Kult eller kalkun #13

Dustefilmer og unødvendige oppfølgere

Publisert Oppdatert

Det er fredag, og på tide å dra fram en american family size skål med popcorn!

Når man sitter og ser på filmer med romhårballer, emo-kyborger og froskemenn fra den åttende dimensjon, da begynner man virkelig å få følelsen av at man skraper bunnen av bøtten. Men, hvem vet? Kanskje det er der godsakene ligger, som sjokoladen i en krone is, eller krokodillene under alt skolekrittet i en godtepose? Eller, kanskje ikke...

Critters 4 (1992)

Plottet: For dem som ikke kjenner til franchisen, kan alle filmene oppsummeres ganske enkelt: Noen hårballer fra en annen planet spiser alt de kommer over. Tenk onde tribbles. Denne gangen, svever de siste få av rasen deres rundtom i en romfryser, da de blir tauet av et skip til en forlatt romstasjon. Mannskapet er selvsagt nysgjerrige på innholdet, spretter den opp som noen idioter ikke skjønner at de er med i en skrekkfilm, og må deretter kjempe for sin overlevelse.

Vurdering: Den første filmen hadde en viss sjarm ved seg, men langt fra nok til å lage tre oppfølgere! Disse harmløse, lille rottene som dingler løst på folka de angriper, er kanskje noe av det minst fryktinngytende som fins i en skrekkfilm. Dette er nok mest sannsynlig ment som en slags Muppets-parodi på en viss film av Ridley Scott, men er dessverre verken morsom eller skummel. Vi syns en av de siste replikkene godt gjenspeiler kvaliteten på resten av filmen, så vi siterer direkte fra manuskriptet: "Ethan: [Ethan just froze a Critter] Chill out. [pause] Ethan: Asshole"

Dom: Kalkun

.

Eliminators (1986)

Plottet: De resterende delene av en pilot blir plukket opp etter en litt hard landing, og snekres sammen igjen ved hjelp av kyborgteknologi (og sendes tilbake i tid for å skyte romere...?). Da skaperen hans beordrer ham drept, rømmer han sammen med forskeren som egentlig står bak teknologien, robotkjæledyret hennes, en rappkjeftet elveguide og en ninjakriger, eller noe sånt. På veien til hevn møter de på skyteglade rednecks, en stamme med forhistoriske apemenn i sørstatssumpene, en romerkyborg, og... Hva pokker er det vi sitter og ser på egentlig?!

Vurdering: Med litt godvilje, gir plottet på en måte mening, men filmen er bygget opp på en fryktelig forvirrende måte, med mange ting som står fullstendig uforklart igjen. Til tross for sin absolutte absurditet, er den på ingen måte original, men gjort rett, kan vi se for oss at denne filmen kunne vært underholdende. Denise Crosby gjør faktisk en mye bedre jobb her enn da hun infiserte Star Trek som Tasha Yar (Så så, lille nerd. Ta medisinene dine - Red.), men man kan ikke finpusse en bæsj, som amerikanerne sier.

Dom: Kalkun

.

The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension (1984)

Plottet: Buckaroo Banzai er hjernekirurg, vitenskapsmann, rockestjerne, og det meste annet han måtte bestemme seg for å være best på. Som for eksempel oppfinnelser, noe han beviser ved å bygge en rakettbil som kan kjøre gjennom solide objekter ved å hoppe mellom dimensjoner. Dette er nettopp det en gruppe onde romvesener som har gjemt seg på jorden trenger for å frigjøre kompisene sine fra eksil i den åttende dimensjon. Sammen med bandet sitt, må Buckaroo stoppe de utenjordiske skurkene fra å ta hevn på folka som straffet dem, og samtidig legge jorden i ruiner.

Vurdering: Filmen er akkurat like absurd og idiotisk som den høres ut, men det fungerer i dens favør. Konseptet med romvesener som gjemmer seg på jorden er for all del ikke nytt, men i dette tilfellet er det i hvert fall utført på en ganske original måte. Den har sine svakheter, og lider i blant av litt barne-TV humor, men med utøvere som Rutger Hauer og Jeff Goldblum, er dette en film vi sikkert kommer til å se flere ganger. Og det burde dere også!

Dom: Kult

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning