øresus

At the Gates - At War With Reality

En glitrende tilbakekomst fra de svenske gigantene!

Publisert Oppdatert

Det er snart 20 år siden deres forrige plate kom ut, den ikoniske 'Slaughter of the Soul'. I mellomtiden har Björler-brødrene styrt The Haunted sakte men sikkert inn i et knivskarpt rev, og lagt fullstendig vrak over sitt gode rykte over det siste tiåret. Med tanke på at denne duoen er den drivende kraften i begge band, må det være lov å være bekymret når At the Gates sitt etterlengtede comeback nå ligger på pulten vår...

Allerede etter få spor begynner hjertet å dunke taktfast og lurer seg nedover svelget igjen. Det viser seg at bandet fremdeles har teken på melodisk death- og thrash metal, noe som etterlater oss forbløffet over hva som skjedde med enkelte av deres andre prosjekter. Lyden er veldig lett gjenkjennelig, og enkelte spor minner mye om moderne versjoner av deres tidligere verk, noe som sikkert er til lettelse for mange, men også tidvis smått skuffende. Hadde disse små uhemskhetene blitt luket bort, kunne vi begynt å trekke fram ord som "perfeksjon" og "årets plate". Tilhengerne får akkurat det de vil ha og forventer; et godt produsert knippe adrenalinbrusende låter, i tillegg til noen positive overraskelser.

Nå skal vi heller ikke glemme hvilket band det er snakk om her, og det har vært umulig å ikke legge listen for høyt helt fra første gang vi fikk høre om studiogjenkomsten deres. Det er fremdeles høy kvalitet over både låtskriving og utførelse, og det notorisk tryggseilende brødreparet har sjeldent vist seg så kreative, til tross for klagene våre over et litt stagnant lydbilde her og der. 'The Book of Sand' og 'Order From Chaos' er noe av det mest ballsy nasjonen har produsert innen sjangeren, mens 'The Circular Ruins', 'The Conspiracy of the Blind' og 'Eater of Gods' viser et band som ikke nødvendigvis finner opp hjulet på nytt, men som har finpusset røttene sine nok til å bare kunne brase inn, dytte enkelte andre band ned i sølen, og igjen dominere!

I denne sjangeren er 'At War With Reality' å regne som et myntefriskt pust på en fjelltopp, selv om vi ikke kan gå så langt som å kalle det for et unikt eller nyskapende verk. At the Gates holder seg tro til seg selv og det de sto for da de var med å forme sjangeren for en generasjon siden, og utfallet er en kollisjon av den ungdommelige råskapen, og både den lyriske og musikalske finesse og selvtillit de har bygget opp gjennom resten av karrieren. Det er vanskelig å løsrive seg fra nostalgien til deres tidligere album, men objektivt sett kan dette regnes som deres beste verk til dags dato, uansett hvilket prosjekt. Velkommen tilbake!

8,5 av 10 konger!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning