Trøst til slitne småbarnsforeldre: Du blir oppfattet som mer attraktiv etter at du har fått barn.

Å få barn forandrer livet ditt på mange måter. Det blir mindre søvn, lørdagskveldene blir tilbrakt hjemme i sofaen istedenfor på byen og storbyferier blir byttet ut med chartertur.

Den nye livssituasjonen påvirker også hvordan andre oppfatter deg, skal vi tro forskere ved forskningsinstituttet Tholius i Scottsdale i den amerikanske delstaten Arizona. De har undersøkt hva barn gjør med imaget ditt.

Rangerte bilder

Forskerne tok bilder av mødre og fedre sammen med barna sine, og ba uavhengige personer om å rangere bildene ut ifra blant annet hvor attraktive, smarte og suksessrike de mente personene var. Deretter klippet de bort barna fra bildene, og ba nye personer vurdere bildene ut ifra de samme kriteriene. Ble mødrene og fedrene vurdert annerledes når de var avbildet sammen med barn enn når de var alene?

- Når vi møter nye mennesker plasserer vi dem gjerne i kategorier. Det er helt naturlig og vi gjør det for å orientere oss i en kompleks verden med masse informasjon, forteller psykolog Gunvor Dyrdal.

Du er altså ikke alene om å ha fordommer...

Fruktbar = attraktiv

Resultatene i studien viste at menn oppfatter mødre og fedre noe annerledes enn det kvinner gjør. Når menn ser på et bilde av en mor sammen med barnet sitt er de mer tilbøyelige enn kvinner til å tro at kvinnen på bildet er engasjert i familie.

Begge kjønn mente imidlertid at kvinner var mer attraktive når de ble avbildet sammen med barn enn når de var alene. Noe som kan være en god trøst til alle slitne småbarnsmødre der ute.

- Dersom en kvinne har barn tyder det på at hun er fruktbar, og det blir oppfattet som attraktivt. Hvis ikke vi så på det å reprodusere oss selv som vesentlig ville vi ikke eksistert som art, forklarer evolusjonspsykolog Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU til Foreldre & Barn.

- Det å vite at det er andre som har villet ha barn med kvinnen og synes hun er attraktiv, kan også bidra til at andre synes det samme, tror Dyrdal.

Begge kjønn mente også at mødrene var litt mer trofaste, ærlige og modne enn kvinnene uten barn.

Følte du deg mer eller mindre attraktiv etter å ha fått barn? Delta i debatten her.

©BAUER-GRIFFIN.COM Jamie Oliver and new son, little Buddy Oli. Buddy Bear Maurice (born 15 September 2010) on his first outting with his dad. NON-EXCLUSIVE September 22, 2010 Job: 100922Z5 London , England www.bauergriffin.com www.bauergriffinonline.com=

POPULÆR PAPPA: Kunne du tenke deg å være kompis med han her? Kjendiskokk Jamie Oliver spaserer rundt med sønnen sin Buddy. Forskere mener menn med barn blir oppfattet som om de har høyere sosial status enn menn uten barn. © Bulls

Kvinner med barn er mindre ambisiøse

Det er imidlertid ikke bare positivt for imaget ditt å få barn. Når mødrene ble vurdert avbildet sammen med barnet sitt mente både kvinner og menn at hun var mindre ambisiøs, enn når hun ble vurdert alene. Kennair mener dette kan være kulturelt betinget.

- Dette trenger ikke å være en fordom. I USA har de mye dårligere støtteordninger for kvinner som får barn enn det vi har i Norge, så der kan det være vanskelig å kombinere karriere og familie. Jeg tror for eksempel ikke folk så på Ellen Arnstad som mindre ambisiøs etter at hun fikk barn, mener Kennair, og får støtte av Dyrdal.

- Det ville vært interessant å se om vi fikk de samme resultatene i Norge hvor vi har mye mer likestilling enn i USA.

Sosial pappa

Men hva med menn, hva gjør det med imaget ditt å gå rundt med den lille poden i bæresele? Det viser seg at å få barn kan gjøre underverker for sosiallivet ditt. Fedre blir oppfattet å ha høyere sosial status enn andre menn, og menn er mer interessert i å treffe andre menn med barn enn dem uten.

- Har du lykkes med det du skal her i livet fra et evolusjonært tilpasningsperspektiv øker den sosiale statusen din. Det er intet nytt at vi har lyst til å være sammen med dem med høy sosial status, forteller Kennair.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!