Gabba gabba hey!

Hva skjedde med punk?

Et sted gikk det fryktelig galt...

Publisert Oppdatert

Man skulle ikke tro det, men en gang i tiden var punk tøft. Det handlet om å være forbanna på alt, og drive opprør mot autoriteter. Drækking, slåssing og skjending av kongefamilien var helt vanlige temaer, og ble forkynnet av skabbete rotter med fargesprakende toalettbørstehår og hengelåser i nesen. I dag har vi velstelte, sutrete Disney-lakeier med puter under armene som synger lystig om kristne verdier og hvor kjipt det er med lekser... Hvor gikk det galt?

I begynnelsen
Da Ramones og Sex Pistols startet sine karrierer, hadde de som mål å fornærme og lage støy. De var lei evigvarende gitarrunking og kjærlighetsviser, og mente det var på tide å rette fokuset tilbake på rølp og faenskap. Talent var tabu, og om man kunne mer enn tre akkorder på gitaren, eller hadde en ålreit sangstemme, så hørte man ikke hjemme i sjangeren.

Heia Norge!
Også Norge tok den rebellske musikksjangeren til hjertet, og snart dukket det opp sinte rennesteinspoeter over hele landet. Trondheim hadde Wannskrækk (som senere skulle bli DumDum Boys), Oslo stilte sterkt med særingene i Kjøtt, og Bergen holdt skansen med "nyveiv"-punkerne i Elektrisk Regn. Det toppet seg rundt tiårskiftet, men ved midten av 80-tallet, hadde verden plutselig glemt...

Den nye generasjonen
Da milleniumskiftet nærmet seg, ble sjangeren plukket opp igjen for alvor, men av en helt annen gruppe mennesker, som hadde andre verdier og påvirkninger. Meningen med punk gikk tapt, og det ble litt som om man skulle skrevet ned en historie ved å høre den fortalt av en sveiseblind russer. Tolkingen ble med andre ord løs, og det eneste de fleste nye bandene har til felles med gamleskolen, er at de våger å sette seg selv i samme sjanger.Guuu, se på oss da, spiller skikkelig pønk, liksom! Se da, vi har rufsete hår og tøffingsminke!

Lenge leve!
Det fins fremdeles et lite knippe band, som f.eks. Kvelertak, Zeke, og Street Dogs, som puster liv i flammene, men det er bare å innse at sjangeren for alltid er tapt til collegegutter med bleket hår og baseballcapsen på snei, som er sinte fordi mamma har laget matpakke med Sjokade på skivene i stedet for Nugatti. Men, når de nye bandene ikke klarer å nå gamle helter til fotsoppen mellom tærne engang, betyr det bare at punkerne av gamleskolen kommer til å leve evig...

Mer folkeopplysning:

De verste musikktrendene
Hvorfor lar vi oss plage på denne måten?

Rock 'n' roll meg i r...!
En oppsummering av alt som er galt med Rock 'N' Roll Hall of Fame

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning