Martini. Bare navnet oser stil og klasse, smoking og diskrete cocktailparties. Men vet du hvordan man lager den helt perfekt? Hver gang? Det skal vi lære deg.

Et tema som har dukket opp i høflig konversasjon siden kvelden før tidenes morgen (eller i det minste siden 50-tallet) er hvordan man lager den perfekte martini. Spør ti forskjellige martinidrikkere og vi tør sette en diskret sum penger på at du vil få ti forskjellige svar. De vil i hovedsak være helt feil. Vi skal nemlig legge denne debatten død en gang for alle.
Den følgende bruksanvisningen er den eneste måten å lage en perfekt martini. Hver gang. Les den, lær den, elsk den, bli ett med den. Dette er nemlig den gylne nøkkel rett inn i hjertet av Det Gode Liv.

Først og fremst vil du ha bruk for noen få ting.

• Is. Masser av is.

• Korrekt avkjølte martiniglass med stett. Korrekt avkjølt betyr at glassene bør ha tilbrakt minimum en time i fryseboksen før du lager martinien. For å unngå forvirring eller katastrofe, anbefales å ha glassene liggende i fryseren på permanent basis.

• Vermouth.

• En glassmugge eller metall-shaker.

• Garnish, enten oliven eller sitronskall. Dette er det eneste som er tillatt å bruke som tilbehør til martinien. Selvfølgelig kan du bruke ting som cocktail-løk, men da er det jo ikke en martini, er det vel? Nei. Da kalles det en Gibson. Og en Gibson brukes helst til å spille gitar på.

• Og sist men ikke minst: Gin. Og her er det viktig å følge nøye med. Vi mener GIN. Det er absolutt ingen eksisterende grunn til å komme trekkende med James Bond og vodka. Dette er heller ikke en ekte martini. Punktum.

Vodka Martini? Pssh! Det er for amatører.

Nå som vi har etablert dette, er det på tide å løsne mansjettknappene, brette opp skjorteermene opp til albuene med tre konsise brett, og gå løs på denne særdeles mandige oppgaven.

12 trinn til Den Perfekte Martini:

1:
Først henter du vermuthen fra kjøleskapet. Vermuth er ferskvare, så det må stå kjølig. Noen sier spøkefullt at man skal holde vermuthflasken opp mot martiniglasset og la solen skinne igjennom. Dette - sier de - er akkurat passe mengde vermuth. Sannheten er ikke så langt unna. Skru av korken. Hell vermouth opp i korken. Dette er all vermouthen du trenger.

2:
Ta glassmuggen eller metall-shakeren ut av fryseren (der den forøvrig til enhver tid bør befinne seg.) For enkelhets skyld vil vi videre i artikkelen gå ut fra at du har en shaker.

3:
Putt isbiter i shakeren (ikke vær gnien, minst 7-8 stykker må til) og hell så i vermuthen. Tenk på at du ikke bare skal dekke bunnen av shakeren, men også isen. Rist litt med kontante, sirkulære bevegelser og hell så vermuthen ut igjen. Rett i sluket. Det er all vermuthen du trenger. Det byr deg kanskje imot å helle ut alkohol. Lær deg å leve med det.

4:
Nå er det tid for gin, som du selvfølgelig også har oppbevart i fryseren. Vi skal ikke være merkesnobber, men la oss bare konstatere at Tanqueray og Bombay Sapphire er godkjente gins. Og la oss være litt kontinentale her nå, folkens. Vanligvis har vi nordmenn blitt oppdratt til å tro at en martini skal være på størrelse med middels oppvaskbalje. Nei og atter nei. En martini skal være 6 cl. Ikke noe mer. Faktisk kan den være litt mindre.

5:
Nå skal martinien blandes, og her kommer det litt an på hva du lager den i.

6:
Har du en glassmugge, skal du røre med en miksestav (må på ingen måte forveksles med en stavmikser). Har du en shaker skal du riste i forsiktige sirkler. Ikke ta for hardt i. Friksjonen av is skal starte en slags kjedereaksjon av kulde, men man må ikke skade ginen. Gin må blandes rolig og forsiktig med vermouthen, og det MÅ tynnes litt ut av smeltet is. Så rør, eller sirkel-rist, alt ettersom.

Vi tar en liten pause for å fordøye alle inntrykkene.

7:
Nå er det på tide å sette fra seg shakeren og rydde bort utstyret. Det er nemlig på tide å sette på litt musikk. Her kan du forsåvidt gå for bachelorpad loungemusikk, av typen man kan høre på såkalt hippe utesteder. Men skal du virkelig nyte din martini, hvorfor ikke gå direkte til kilden?
Sinatra. Ingen over, ingen ved siden. Etter Sinatra kan vi sette på litt Dean Martin og Sammy Davis Jr. Til nød Bing Crosby. Først etter å ha spilt seg gjennom "The Rat Pack" kan man sette på kontemporær popmusikk.

7:
Okay. Tilbake til drinken. Rist den en gang til.

8:
På tide å sette frem snacks. Her er det ingen grunn til å eksperimentere. Peanøtter og saltstenger. Ritzkjeks med blåmuggost. Potetgull er vulgært. Dip er for plebeier.

9:
?Tilbake til drinken. Gi den en runde til med sirkulær risting.

10:
Hent frem oliven fra kjøleskapet. Ta en tannpirker og dytt ut det røde fysakkeriet i midten. Paprika er like ødeleggende for en martini som et armhulehår. Tré to oliven på tannpirkeren.

11:
Rist shakeren litt til.

12:
?Hell martinien opp i to martiniglass med stett. Ja, to glass, fordi martinier må drikkes sammen med en vakker kvinne. Det er også derfor du tar to oliven på tannpirkeren. Som Sinatra sier "You use two, so theres one for you, and one for the beautiful gal thats about to walk in the door."

Related content

Olivenen går opp i glasset. Martinien går ned i magen.
Alle verdens problemer går opp i røk.

MER MORO:

De 10 største forskjellen på menn og kvinner
Perfekt samtaleevne for den perfekte drink

Hvordan vinne en krangel
Man trenger ikke ha rett for å vinne...

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!