De 10 beste taglinene

Vet du hva en tagline er? Det burde du vite, for de er rundt oss hele tiden. Og den aller, aller beste er norsk!

Publisert Oppdatert

Be afraid Be very afraid!

Houston, we have a problem!

I'll be back!

Du bruker dem sikkert ofte, disse catchy setningene, som er så gode å bruke til utropstegn i dagligtalen. Du tenker sikkert ikke hvordan de dukket opp, de er liksom bare en del av måten du uttrykker deg på. Men ett sted kommer de fra. Hollywood. Disse setningene er nemlig tagliner. Og tro oss den aller beste er norsk!

Men først, hva er en tagline?
Det sies at budsjettet på markedsføring av en film nesten er like stor som selve produksjonsbudsjettet. Og en vesentlig del av reklamebudsjettet går med på å klekke ut den perfekte taglinen. Du vet, den setningen som står under tittelen på en film, og som skal være en fiffig oppsummering eller en pirrende teaser på hva filmen handler om.

De er ofte bedre enn filmen de skal reklamere for, og består gjerne avet fiffig ordspill, et spørsmål, en kjapp forklaring av filmens premiss, eller en vri på en allerede eksisterende klisje.

Love is in the Hair på komedien Alle elsker Mary er en perfekt tagline. Will Smith-flausen I am Legend hadde en klassisk teaser - The last man on earth is not alone. Oooh.

En tagline kan også ta tak i et tema i tiden. Life of Brian hadde taglinen The film that is so funny it was banned in Norway. Takk for den, liksom.

Det er på ingen måte noen sammenheng mellom kvaliteten på filmen og kvaliteten på taglinen. Ofte kan det virke som om de er diametralt motsatte. Eksempelvis er Citizen Kane - gang på gang kåret til tidenes beste - utstyrt med den særdeles lite effektive Its terrific!. På andre enden av skalaen har vi action-kalkunen Cobra (Stallone med tannpirker), som får brystvortene stive med setningen Crime is a disease. Hes the cure

Noen tagliner kan få en til å stille store spørsmål ved filmprodusentenes dosering av tralala-drops. I 1977 kom filmen Suspiria med taglinen The only thing more terrifying than the last 12 minutes of this film are the first 92. At det var?

Andre hiver seg på allerede eksisterende tagliner:

Superman - Youll believe a man can fly!
Twister - Youll believe a cow can fly!

Selvfølgelig finnes det lister over de beste taglinene. Hva ville vel internett vært uten? Intens googling gir oss denne listen over de ti beste.

1. In space no one can hear you scream. Alien (1979)

2. Houston, we have a problem. Apollo 13 (1995)

3. They're back. Poltergeist II (1986)

4. We are not alone. Close Encounters of the Third Kind (1977)

5. Just when you thought it was safe to go back in the water. Jaws 2 (1978)

6. Who ya gonna call? Ghostbusters (1984)

7. A long time ago in a galaxy far, far away Star Wars (1977)

8. Be afraid. Be very afraid. The Fly (1986)

9. The list is life. Schindlers List (1993)

10. Earth. It was fun while it lasted. Armageddon (1998)

Men alle disse er nå i ferd med å rykke en plass ned. Tidenes desidert beste tagline kommer nemlig fra en ny norsk film. Nazi-zombie-splatter-komedien (puh) Død Snø har premiere i morgen og leveres med den udødelige (hohum) taglinen:

Ein, Zwei, DIE!

God damn! Den er bra, den. Det er jo å håpe at filmen blir like bra. Skal vi stole på traileren (og er det noe jeg har lært etter å ha sett en del film, er at traileren alltid er 100 % representativ for filmen), har vi en sikker vinner på gang.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning