Forskjellen på en bra gitarsolo og en fantastisk gitarsolo er ikke alltid lett å beskrive.

En gitarsolo kan være flyktig som en sommerfugls kyss, tung som sorg, hissig som Røkke eller smooth som fløyelsmilkshake. Felles for de fantastiske er at de gjør noe med hårene på armene våre. De reiser seg og danser med. Her har vi laget en liste over noen som vi aldri blir lei av.

NEI, folkens. Dette er ikke en liste over de BESTE gitarsoloene. Det hadde blitt vanskeligere. Dette er soloer som man ikke glemmer, som har røket strenger på utallige luftigarer over hele verden. Dette er musikalsk ørgasme!

Fordi det er så vanskelig å bestemme seg for den fineste, har vi valgt å gi alle førsteplass.

Enjoy!

1. Hear n Aid – Stars (solostart 2.25)

Denne... denne... ultimate! Gitarsoloen! Mens Live Aid og Sir Bob Geldof tok seg ei bolle tok noen metal-huer grep og laget denne fantastiske låta, med en gitarsolo som river samtlige lyskehår ut med rota i ETT grep! Les rulleteksten etter låta for å se hvilke som spiller soloen.


1: Led Zeppelin – Stairway to Heaven (solostart 6.10)

Bedre live enn på studioskive? Led Zeppelin! Og låta er et lite mirakel, en fantasi som starter forsiktig og ender i et smell som tar pusten fra de fleste! Gitaristen heter selvfølgelig Jimi Page. (For de som foretrekker studioversjonen, kjøp skiva!)

1: Van Halen – Eruption (solostart.. haha)

Låta ER gitarsoloen! Gitarsoloen ER låta! Hvem er mannen? Eddie Van Halen! Blir sjelden bedre enn slik.

1: Rage Against The Machine – Bulls On Parade (solostart 02.32)

Funk-Rap-Metal! Og det svinger! SYKT! Bandet har en gitarspiller som lager lyder som få andre gjør med gitar. Soloen i denne låta er lenger out there enn , men steike som det ROCKER! Tom Morello står for lydene på gitar i bandet Rage Against The Machine.


1: Guns 'n Roses: Sweet Child of Mine (solostart 2.52)

SLASH! Oh yeah, mannen kan spille gitar så både kvinner og menn ovulerer, og soloer har han mange av. Men en solo stikker seg frem som en stortå gjennom en hullete sokk.

1: Dire Straits: Telegraph Road (Live) (solostart 6.15)

Knopfler ja! Han ser mer ut som en ukrainsk O-faglærer, enn en popstjerne, men med menneskehetens lengste tommel er han i stand til å lire til kyra kommer hjem- Her er en av mine favorittsoloer med Dire Straits! Lang sak! Soloen altså...

1: The Jimi Hendrix Experience: Little Wing (solostart 1.36)

Alle bluesgitarister med respekt for sitt fag har covret denne. Noen har gjort det bra. Andre har gjort det dårlig. Men det er kun en som har gjort den perfekt. Gåsehud!

1: Queen: Bohemian Rhapsody (solostart 2.41)

Det skal mye til for å ikke bli satt i skyggen av Freddie Mercury, men Brian May har fått sin rettmessige del av oppmerksomheten. Med sin hjemmesnekrede gitar og mildt sagt distinkte gitarlyd, har han gjort veldig mye bra. Vi velger denne.


1: AC/DC: Highway to Hell (Solostart 2.11)

Han er ikke den raskeste gitaristen. Ikke den med penest gitarlyd. Men gud hjelpe meg om ikke det han spiller er helt perfekt!


1: Lynyrd Skynyrd: Free Bird (solostart 4.53)

Noen gang lurt på hvorfor folk på amerikanske filmer alltid roper "Freebird!" når de er på konsert? Dette er grunnen. Sørstatsrockens grand old men, Lynyrd Skynyrd har gitt oss en solo som er så fet, så lang og såå deilig at den måtte med her!

Dette er selvfølgelig en subjektiv liste, og vi ser frem til å høre din mening om hva som er soloen DU aldri går lei av.

Kommentarfeltet er klart til å fylles av de herligste toner!


MER MORO:

De verste musikktrendene

Hvorfor lar vi artister gjøre dette mot oss?

De låtene som klistrer seg mest fast i hjernen.

En liste med mange gode forslag i kommentarfeltet. Vel bekomme!

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!