Soundtracket til en film er ofte minst like viktig som manus og skuespillernes prestasjoner. Låtene og lydene skal sette stemningen og få deg til å føle noe. Lord of the Rings trilogien hadde for eksempel ikke vært like episk om Crazy Town stod for musikken (Herregud, snakker om utdatert referanse...). Eller hva med en av biljaktene i Fast and the Furious, hvor Jahn Teigen plutselig bryter ut i "Miiil etter miiil..."? Mulighetene er uendelige... om man ikke eier musikksmak!

Heldigvis fins det dem som vet hva de driver med, og i den følgende listen har vi samlet det vi syns er det kuleste og mest minneverdige de har laget:

 

10. Gremlins

Som barn, var det ikke de små monstrene som ga meg mareritt. Det var denne låten! Mest sannsynlig var det en blanding av den nifse melodien og den overdrevne bruken av kvekkende, cheesy synth. Resultatet var i hvert fall at jeg både gruet og gledet meg intenst hver gang jeg hørte den!

Fun-fact: Tilhengere av Star Trek gjenkjenner kanskje navnet på komponisten Jerry Goldsmith, som også stod for mesteparten av musikken til alle filmene med William Shatner og Patrick Stewart, samt alle TV-seriene utenom den originale.

 

9. The Rock

Hans Zimmer har jobbet på langt større og bedre filmer enn dette, men musikken her er nok den vi husker best. Den er så god, at den har manipulert oss til å huske The Rock som en fantastisk film! Den er for all del ikke dårlig, men hadde det ikke vært for Zimmer, hadde vi nok ikke sett den mer enn en gang.

Fun-fact: På 70- og 80-tallet jobbet Zimmer sammen med diverse new wave band, og kan blant annet sees i musikkvideoen til 'Video Killed the Radio Star' av The Buggles.

 

8. The Exorcist

Soundtracket består for det meste av strykere og diverse klassisk musikk, men hovedmelodien er et utdrag fra Mike Oldfields fantastiske 'Tubular Bells'. Et litt spesielt sangvalg da filmen først kom ut, men det har betalt godt for seg ved å bli en av de mest gjenkjennelige filmlåtene noensinne.

Fun-fact: Regissøren William Friedkin ville i utgangspunktet også ha Tangerine Dream til å komponere musikken til filmen. Se DET hadde blitt en uslåelig kombinasjon!

 

7. Harry Potter

Verken bøkene eller filmene klarte helt å trollbinde oss, men denne melodien er i hvert fall magisk (Vi klarte ikke å dy oss...)! Ikke så rart kanskje, med tanke på at det er John Williams som står bak mesterverket...

Fun-fact: Da John Williams ble innkalt til militærtjeneste i 1952, jobbet han med å dirigere og arrangere musikk for det amerikanske luftvåpenets musikk-korps.

 

6. The Good, the Bad and the Ugly

Ok, dette er ikke egentlig den offisielle kjenningsmelodien til filmen, men denne trallen fra siste scenen er helt enestående! Den er også den desidert beste og mest kjente låten fra filmen, så vi tillater oss selv å ta den med på listen.

Fun-fact: I tillegg til å ha gjort over 500 (!) filmsoundtracks, har Ennio Morricone også jobbet med artister som Roger Waters, Sarah Brightman og Pet Shop Boys. Flittig fyr!

5. 28 Days Later

Melodien er egentlig ganske enkel, og bygger seg opp fra litt uhyggelig pirking på strenger og tangenter før den ender med lag på lag med kranglende instrumenter. Hver gang denne flåten spilte i 28 Days / Weeks Later, satt vi med hjertet i halsen!

Fun-fact: John Murphy komponerte også musikk for begge Kick-Ass filmene, og brukte ofte opp igjen denne melodien. Men, det kan vi tilgi ham, for det har nemlig resten av verden gjort også, i alt fra reklamefilmer til coverlåter fra death metal band...

 

4. Speed

Kanskje ikke blant de beste filmene på denne listen, men musikken er overraskende bra i Speed! Både de originale komposisjonene, og låter fra Gary Numan, Billy Idol og ikke minst KISS gjør dette til en film som i hvert fall er verdt å høre.

Fun-fact: Mark Mancina er nok en de mindre kjente komponistene på denne listen, og det er kanskje derfor han måtte ta til takke med å jobbe på filmer med fantastiske titler som Monkey Trouble, Space Mutiny og Future Force...?

 

3. The Hobbit / Lord of the Rings

Begge disse trilogiene bruker mange av de samme melodiene, så vi tok like greit med hele sulamitten. Filmene har ikke en definitiv "hovedlåt", men bruker i stedet kjenningsmelodier for diverse steder og folkeslag. Og hver eneste note er et fryd for øret!

Fun-fact: Howard Shore komponerte for det meste musikk til grøssere og science fiction filmer i begynnelsen av karrieren sin. Han har blant annet gjort The Fly, Scanners og Videodrome.

 

2. Terminator

 

Hvis det ikke kribler i hele kroppen nå, så kan det være du er døv. Eller kanskje sjelen din har tatt permanent ferie? Brad Fiedel står for et av tidenes beste action soundtracks, og synthen og den metalliske perkusjonen passer så perfekt til Terminatoren at vi får gåsehud på hjernen!

Fun-fact: Mannen bak denne vidunderlige musikken, spilte også keyboard for Hall & Oates ("She's a maaaan eater!"), men var ikke med på noen utgivelser.

 

1. Blade Runner

Dette er min personlige favoritt, både når det kommer til film og filmmusikk! Vangelis skaper en fantastisk atmosfære med mange varierte låter, og klarer å få den ellers hatede synthen til å fremstå som tidenes vakreste instrument. Om man kunne lukte og smake film, så hadde dette vært en komplett perfekt opplevelse for sansene!

Fun-fact: Det tok hele tolv år før soundtracket til filmen endelig ble tilgjengelig i sin helhet, til tross for at rulleteksten på den originale versjonen av filmen lovet en utgivelse i halen av filmen. Lang hale...

 

Selv om det smertet oss, måtte vi velge bort noen av våre andre favoritter når vi lagde denne listen. Vi regner med dere har noen tanker rundt dette også, så da er det bare til å skru opp topplokket og søle det utover kommentarfeltet!

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!