De 6 beste kapteinene!

Oh captain, my captain!

Publisert Oppdatert

En kaptein er noen som setter seg selv i respekt hos sine underordnede. Helst gjennom å redde universet, galaksen, eller i det minste vår egen planet fra den visse undergang minst én gang i året. Eller har vi sett for mye på film?

Det å være kaptein i hæren eller på en rusten liten reketråler, er kanskje ikke så lett å sammenligne med heltene med samme tittel vi finner i fiksjonelle verk. En av kapteinene du møtte under tjenesteperioden din på Indre Skrukkvik i Finnmark var kanskje ekstra flink til å spille poker, eller kunne plystre samtlige låter på Back in Black uten å trekke pusten, men det er liksom ikke så mange hvite mastodonter som plasker rundt ute i Nordsjøen, eller ondskapsfulle genier med masseødeleggelse på hjernen som daglig truer planeten vår. Da er det heller ikke så lett for hverdagskapteinene å vise hva de virkelig er gode for...

Nei, overlat heller de heroiske krumspringene til heltene vi finner på skjermen og i bøkene, og her har vi nøysommelig plukket ut nettopp noen av favorittene våre:

6. Ahab

Ahab er mer av en badass enn han er en kjernekar. Etter et hardt og "innholdsrikt" liv, blir han på en av sine sjøreiser angrepet av en hvit hval som napper foten av ham. Dette er mest sannsynlig den lille dråpen han trengte for å pælme glasset i veggen og velte bordet i vilt raseri. Han setter ut på hevntokt for å drepe beistet, men (163 år gammel spoiler!) ender opp med å ofre seg selv og nesten hele mannskapet, og klarer likevel ikke å ta knekken på beistet! Ahab er kanskje ikke en beundringsverdig kaptein, men er likevel en av de kuleste karakterene i kategorien. Neste Michael Bay film, kanskje...?

.

5. Faramir

Kaptein Lillebror er høyt respektert og elsket av hele Gondor, mens hans far behandler ham som en brunsnegl under skoen. Faramir gjør alt for å beskytte folket sitt, og prøver forgjeves å glede sin far, selv om det måtte ta livet av ham. David Wenham gjør for all del en fantastisk jobb som Boromirs bror i filmene, men han fremstår likevel litt veikere enn karakteren i bøkene. Selv når han har ringen for seg, vet han hvilken ødeleggelse det vil medføre å bruke den, og gir i stedet fra seg gode råd og hjelp til Frodo og Sam. Rett og slett en god fyr tvers gjennom!

.

4. Howling Mad Murdock

Ooog kjør kjenningsmelodi! Murdock er det fargerike (se "rablende gal") innslaget på A-laget, og har nok inspirert utallige eksentriske karakterer i etterkant. Han følger trofast sin sigarsuttende overordnedes ordrer, men velger ofte sine egne, kreative løsninger. Noe som ikke alltid faller i god jord med smykkestativet B. A. Barrachus... Dwight Schultz (som kanskje noen av dere kjenner igjen som den sosialt tilbakestående Reginald Barclay fra Star Trek) gjør en enestående jobb i rollen, og det er vel egentlig ingenting som gjør en serie bedre enn en gung-ho mentalpasient med lang militærtrening...?

.

3. Zapp Brannigan

Brannigan er, om ikke annet, kapteinen med det dristigste antrekket. Det han mangler på intelligens, tar han igjen på strøkne one-liners og konstant, katastrofal uaktsomhet. Og strøkne, silkemyke ben, selvsagt! Mjau! Han har forført gigantiske, utenomjordiske kvinner i beste Kirk stil, bekjempet sprettballer og sprengt fredskonferanser i fillebiter. Alt som kan forventes av en god kaptein!

.

2. Han Solo

Antihelten Solo starter som en rølpete smugler, som kun bryr seg om sine egne interesser. Takket være skillingsbollefetisjen hans, faller han pladask for lederen av opprørerne, og ender opp med å bli en viktig brikke i seieren over keiser Mygletryne og planetmoseren hans. Siden har kapteinen vært fast inventar i bøker, spill, tegneserier osv. Dette var karakteren som startet Harrison Fords karriere på A-nivået, og det kan undres om franchisen hadde gjort det like bra uten ham...

.

1. Jean-Luc Picard

Det må være lov å innrømme at vi har en liten mancrush på denne fyren. Han er en av de få stjerneskipskapteinene som ikke faller innenfor en veldig spesifikk stereotype. Han kan være en steinkald taktiker, men har også sine følsomme sider, selv om han ofte vegrer seg for å vise det. Han er en diplomat og en kriger, og kan være både barmhjertig og nådeløs. Uansett hva han gjør, har han alltid det best tenkelige utfallet som mål, uansett om han må ofre seg selv for å redde andre. Møtene hans med barna på skipet og morra til Troi, viser at han også har sine svake sider, men det gjør ham bare mer menneskelig, og er en stor grunn til at vi klarer å leve oss inn i serien.

.

Så er det bare til å gi oss tyn i kommentarfeltet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning