Jammen har det vært et spennende musikkår! Det var riktignok ikke alle platene som levde opp til forventningene våre, men det har kommet et lass med spennende, nye band, krypende opp fra undergrunnen. Derfor har denne listen forhåpentligvis noen positive overraskelser å by på. Men nok snakk, la oss gyve løs på listen!

20. Van Halen - A Different Kind of Truth

Vi hadde høye forhåpninger, men kanskje ikke like høye forventninger, til Van Halens gjenoppstandelse. 'A Different Kind of Truth' viste oss et lekent og virilt band som balanserer hårfint mellom nostalgi og moderne rock. Et vellykket comeback!

19. Barren Earth - The Devil's Resolve

Mens Opeth beveger seg mer og mer bort fra death metal, tar finske Barren Earth over stafettpinnen. De leverer her en herlig blanding av pompøs prog rock og melodiøs death metal, spedd ut med folketoner. Mektig og tilfredsstillende!

18. Iced Earth - Dystopia

Power metal-veteranene stiller med ny vokalist, og gjør kanskje sitt beste arbeid på denne siden av årtusenskiftet! Fin blanding av fart og melodi, og glitrende gjennomført. Jon Schaffer & Co. er tilbake i sadelen!

17. Sigh - In Somniphobia

Det japanske avant-garde orkesteret er tilbake med nok et absurd album, og er nok garantert noe for spesielt interesserte. Møtt med instrumenter som sitar, munnharpe og saksofon skal man være ganske åpen for å virkelig nyte 'In Somniphobia'. Men, med vanvittig fengende melodier, skal det også vanskelig gjøres å ikke la seg fascinere.

16. Borknagar - Urd

Selv om 'Urd' ikke er blant bandets beste innsatser, holder de et stødig, høyt kvalitetsnivå. Hestnæs og Hedlunds klare vokaler gjør Borknagar mer lyttevennlig enn mange andre i samme klassen, men låtene er fremdeles tunge og brutale når det trengs.

15. Gojira - L'enfant Sauvage

Gojira gjør muligens sitt beste verk så langt. Med 'L'enfant Sauvage' beveger bandet mer og mer ut i progressivt territorium. Mer sammensydd enn deres tidligere plater, og føles litt som et teaterstykke.

14. Testament - Dark Roots of Earth

Testament er virkelig et dyktig band som viser at thrash ikke trenger å spilles i lysets hastighet for å være interessant. I 'Dark Roots of Earth' høres det ut som om de også har perfeksjonert overgangen til moderne metal. Tungmetall med svære, hårete baller!

13. Pathfinder - Fifth Element

Polske Pathfinder ligner ved første lytt på mye annen power metal, men klarer likevel å holde det både fengende og interessant. Fifth Element drar ut i fartsfylte symfonier, og det er tydelig at det står kompetente folk bak instrumentene. Både gitar, bass og tangenter får briljere, og det høres latterlig bra ut!

12. Alcest - Les Voyages de L'âme

Enmannsprosjektet Alcest blander post rock, shoegaze og black metal og får det til å høres ut som om sjangerne hører helt naturlig sammen. Stilen strekker seg fra The Cure på sitt mest melankolske, til Enslaved-aktige blastbeats og barske vokalpartier. Dette er noe som også kan falle i smak hos "nybegynnere" i metal!

11. Torche - Harmonicraft

Musikken deres kan best beskrives som pop-sludge. Med 'Harmonicraft' leverer Torche en drøy halvtime med tung og lystig metal som kunne sjarmert seg innunder skjørtet på både paven og Siv Jensen. Sommerhits for den musikkbevisste!

10. Kreator - Phantom Antichrist

De tyske legendene spiller fremdeles illsint thrash metal, men er også mer melodiøse enn de noensinne har vært. Og det uten å falle i samme feller som mange andre sjangerveteraner! 'Phantom Antichrist' beviser at Kreator fremdeles kan smelte ørehårene dine!

9. The Machine - Calmer Than You Are

Nederlandske The Machine spiller en psykedelisk og atmosfærisk blanding av stoner og space rock, som hinter til storheter som Kyuss, Melvins og ikke minst landsfrendene 35007. De tre kvarterene er over altfor fort, men heldigvis kommer de fleste nymotens anlegg med en repeat-knapp...

8. Wintersun - Time I

Etter over 8 års ventetid kom Jari Mäenpää og co. endelig ut med den etterlengtede andreplaten! 'Time I' er et bombastisk kaos av intrikate rytmer, orkestrasjoner, og et av vår tids største gitartalenter. Vel verdt ventetiden, og heldigvis er det ikke så lenge til andre kapittel kommer!

7. Nekromantheon - Rise, Vulcan Spectre

Norske Nekromantheon høres ut som om de kommer rett fra 1985, med piggtråd i årene og naglesuspen på vrangen! Musikken deres er bekmørk og rå som nordsjøolje, og høres ut som bastardsønnen til Sodom og Possessed. Årets adrenalinbombe!

6. Pallbearer - Sorrow and Extinction

Pallbearers debut er noe av det beste som har kommet fra doom-sjangeren på evigheter! Riffene flytter fjell, og med en hinsides talentfull vokalist bak mikrofonen leverer de både forstyrrende og umåtelig vakker musikk. 'Sorrow and Extinction' er virkelig noe å drømme seg bort til!

5. Ørkenkjøtt - Ønskediktet

Det har vært et godt musikkår for Norge. Blant de beste utøverne finner vi Ørkenkjøtt, som endelig fikk gitt ut debutalbumet sitt, Ønskediktet. Det oser av erkenorsk mørke og melankoli, fra tidlig Seigmen til den svarteste metal, med solide doser progressiv rock i blandingen.

4. Black Pyramid - II

Til forskjell fra mange andre i sjangeren, bryter Black Pyramid seg ut av bluesens begrensende rammer, og pynter den grove, tunge stonerrocken sin med fengende og atmosfæriske melodier. Umiddelbar klassiker!

3. High on Fire - De Vermis Mysteriis

Trioen blir stadig tyngre og mørkere, men holder også fast på de mer melodiøse riffene som har sneket seg inn i løpet av de siste albumene. Om du lurer på hvordan et sort hull høres ut, så kommer du ikke nærmere enn High on Fire!

2. Lakei - Konspirasjoner

Bergenske Lakei trosser trendene med debutalbumet sitt, 'Konspirasjoner'. De leverer et bunnsolid stykke skitten, apokalyptisk sludge, som også svinger innom både death'n'roll og svartmetall. Hjemsøkende og vakkert i all sin stygghet, og årets desidert sterkeste nykommer!

1. Enslaved - RIITIIR

Akkurat når du trodde Enslaved ikke kunne bli bedre, slår de til med nok et unikt mesterverk! RIITIIR bygger videre på den progressive ekstremmetalen deres, og dypper samtidig tærne sine i mange forskjellige sjangre. Tabuene tar de som utfordringer, og beviser at alt kan høres bra ut i de rette hendene. Årets beste plate!

"Wøøøyh! Dere har jo glemt både ditt og datt!" - Om dere ikke finner favorittplaten deres på listen, så har det sin logiske forklaring. Enten har vi ikke hørt den, eller så måtte den aaakkurat vike for noe annet. Eller så likte vi den rett og slett ikke...

Så da gjenstår det bare å gå agurk i kommentarfeltet med deres egne kandidater!

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!