deg er anstendig yrke, hvis ikke tipser jeg Putin om hvor det litauiske forsvaret er svakest.


5. Både Bosnia OG Hercegovina

Må det virkelig to land til for å lage dette rælet? Det vi sitter igjen med er en undring over hva hun er så strist for? Balkans svar på Lady Gaga trakterer klaveret på en slik måte at det ikke gjør noe om du satt igjen ritalinen på hytta forrige helg, men hun har nå en herlig skjelmsk omgang med mikrofonen i starten...


6. Russland
Endelig; de gamle er eldst. Her snakker vi Old Spice Girl Power, sur sang til tross, dette er faktisk noe av det eneste med sjarm denne kvelden.

 


7. Island

I 1200 var Island vårt, i 1944 snek de seg til selvstendighet, i 2008 var de konk. Sistnevnte satt tydeligvis såpass traumatiske spor, at de ikke klarer å fremskaffe noe annet enn nok et balladiøst oppgulp. Bonus for hun med fela!

8. Kypros

Ironisk nok fant jeg igjen min gamle Speedo badebukse her forleden dag, så var de fordommene ute av verden. Her snakker vi skikkelig skjelmsk søppelpop fremført av en purung fiken. Hun kan synge også, vel og merke hvis det å slikke seg på fingeren og stønne «la-la-la» er en sanggren.

9. Frankrike

De som har sett «Stripped» med Rammstein kan dra visse assosiasjoner til turnshowet, men der stopper det. Ikke noe galt sånn i utgangspunktet med verken trommemaskiner, eller plystring, men alt med måte. Minner mistenkelig om en slik demolåt som alle keyboard med respekt for seg selv er utstyrt med.


10. Italia

Ny statsminister – nye muligheter?Hvem skal ta med denne syngedamen på nachspiel nå som Berlusconi har gått av? Dette blir nok en sang som spilles hyppig fremover (i heisen på Stormarkedet på Flisa).


11. Estland:

Han tydeligvis lyst på cola, så gi han en cola da menneske slik at han holder kjeft.


12. Norge:

Vår venn Tooji hadde bursdag, og en sisteplass var det han fikk i gave. Han burde heller ha drukket seg snøblind på ei brun bule med dansevennene sine fremfor å servere et eller annet Hellas ville stappet ned i speedoen.

 

13. Azerbajdsjan

Med et utseende du gjerne finner på TV 1000 etter midnatt serverer vertsnasjonen «when the music died»....ut fra denne låta var den aldri i live.

14. Romania

Jeg husker godt da kommunismen falt i Romania romjula 1989 med skyting, bomber og smell. I 2012 serverer de dragspell og sekkepiper med komp som tydeligvis egner seg best for rytmiske hoftebevegelser ifm forplatningsritualer på sydligere breddegrader. Jeg savner jernteppet.

 

15. Danmark

Våre brødre i sør sender her en snodig konstellasjon bestående en hip-hip-dude på cello, dame med sprettrumpe på kontrabass, uniformert dame på kassegitar (de er som regel sinte), men mest spennende: søstra til Animal fra Muppet Show på trommer. Aldri har vel et mer snodig band, med en mer ubestemmelig sang stått på ei scene, med mindre det er avslutning i 10.klasse. La oss gå for en skikkelig lavthengende frukt: They should've known better...

16. Hellas

Som vanlig sendes det ut signaler om å «dyppe gyrosen i olivenbollen», 2012 er intet unntak, mener bestemt at jeg hørte denne låta da jeg var på rekruttskolen sommeren 1997.

17. Sverige

Söta bror klarer liksom ikke helt å bestemme seg om det opera eller techno som er det store. De må være mer kreative; i 1974 vant de med «Waterloo», hvorfor ikke lage en oppfølger om andre tapte slag slik som «Stalingrad». Dette er årets vinner. Vi sier ikke mer.

18. Tyrkia

Om noen eller gang lager en kombinasjon av «Blue oyster bar» og en kebabsjappe ville vel klientellet sett omtrent slik ut. Hvilken musikk de ville ha spilt vites ikke, ei heller vil vi vite det. Kanskje denne? Hva som skjer bak teppet vil vi heller ikke vite.

 

19. Spania

«Den var det ikke noe futt i» sa kjerringa da jeg klemte ut en smyger i bilen. Men den stinket. Jeg siterer min kjære vedrørende denne låta.


20. Tyskland

Achtung, achtung, her kommer en popballade. Hva om de heller hadde sendt noen tyske band som verdsetter de stolte GP-tradisjonene som lysshow, sminke, lakk og lær slik som Rammstein, Terminal Choice eller Blutengel ? Jeg sovnet i stolen, drømte at jeg satt i kø og hørte på P4, men da jeg våknet herjet fortsatt disse teutanerne i stua.

21. Malta

Sangeren jobber også som flyvert. Not that there's anything wrong with that. «This is the night»... For hva da? Sakte skjending i en av byens mer lugubre strøk?

22. Makedonia

Enda en eks-jugoslavisk republikk på plass, hun har nok mistet hesten sin ut fra starten å dømme, ja hamsteren hennes gjemte seg ulykksalig i mikrobølgen også. Så blir hun sint, hun rakk nemlig ikke bussen. Håper hun finner igjen hesten sin.

23. Irland

Nei, nei, nei. Ille nok når det er en artist på scena – her får vi dobbelt opp. Hvorfor tenker jeg på «Charlie og Sjokoladefabrikken»?

24. Serbia

Fordelen med å beholdt Jugoslavia vises på en kveld som denne, du hadde nettopp sluppet unna med kun én smørballade fra Balkan, og ikke potensielt sett ørten.

25. Ukraina

Ukraina har hentet inspirasjon fra den CD-en de hadde da landet ble selvstendig i 1991, fremføres sammen med menn som liker å blåse i hornet...

26. Moldova

Mye av den samme moralen som med Jugoslavia, gjelder også med gamle Sovjetrepublikker. Rai, rai, rai, ompa, ompa, ompa. Etter nærmere to timer med tilsvarende møl klarer jeg ikke mer. En salig blanding av swing, ompa, et eller annet etnisk gjør at pilsen smaker bedre – men pilsen gjør likevel ikke musikken bedre.

Så er gildet over, og skal vi oppsummere, gjør vi det slik.

Sverige vant. Norge har festet et solid grep om tittelen "Flest sisteplasser". Det er tydelig at finanskrisen råder i Europa, siden alle deltakerlandene stort sett har sendt bidrag der de har gått inn for å slippe å arrangere galskapen til neste år.

Takk for oss fra den norske juryen. Nå ønsker vi bare å ta en dusj. Vi føler oss så skitne.

 

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!