De 15 beste platene fra 1980

Et godt år for musikkfantaster!

Publisert Oppdatert

Det var lenge siden begrepet «heavy metal» hadde dukket opp, men det var ikke før i dette tiåret at definisjonen virkelig skulle bli risset inn i stein.

Året er 1980, og tungrocken som vanligvis var sterkt blues-basert, begynte å mutere til noe ganske annerledes. Ut gikk skalaen som hadde blitt brukt siden slavemusikkens oppstandelse, og inn kom stadig større innflytelser fra klassisk musikk. Rock og metal ble separert ved hoftene, og med spesielt stor hjelp fra den britiske musikkscenen, stod sjangeren heavy metal ganske stødig på egne bein…

Da er det kanskje ikke så rart at denne listen for det meste inneholder den typen musikk, selv om det ble laget mye bra i andre sjangere. Her er det lett blanding mellom gamle travere og nye revolusjonære!

..

15. Talking Heads – Remain in Light

Punk handlet riktignok om å gjøre opprør, men ironisk nok var denne musikken såre enkel, og det var en streng oppskrift å holde seg etter om man skulle kunne kalle seg «ekte». Talking Heads kastet alle fordommer ut av vinduet, og kjørte sin helt egen vei. ‘Remain in Light’ er riktignok ikke den mest grensesprengende av platene deres, men har den perfekte blandingen av særhet og fengende musikk..

..

14. Killing Joke – Killing Joke