fakta faen:

10 engelske fotballfakta du trenger å vite

Fordi fotball er mer enn tabeller og resultater.

Publisert Oppdatert

Den engelske ligaen er godt i gang. Men hva skal du snakke om når laget ditt suller rundt i  myra og resultatene lar vente på seg?

Da er det på tide å fylle hjernen med annen trivia om din favorittsport. Og det er her vi kommer stormende til med hjelpende hånd. Del disse funfactsene med dine venner og se hvordan du vil bli midtpunktet i enhver fotballrelatert sammenheng.

Bokmaker:
Steve Bruce er for tiden manager i Hull City, men finner uansett tid til en noe spesiell hobby: Han skriver noveller. Og dette er ikke bare hobbyskriving, han har faktisk gitt ut tre bøker. Mindre overraskende er tematikken i bøkene; «Sweeper!», «Defender!» og «Striker!» har alle, som titlene røper, handling fra fotballens verden. Hovedpersonen i bøkene er den fiktive fotballmanageren «Steve Barnes». Mon tro hvor Steve Bruce har funnet inspirasjon til denne karakteren...

Multitasking:
Crystal Palaces manager Ian Holloway maler på sin side abstrakte bilder for å få utløp for stress, og driver også med fjørfe: Han holder både høner, ender og kalkuner. Noe som kan forklare hangen til å male abstrakte bilder - tanken på å våkne av hanegal hver morgen høres mer stressende ut enn å drive en Premier League-klubb.

Årets fan?
I 1995 ble en Manchester City-fan utestengt fra klubbens daværende stadion, Maine Road. Årsaken var at han hadde for vane å ta med seg døde høner, som han svingte over hodet hver gang Manchester City scoret. Vi tipper at Ian Holloway var forferdet over oppførselen.

Kvinnefotball
er ikke så nytt som mange kanskje tror. I 1920-årene var fotball for kvinner uhyre populært, med tilskuertall over 50 000 på det meste. Det engelske fotballforbundet syntes derimot ikke dette var noe positivt, og innførte et forbud mot kvinnekamper på de største stadionene. Forbudet varte i 50 år.

Ekte hat-trick:
Det raskeste hat-tricket i engelsk fotball må i litt ned i divisjonene for å finne. I kampen mellom Bournemouth og Wrexham i 2004 ble førstnevntes James Hayter byttet inn i det 84. minutt. Kun 140 sekunder senere hadde han puttet tre baller i nettet.

Rått hat-trick:
Daværende Barnsley-spiss Ashley sto for et mindre heldig «hat-trick» i 1998. I en kamp mot Sunderland i 1998 greide han både å score, bomme på straffe og bli utvist. Alt dette i løpet av fem korte minutter.

Finnes bare dårlig klær?
Lenger nord, i Skottland, kan været være røft. Noe som gjorde utslag på cupkampen mellom Falkirk og Inverness Caledonian Thistle i 1979: Kampen ble utsatt hele 29 ganger på grunn av dårlig vær.

Aktiv type:
Fotballnomader er en velkjent ting, men målvakt Steve Harper i Hull City er noe sjeldent som en liganomade. Han har nemlig spilt i både Premier League, the Championship, League 1, League 2, the Conference, the Northern League, Champions League og Europaligaen. Samtidig har han prestert å være den spilleren som har spilt lengst i Newcastle United, med hele 20 år. Aktiv fyr!

Show me the money:
Før sesongen 2007-08 ble det signert en ny TV-avtale som var atskillig mer lukrativ for klubbene og forbundet, enn den foregående avtalen. Med en verdi på omlag 27 milliarder kroner, førte avtalen til at Bolton fikk like mye utbetalt for sin 16. plass på tabellen, som Manchester United fikk for å vinne ligaen den foregående sesongen. Uten at det hjalp Bolton så mye hva gjelder sportslige resultater.

Dead man walking:
I 1993 skulle Congleton i HFS Loans League holde ett minutts stillhet for å minnes klubbens eldste tilhenger, som nylig hadde avgått med døden. Det hele måtte derimot avlyses, da den påstått døde tilhengeren spaserte inn på gressmatta midt under seremonien. Enkelte eier ikke folkeskikk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning