Foreldre og samliv

Sjekk om dere trenger parterapi

Januar er en travel måned for parterapeutene. Høytiden er dessverre ikke bare pakker og kos for småbarnsforeldre.

DÅRLIG STEMNING: Jula forbindes for mange med familiehygge, men kan også få konfliktene til å komme til overflaten...
DÅRLIG STEMNING: Jula forbindes for mange med familiehygge, men kan også få konfliktene til å komme til overflaten... Foto: FOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Familievernkontor – gratis parterapi

Familievernkontorene er fordelt over hele landet, og finansieres og drives av staten. Familievernet er et tilbud til mennesker med ulike typer samlivs- og relasjonsproblemer. Både enkeltpersoner, par og familier kan ta kontakt. Tilbudet er gratis, og det er ikke nødvendig med henvisning.

Kilde: Bufetat.no

Jula er kos, familie, gaver og god mat. Men den kan også være sene kvelder på kjøpesenteret i desperat jakt etter gaver, krangling om julevask og en uke hos svigers. Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes, kan fortelle at hun alltid får et lite rush av nye kunder i nå januar. Julestria blir litt for stri for mange småbarnsforeldre.

- Hos de fleste par har problemene ligget der latent over lengre tid, og når man roer ned i julen og tilbringer mer tid sammen har konfliktene en tendens til å komme til overflaten. Stemningen i julen vil på mange måter indikere hvordan det står til med parforholdet og familien som helhet, forklarer hun.

Frode Thuen, professor i psykologi og parterapeut, er enig.

- Tiden etter ferier og høytider er det økt pågang. I januar er det nok mange som tenker at et nytt år er en god mulighet i å ta tak i ting man har tenkt på lenge, sier han.

Ifølge Thuen finnes det ikke noe statistikk på hvor mange par som oppsøker hjelp, men han tror det er økende.

- Vi ser at henvendelsene til familievernkontorene (gratis tilbud til mennesker med ulike typer samlivs- og relasjonsproblemer) øker, så jeg vil tro at det er en økning i antall par som går til parterapi generelt.

Barneoppdragelse, husarbeid eller kanskje penger? Hva krangler du med partneren din om? Delta i debatten her.

Se opp for faresignalene

Diskusjoner og en liten krangel i ny og ne trenger ikke bety at man har problemer. Men hva er tegnene på at forholdet går så dårlig at dere har behov for parterapi?

- Alle krangler en gang i blant, men når kranglingen kommer ut av kontroll, er tilbakevendende, går utover livskvaliteten og man ikke klarer å bli venner igjen kan det være et tegn på at man trenger hjelp, mener Thuen.

Søyland har satt opp en liste med det hun mener er faresignaler:

  • Lite nærhet eller sextørke i forholdet, som har vart lenger enn 2 måneder.
  • Kranglene kommer jevnlig tilbake, uten at dere får løst dem.
  • Det begynner å gå ut over barna, selv om dere prøver å skjerme dem.
  • Det går ut over jobben - enten ineffektiv eller effektiv.
  • Jobben blir et friminutt der du opplever mestring - eller motsatt, sliter med ineffektivitet.
  • Du gruer deg til å komme hjem og gruer deg til helg.
  • Misforståelser er blitt daglig kost.
  • Du blir avvist eller avviser, gang på gang.
  • Dere flørter og ler ikke lenger - men er gjerne flinke med barna og det praktiske.
  • Småkjefting eller en vond taushet er blitt normalen.
  • Dere har en perfekt fasade, men unngår tema som kan true den tilsynelatende idyllen.
  • Dere velger stadig kvalitetstid med barna, venner og egne aktiviteter på bekostning av partid.

Høye forventninger - stor fallhøyde

PARTERAPEUT: Kate Elin Søyland opplever alltid et lite rush av nye kunder i januar.
PARTERAPEUT: Kate Elin Søyland opplever alltid et lite rush av nye kunder i januar. Foto: FOTO: Anja Dahl

"Åhh, i juleferien skal vi bare slappe av og kose oss med familien" var kanskje tankene dine før juleferien. Som foreldre vil man gjerne gi barna den beste julen noensinne. Men så ble det kanskje ikke slik?

- Jo høyere forventninger, jo større blir fallhøyden. Det er helt normalt at det blir noen gnisninger når ulike mennesker samles - også i høytider. Og det er viktig å huske på at vi kan ha ulike grenser for når nok er nok. Klarer vi imidlertid ikke å ta oss sammen på julaften for barnas skyld, bør varsellampen lyse, advarer Søyland.

- Merker barna at foreldrene blir stresset og sure på hverandre? Selv om man ikke krangler direkte foran dem?

- Ja, de søte små (og store) får ofte med seg mye mer enn vi tror, sier Søyland.

Unngår å snakke om problemene

Feilen mange gjør er ifølge Søyland å unngå å snakke om problemene. "Nei, jeg orker ikke å krangle om dette akkurat nå" er for mange en velkjent tanke. Det er imidlertid stor forskjell på å krangle og ha en god prat om problemene.

- Problemet er at svært mange har en tendens til å bortforklare og bagatellisere problemene og dermed utsetter de den viktige praten. Noen innser dessverre ikke problemene i forholdet før det er full krise, sier Søyland.

Når mannen ikke vil

For at parterapi skal fungere må begge partene imidlertid være innstilt på å gjøre noen endringer - og det er ikke alltid tilfelle.

- Noen vil bare ha en dommer som skal si hva som er rett eller galt, eller en bekreftelse på at det er de som har rett. Men man må være villig til å gjøre noen endringer for å få utbytte av parterapi, mener Thuen.

Thuen kan fortelle at i 70-80 % av tilfellene er det kvinnen som tar initiativ til parterapi.

- Hva gjør man dersom bare en av partene ønsker å søke hjelp?

- Selv om det er individuelt, kan det virke som det er en liten kjønnsforskjell. Mange kvinner ser på parterapi som en mulighet til å få det bedre sammen, mens en del menn ser på det som et nederlag og som en bekreftelse på en ikke er god nok. Dette er gammel fordom som kan ødelegge mye for parforholdet, sier Søyland.

Kvinner tar initiativ til brudd

PROFESSOR I PSYKOLOGI: Frode Thuen er faglig ansvarlig for videreutdanningen i klinisk arbeid med par ved Høgskolen i Bergen.
PROFESSOR I PSYKOLOGI: Frode Thuen er faglig ansvarlig for videreutdanningen i klinisk arbeid med par ved Høgskolen i Bergen. Foto: FOTO: Inger Marie Grini

Søyland anbefaler kvinner som har en motvillig mann om å bli med på en time likevel - for din skyld. Er han ikke til å rikke kan du også gå alene.

- Den største utfordringen er å ikke vente for lenge før man søker profesjonell hjelp. Dessverre er det en del par som kommer for sent - da er det lite å gjøre, sier Søyland.

Kvinnene er også de som oftest tar initiativet dersom det blir brudd, kan Thuen fortelle.

- I to av tre forhold som fører til separasjon er det kvinnen som har tatt det første steget.

Les også:

Så ofte har småbarnsforeldre sex

De beste sexstillingene for gravide

Tatt på fersken av barna...

Slik får du tid til sex i ferien

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Denne saken ble første gang publisert 01/01 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også