Kult eller kalkun #8

Tegnefilmer er ikke bare for smårollinger!

Publisert Oppdatert

En gang jeg sto og bladde gjennom et tegneseriehefte på den lokale kiosken, fikk jeg noen veldig stygge blikk fra en eldre kvinne borte blant Strikkenytt og Kavring For Nybegynnere. Med tunge smatt og klirringen av fjorten kamferdrops i gapet, fikk jeg grei beskjed om at voksne folk ikke har lov til å godte seg over denslags barnslige saker. Bestemt satt jeg fra meg bladet, og plukket heller med meg et par eksemplarer av den mest eksplisitte lektyren fra øverste hylle. Mest på trass, men også litt på grunn av ren nysgjerrighet...

Poenget er at det fins lassevis med tegnet underholdning i forskjellige formater som er myntet utelukkende på voksne. Også er det jo ikke ulovlig for oss å humre litt over Donald heller, selv om vi er litt for gamle til å bli Hakkespetter, men denne gangen skal det handle om voksen underholdning. Så gjenstår det bare å se hvor godt disse tre filmene understreker moralen i historien over.

NB! Vi har holdt oss laaangt unna Japan, så det er ikke den type "voksen underholdning", takk og lov...

.

Heavy Metal 2000 (2000)

Plottet: Et utgravingsteam finner en krystall med en uhyggelig, grønn glød. Mannen som plukker den opp, blir plutselig til en ondskapsfull og rablende gal jævel som begynner å drepe sin vei til planeten Eden. En av planetens beboere, Julie, ser faren sin bli drept og søsteren bli kidnappet, da Tyler (nevnte sønn av en tispe) går til angrep. Hun jakter ham kjapt ned, og gjennomhuller ham med kuler. Men, før hun får nyte hevnen, reiser Tyler seg opp igjen, frisk som en fisk. I hvert fall rent fysisk. Hvordan skal hun klare å stoppe ham, når han er tilsynelatende udødelig?

Vurdering: Til forskjell fra den legendariske forgjengeren fra 1981, består ikke denne filmen av flere forskjellige segmenter. Litt av gøyen var jo å se hva de forskjellige tegnerne hadde å by på, men det funker greit nok. Historien er så som så, men lavpunktene spes ut med pupper og rå musikk. Den heter tross alt Heavy Metal...

Konklusjon: Kultkun

.

Cool World (1992)

Plottet: Frank Harris havner i en trafikkulykke, og blir plutselig transportert til en slibrig tegneserieverden kalt Cool World. Han møter den slående vakre Holli Would (ikke akkurat diskret...), som får Jessica Rabbit til å virke som en nonne i en heldekkende kyskhetsdrakt. Ikke lenge etter, havner også skaperen av Cool World, Jack Deeds, i sitt eget verk. Holli bruker Jack til å bryte gjennom til den virkelige verden, og snart begynner veggene mellom virkelighetene å kollapse.

Vurdering: Filmen er veldig tydelig inspirert av Who Framed Roger Rabbit, men er annerledes nok til å fortjene en titt. Om dette er din greie, da. Plottet er tynt, og ikke særlig godt utført, og legger 90% fokus på den nærmest ubehagelig sexy Holli Would. Skuespillet er middelmådig, til tross for hovedrollerinnehavere som Brad Pitt og Kim Basinger. Tvilsomt at dette er deres stolteste øyeblikk, men den er verdt å se om du har nådd et punkt hvor du kan Who Framed Roger Rabbit utenat...

Konklusjon: Kultkun

.

Fire and Ice (1983)

Plottet: Den onde frostdronningen Juliana tvinger menneskene sørover ved å gjøre landet til et isøde. Hun sender avgårde sine undersåtter for å drepe alle de finner, og for å kidnappe ildkongens datter. Jarn, den eneste overlevende av et raid på byen hans, setter ut for å redde prinsessen Teegra, som frostdronningen vil gi til sin sønn, Nekron. Jarn allierer seg med den mystiske Darkwolf, i det som blir den siste kampen mellom godt og ondt; ild mot frost.

Vurdering: Dette kan lett forveksles med Conan, men er litt mer "episk fantasi", framfor filmene med Ahnuld, som er mer "testosteronbefengt action". Ralph Bakshi er godt kjent for å være gjerrig med klær, og Teegra har omtrent et halvt lommetørkle fordelt på hele kroppen. Ikke at Jarn har så mye mer å dekke seg til med, så her snakker vi likestilling! Plottet er klassisk, men godt utført, og det visuelle er helt enestående vakkert. Et must for dem som digger fantasy!

Konklusjon: Kult

.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning